a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0374

Datum:

19-09-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een brochure voor de autoslaaptrein van Euro-Express-Treincharter, waarin op bladzijde 7 onder het kopje “aanbiedingen” staat:
“Auto mee voor € 15. Op onderstaande dat geldt bij boeking voor heen- en terugreis auto mee op de terugreis voor € 15. Een van onderstaande retourdata dienen onderdeel te zijn van uw reis bestaande uit auto én Slaap Comfort 2-3 of Slaap 4/6 privé.
Op 7 juni geldt aanbieding als enkele reis. Let op zolang de voorraad strekt.

Avignon Bologna Livorno
Juni 7,14 7
Juli 12,19 12 12
Augustus 29 ”

Onderaan de bladzijde staat: “Er is een beperkte beschikbaarheid, dus voor alle aanbiedingen geldt zolang de voorraad strekt. Op = Op”. Een kopie van de uiting is aan deze beslissing gehecht.

De klacht

Toen klager in februari 2008 wilde boeken, werd hem medegedeeld dat de aanbieding niet meer kon worden geboekt. Er waren nog wel plaatsen maar daarvoor werd geen korting gegeven. Er was dus nog wel voorraad. Volgens adverteerder werd slechts een beperkt aantal plaatsen voor de aanbiedingsprijs aangeboden. Dat is echter niet in de brochure vermeld. Het gaat dus om de interpretatie van de mededeling over beschikbaarheid. Namens adverteerder werd medegedeeld dat de aanbieding in voldoende mate werd aangeboden. Dat kan klager echter niet controleren. Volgens klager is sprake van strijd met het bepaalde onder IV van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

Het verweer

Adverteerder heeft per bestemming een autotransportwagen beschikbaar gesteld voor de mogelijkheid om een retour voor € 15,– te boeken. Dit is de feitelijke voorraad van door adverteerder beschikbaar gestelde plaatsen. De aanbieding van € 15,– geldt zolang de voorraad op deze beschikbaar gestelde autotransportwagen strekt. Op het moment dat deze autotransportwagen is volgeboekt, is wel sprake van beschikbaarheid op andere transportwagens, maar niet meer voor het tarief van € 15,–.

Het oordeel van de Commissie

Naar het oordeel van de Commissie heeft adverteerder aannemelijk gemaakt dat op de in de brochure genoemde retourdata en vertrekplaatsen sprake was van een redelijke beschikbaarheid van de in de uiting aangeboden dienst voor de genoemde prijs. Voorts overweegt de Commissie dat duidelijk sprake is van een aanbieding, nu het aanbod staat op de pagina met “aanbiedingen” en dat blijkens de onderaan de pagina staande tekst “Er is een beperkte beschikbaarheid, dus voor alle aanbiedingen geldt zolang de voorraad strekt. Op = Op” sprake is van een beperkte beschikbaarheid. Uit deze tekst zal de gemiddelde consument begrijpen dat slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar is. De Commissie acht de uiting dan ook niet in strijd met het bepaalde onder IV van de Reclamecode Reisaanbiedingen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken