Stichting Reclame Code
Voor consumenten
A A A

College van Beroep bevestigt uitspraak: Poster voor de film Sint niet in strijd met Reclamecode.

Het College van Beroep heeft het beroep inzake de poster voor de film Sint afgewezen en de beslissing van de Reclame Code Commissie bevestigd.

Het College onderschrijft het oordeel van de Commissie dat de poster voor kinderen niet angstaanjagend is.

Het College is van oordeel – kort samengevat - dat de poster vooral de contouren van een persoon die op een paard zit toont en die door kinderen als Sinterklaas zal worden beschouwd. Het gelaat van de persoon valt niet bijzonder op. Dit gelaat is zeer vaag en ook zeer donker afgebeeld en vertoont bij vluchtige beschouwing op een voor een poster in een bioscoop normaal te achten afstand, geen opvallende details of kenmerken. Dit geldt ook indien achter de poster verlichting wordt aangebracht. Voor zover door de verlichting het gelaat al meer details zou tonen, is dit effect op een normaal te achten afstand verwaarloosbaar en valt het ook deels weg tegen de oplichtende maan en manen van het paard.

Volgens het College ziet men alleen in het geval -zoals niet gebruikelijk is- de verlichte poster intensief en van zeer nabij wordt bestudeerd, dat het gelaat van de persoon donker is gekleurd en sterk gegroefd is, en dat het om een “afwijkend” gelaat gaat. Verdere gelaatsdetails zijn echter ook dan nauwelijks waar te nemen. Ogen, neus en mond zijn niet goed zichtbaar. Voor zover men zou kunnen denken dat het om een skelet, “zombie” dan wel anderszins als “eng” te beschouwen persoon gaat, is deze indruk niet zodanig sterk dat de poster de grenzen van het toelaatbare te buiten gaat.

Overigens merkt het College ook nog op dat het gelaat zich aan de bovenzijde van de poster bevindt. Gelet hierop en op het feit dat de poster in bioscopen aan de muur hangt, zullen kleine kinderen niet in staat zijn dit gelaat van zeer nabij te bekijken.

 

Zie voor de volledige uitspraak Dossiernummer 2010/00753B CvB , d.d. 5 november 2010

Voor nadere informatie: Prisca Ancion-Kors, 020 - 301.3397

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap