Stichting Reclame Code
Voor consumenten
A A A

De Reclame Code Commissie acht Donor-commercial in strijd met de Reclame Code


Aan de Reclame Code Commissie is de Donor-commercial - waarin wordt opgeroepen je als donor te registreren - ter beoordeling voorgelegd.
Het betreft een niet-commerciële reclame-uiting van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

De Commissie acht de commercial in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) de goede smaak en artikel 4 NRC nodeloos kwetsend.

Strijd met de goede smaak, omdat van de spot de suggestie uitgaat dat het "risicovolle" gedrag van de triatleet stoer is en een mens het uiterste uit zijn leven haalt als hij risico's, die zijn leven in gevaar brengen, neemt.

Nodeloos kwetsend, omdat de Commissie – anders dan het ministerie – van oordeel is dat de getoonde beelden niet als fictieve situaties herkenbaar zijn. Daar waar de atleet de spoorwegovergang oversteekt op het moment dat de slagbomen sluiten en een trein met hoge snelheid nadert, wordt – ook door de geluiden – op realistische wijze een levensgevaarlijke situatie getoond.

Het is algemeen bekend dat dergelijke situaties in de praktijk voorkomen en daarvoor wordt ook door de overheid regelmatig gewaarschuwd.  De beelden brengen zowel bij machinisten als ook bij andere groeperingen in de samenleving die betrokken zijn (geweest) bij ongelukken op het spoor een schokeffect teweeg. Van de overheid had mogen worden verwacht dat zij met deze gevoelens rekening zou hebben gehouden.

Bij overtreding van de Reclame Code in een niet-commerciële reclame-uiting kan de Commissie, i.v.m. de vrijheid van meningsuiting, de adverteerder uitsluitend adviseren om de uiting niet langer openbaar te maken. 

Tegen deze beslissing van de Commissie is geen beroep aangetekend, de uitspraak is derhalve definitief. 

Klik hier voor de link naar de volledige uitspraak.

Voor meer informatie: Prisca Ancion-Kors, 020 3013397 of prisca.ancion@reclamecode.nl

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap