Stichting Reclame Code
Voor consumenten
A A A

ALERT: GEEN HOOFDPRIJS VAN 5000 EURO, MAAR ALLEEN EEN KRASLOT


ALERT:  GEEN HOOFDPRIJS VAN 5000 EURO, MAAR ALLEEN EEN KRASLOT
Agressieve en oneerlijke reclame van Bustours en Reiscentrale

Adverteerder Bustours en Reiscentrale alias “Kennisgevingsbureau voor contant winstvoordeel” stuurt in een direct mail actie een uitnodiging voor de “persoonlijke uitbetaling van een hoofdprijs van € 5.000,- contant”. Ook wordt gesproken over een “persoonlijke en officiële prijsbevestiging” en een “hoofdprijs-garantie”. Hierdoor lijkt men winnaar te zijn van een hoofdprijs van € 5.000,- maar wat men krijgt, is niet meer dan een kraslot, dat slechts kans biedt op de hoofdprijs.

In het verleden heeft de Reclame Code Commissie een klacht over een vrijwel identieke uiting in strijd met de Nederlandse Reclame Code geacht,
omdat in werkelijkheid geen sprake was van een reeds gewonnen prijs, maar slechts van een kraslot waarmee kans gemaakt wordt op het winnen van 
€ 5.000,-. 
Kennelijk is in dit geval van zo’n situatie ook sprake. De mededeling over uitbetaling van de € 5.000,- is namelijk voorzien van een sterretje, dat verwijst naar de tekst “*Kraslotgewinn” die onderin de uiting in kleine letters is opgenomen.
De Commissie beschouwt deze wijze van reclame maken als agressief en oneerlijk.

Omdat Bustours en Reiscentrale (onder de naam Boekingscentrale) reeds eerder een aanbeveling heeft gekregen wegens het maken van agressieve reclame in strijd met de Nederlandse Reclame Code, heeft de Commissie besloten deze uitspraak met een Alert-bericht onder de aandacht te brengen van een breed publiek.

Link naar uitspraak

Uitspraak: 20 april 2015

Voor meer informatie:
Stichting Reclame Code
Mw. Mr. P.E.C. Ancion-Kors, directeur
Tel.: 020 - 301 3397

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap