Stichting Reclame Code
Voor consumenten
A A A

ALERT: VIER OOSTENRIJKSE ADVERTEERDERS MAKEN AGRESSIEVE EN ONEERLIJKE RECLAME GERICHT OP OUDEREN

P E R S B E R IC H T

VIER OOSTENRIJKSE ADVERTEERDERS MAKEN AGRESSIEVE EN ONEERLIJKE RECLAME GERICHT OP OUDEREN
Michael M., Maître Paul Ritter, Dr. Kramer en Dr. Grant


Vier verschillende adverteerders uit Oostenrijk, waarvan twee met hetzelfde postbusadres, sturen mailings aan klaagster. Klaagster worden grote geldbedragen beloofd, variërend van € 35.000,- tot € 245.000,-, wanneer zij snel de bij de mailings gevoegde formulieren terugstuurt én een “bijdrage” van € 40 of € 45 betaalt. Klaagster, 72 jaar oud, zegt bestookt te worden met dergelijke mailings nadat ze er een keertje “in is getrapt” en dient tegen de adverteerders klachten in. Geen van de adverteerders reageert op de klachten. Mede om die reden acht de Commissie het niet onaannemelijk dat de in de brieven gewekte indruk over de te ontvangen geldbedragen niet overeenkomt met de werkelijkheid. De Commissie beschouwt deze wijze van reclame maken als agressief en oneerlijk.

Omdat alle adverteerders alleen een postbusadres in Oostenrijk vermelden (voor het terugsturen van de formulieren) en niet hun fysieke adres, zijn zij niet “gemakkelijk kenbaar en daadwerkelijk bereikbaar” en voldoen de mailings ook niet aan de Code brievenbusreclame, huissampling en direct response advertising (CBR).

Tot slot maakt Dr. Kramer het helemaal bont door toezending te beloven van “een klein voorwerp” dat “een onuitputtelijke bron van geld” zal zijn en waardoor klaagster “steeds opnieuw mooie geldbedragen ontvangen” zal. Beweren dat producten het winnen bij kansspelen vergemakkelijken, waarop de adverteerder kennelijk doelt, is misleidende en daardoor oneerlijke reclame.

De Commissie heeft besloten de vier uitspraken onder de aandacht van een breed publiek te brengen, omdat de uitingen door vorm en inhoud met name op ouderen gericht lijken te zijn en/of in de uitingen druk wordt uitgeoefend op de geadresseerde om snel te reageren om de geldbedragen niet mis te lopen.

Links naar de uitspraken:
2015/00292
2015/00310
2015/00311
2015/00312

Amsterdam, 22 juni 2015


Voor meer informatie:
Stichting Reclame Code
Mw. Mr. P.E.C. Ancion-Kors, directeur
Tel.: 020 - 301 3397

Stichting Reclame Code © 2009  |   Privacy Policy  |   Disclaimer
Home  |   Zoeken  |   English  |   RSS  |   Sitemap