a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

uitgeven/uitzenden

Dossiernr:

2013/00624

Datum:

27-09-2013

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

uitgeven/uitzenden

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft adverteerders advertentie in het weekblad Elsevier waarin een “Philips Avance Blender” wordt aangeboden “van € 94,99 voor € 65,69*”. De asterisk verwijst naar de tekst “* Prijs voor Elsevier-abonnees”.

    

De klacht

 

In de advertentie wordt een prijsvoordeel van € 29,30 gesuggereerd. In werkelijkheid is het prijsvoordeel geringer. De vermelde bedragen blijken exclusief BTW te zijn, hetgeen betekent dat het bedrag dat men uiteindelijk moet betalen € 79,48 is. Bij de prijs die men aan consumenten presenteert, dient -anders dan hier het geval is- de BTW te zijn inbegrepen.   

 

Het verweer

 

Alle prijzen in de webwinkel zijn inclusief BTW. In de webwinkel was dit artikel afgeprijsd naar € 72,99. Het bedrag van € 65,69 is het bedrag dat abonnees van het weekblad Elsevier voor het apparaat moeten betalen aangezien zij standaard 10% korting op de actieprijs krijgen. In alle printuitingen die in het weekblad Elsevier verschijnen, wordt met een asterisk verwezen naar de tekst “Prijs voor Elsevier-abonnees”. In de webwinkel zijn de actieprijs en de prijs voor Elsevier-abonnees met een extra korting ook altijd inclusief BTW vermeld. 

 

Het oordeel van de voorzitter 

 

Anders dan klager veronderstelt, is bij de prijs waarvoor de blender wordt aangeboden de BTW inbegrepen. Het door klager gesignaleerde verschil in prijs van de blender in de advertentie in het weekblad Elsevier en in de webwinkel, is gelegen in het feit de blender aan abonnees met 10% korting wordt aangeboden. Dit blijkt ook duidelijk uit de advertentie, waarin door middel van een bij de prijs staande asterisk wordt verwezen naar de tekst “Prijs voor Elsevier-abonnees”. Gelet op het vorenstaande acht de voorzitter de klacht ongegrond. 

 

De beslissing

 

De Voorzitter wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken