Stichting Reclame Code
Voor consumenten
A A A

Reclame voor voedingssupplement MPC4/Cartixan is in strijd met de wet en misleidend.

Reclame voor voedingssupplement MPC4/Cartixan is in strijd met de wet en misleidend

PK Benelux/Pharma Care B.V. heeft in De Telegraaf van 25 september 2008 een paginagrote advertorial geplaatst met als titel: “Een leven zonder gewrichtsontsteking”. In de advertentie prijst adverteerder het voedingssupplement MPC4 aan als een effectief middel tegen pijnklachten en ontstekingen bij reuma, gewrichtsslijtage en RSI. De Reclame Code Commissie is van oordeel dat waar in de advertorial wordt gesproken over MPC4, in feite wordt bedoeld CartiXan-4, dat in Nederland te koop is.

De Reclame Code Commissie is van oordeel dat de advertorial medische claims bevat die een overtreding vormen van de Warenwet respectievelijk de Geneesmiddelenwet. Daardoor heeft adverteerder artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code geschonden.

Voorts acht de Reclame Code Commissie de bewering dat MPC4/CartiXan-4 bepaalde ziekten of gebreken kan genezen misleidend, omdat de juistheid van de claim niet is aangetoond. Daardoor heeft adverteerder gehandeld in strijd met de artikelen 7 en 10 van de Nederlandse Reclame Code, alsmede in strijd met artikel 3 van de Reclamecode voor voedingsmiddelen.

De Commissie heeft besloten de beslissing openbaar te maken wegens de ernst van de overtreding en het feit dat de advertorial een volledige pagina van De Telegraaf beslaat, waardoor zij een groot publiek heeft bereikt.

Dossier 2009/00034 d.d. 12 februari 2009

Wilt u op de hoogte blijven over het laatste nieuws van de Reclame Code Commissie? Meld u dan hier aan voor onze nieuwsbrief.

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap