a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2019/00516

Datum:

07-10-2019

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiereclame. Daarin demonstreert een vrouw het product SodaStream. Zij zegt:

“SodaStream maakt water sprankelend. Eén druk op de knop en simpel water bruist. Dit is een herbruikbare SodaStream fles. Eén zo’n fles vervangt al deze”. Intussen is een net met een groot aantal verschillende, lege plastic flessen te zien.

De vrouw vervolgt:

“Het is aan jou. Help mee aan een wereld zonder wegwerpplastic”. 

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Gezegd wordt: “Dit is een herbruikbare SodaStream fles. Eén zo’n fles vervangt al deze”. Klager vindt deze uitspraak misleidend, om de volgende redenen.

De SodaStream is een zeer sterke hardplastic fles, waarbij koolzuur kan worden gespoten. Het in de uiting getoonde net met ‘al deze’ flessen, die met de SodaStram fles zouden worden bespaard, bevat echter zachtplastic flessen, bedoeld  voor water zonder prik. Verder lijken het ‘weggooiflessen’, in elk geval geen flessen voor koolzuurhoudende drank, aldus klager.

Klager stelt verder: “Normale frisdrank komt in Nederland altijd in een statiegeld fles en is ook van hardplastic. SodaStream fles vervangt dus niet ‘al deze’ flessen. Statiegeld flessen worden hergebruikt”.

 

Het verweer

Adverteerder heeft de klacht gemotiveerd weersproken, zowel schriftelijk als mondeling ter zitting. Op het verweer zal worden teruggekomen in het oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

Klager vindt de mededeling “Dit is een herbruikbare SodaStream fles. Eén zo’n fles vervangt al deze” misleidend. Hiertoe stelt hij -samengevat- ten eerste dat de flessen in het net geen flessen voor koolzuurhoudende drank zijn, en ten tweede dat “normale frisdrank” altijd wordt geleverd in statiegeldflessen van hard plastic, die worden hergebruikt. De Commissie oordeelt hierover als volgt.

Adverteerder heeft weersproken dat de flessen in het net geen flessen voor koolzuurhoudende drank zijn. Zij heeft namelijk meegedeeld dat het net zowel grote als kleine (recyclebare) plastic flessen van zowel koolzuurhoudende als niet-koolzuurhoudende dranken van verschillende frisdrankenfabrikanten bevat. 

Verder heeft adverteerder weersproken dat “normale frisdrank” altijd wordt geleverd in statiegeldflessen van hard plastic, die worden hergebruikt; zij heeft meegedeeld dat deze stelling onjuist is voor het merendeel van de plastic flessen voor eenmalig gebruik, omdat er in Nederland alleen statiegeld zit op PET-flessen die groter zijn dat 0,75 liter. 

Gelet op deze mededelingen, die niet door klager zijn weersproken, en nu de Commissie geen aanleiding ziet om de juistheid van die mededelingen in twijfel te trekken, acht de Commissie de klacht ongegrond.

Ten overvloede overweegt de Commissie dat de gemiddelde consument de uiting zal opvatten in die zin dat het gebruik van een groot aantal plastic wegwerpflessen kan worden vermeden, door de SodaStream fles te hergebruiken. Dit laatste heeft adverteerder voldoende aannemelijk gemaakt, onder meer door te verwijzen naar een bij het verweer overgelegd “Report” betreffende het besparen van 857 plastic flessen voor eenmalig gebruik over een periode van vier jaar, met het gebruik van één SodaStream fles voor het hervullen met koolzuurhoudend water. Daarnaast heeft adverteerder meegedeeld dat de gemiddelde levensduur van een SodaStream fles levenslang is voor andere doeleinden, bijvoorbeeld het drinken van kraanwater.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken