a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Dossiernr:

2016/00038

Datum:

17-02-2016

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft de volgende (door klaagster aangehaalde) mededelingen betreffende L’OR ESPRESSO capsules:

a) op de verpakking van de capsules:

   “Te gebruiken in Nespresso® koffiemachines”

b) op de website http://lorespresso.de.nl/:

   “Bewezen geschikt.

Het bekende onafhankelijke, internationale onderzoeksbureau DEKRA (www.dekra.nl)  

heeft meer dan 100.000 L’OR ESPRESSO capsules getest in verschillende types Nespresso®*-apparaten**. Ook het herhaaldelijk en langdurig gebruik van L’OR ESPRESSO capsules heeft geen negatieve invloed op de levensduur van de machine in vergelijking met het gebruik van Nespresso®* capsules.

     * Merk van een derde partij die niet verbonden is met D.E. MASTER BLENDERS 1753

** Magimix Maestra, Magimix Citiz, DeLonghi Lattisima, Magimix U, Magimix Essenza, Magimix

    Inissia en Magimix Pixie.”

c) in een televisiecommercial:

    “geschikt voor Nespresso® machines”.

 

De klacht

De reclame-uitingen zijn onjuist. De L’OR ESPRESSO capsules blijken namelijk niet geschikt te zijn voor klaagsters Nespresso Magimix Inissia koffiemachine. Bij gebruik van deze capsules is de koffiestraal heel dun, duurt de afgifte veel te lang en stagneert de doorloop van de koffie al na enkele seconden en stopt daarna totaal, terwijl de pomp nog in actie is. Dit is schadelijk voor de koffiemachine, die daardoor kapot kan gaan, aldus klaagster.

 

Het verweer

JDE heeft de L’OR ESPRESSO capsules in 2010 op de markt gebracht. De capsules zijn zodanig ontworpen dat zij in Nespresso® koffiemachines passen. Daarvoor heeft JDE zelf uitgebreide interne kwaliteitsonderzoeken gedaan naar de compatibiliteit van de capsules met Nespresso® koffiemachines. Bij elke capsule is de bereidingstijd afhankelijk van het apparaat, de koffievariant en de soort espresso. De bereidingstijd van de L’OR ESPRESSO capsules is langer dan die van de Nespresso® capsules. Vanwege de langere doorlooptijd bij de L’OR ESPRESSO capsules is de koffiestraal dun(ner). Sinds de introductie heeft JDE relatief weinig klachten gekregen over het functioneren van de capsules in Nespresso® koffiemachines.

In 2014 heeft JDE de compatibiliteit van haar capsules met de Nespresso® machines ook extern laten testen door het onafhankelijke internationale onderzoeksbureau DEKRA. Uit deze representatieve test van meer dan 100.000 capsules blijkt dat de capsules geschikt zijn voor en te gebruiken zijn in Nespresso® koffiemachines en dat herhaaldelijk en langdurig gebruik van de capsules geen negatieve invloed heeft op de levensduur van de machine in vergelijking met het gebruik van Nespresso® capsules. Door dit onderzoek worden de door klaagster bestreden claims feitelijk onderbouwd. Dat bij gebruik van de L’OR ESPRESSO capsules de koffiestraal dunner en de doorlooptijd langer is, betekent niet dat de claims misleidend zijn. Dat klaagsters koffiemachine met de afgifte van koffie zou stoppen terwijl de machine nog bezig is, zoals in de klacht gesteld, is in beginsel niet mogelijk. De Nespresso® koffiemachines hebben namelijk een ingebouwde beveiliging, waardoor de waterpomp stopt op het moment dat de waterdoorloop stopt. Onderzoek van klaagsters koffiemachine en de gebruikte capsules zou de oorzaak kunnen aanwijzen van het niet goed functioneren van de machine.

 

De mondelinge behandeling

Het standpunt van adverteerder is nader toegelicht. Voor zover nodig voor de beslissing wordt hierop ingegaan in het oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

1. Klaagster maakt bezwaar tegen de mededelingen in de reclame-uitingen dat de L’OR ESPRESSO capsules geschikt zijn voor gebruik in Nespresso koffiemachines. Klaagster baseert dit bezwaar op de ervaringen met haar Nespresso Magimix Inissia koffiemachine, waar bij gebruik van L’OR ESPRESSO capsules volgens klaagster de koffiestraal dun is, de afgifte te lang duurt en de afgifte stopt terwijl de pomp nog loopt, wat schadelijk is voor de machine.

2. Deze klacht kan niet slagen. Adverteerder heeft voldoende gemotiveerd gesteld dat L’OR ESPRESSO capsules geschikt zijn voor gebruik in Nespresso koffiemachines. De Commissie acht hierbij met name het in 2014 uitgevoerde onderzoek van een onafhankelijk bureau van belang waaruit is gebleken – naar de Commissie aannemelijk acht – dat de capsules in Nespresso machines gebruikt kunnen worden en gebruik daarvan geen negatieve invloed heeft op de levensduur van de machine in vergelijking met het gebruik van Nespresso capsules.

3. Adverteerder heeft toegelicht dat door een verschil in het proces van koffiezetten bij gebruik van de L’OR ESPRESSO capsules de koffiestraal dunner en de doorlooptijd langer is dan bij gebruik van Nespresso capsules. Dit betekent echter niet dat de L’OR capsules niet geschikt zijn voor het gebruik in Nespresso koffiemachines. Voorts acht de Commissie voldoende aannemelijk geworden dat het doorlopen van de pomp terwijl de waterdoorloop is gestopt in beginsel – bij een goed functionerend koffiezetapparaat – niet mogelijk is en in ieder geval geen te verwachten probleem is bij gebruik van L’OR ESPRESSO capsules in een Nespresso koffiemachine.

4. Op grond van het voorgaande acht de Commissie de bestreden mededelingen betreffende de geschiktheid van L’OR ESPRESSO capsules voor gebruik in Nespresso koffiemachines niet onjuist. Daarom wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken