a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0508

Datum:

26-11-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de verpakking van de Calida bospaddestoelensoep “met cantharellen en kervel” van Aldi. Op de ingrediëntendeclaratie aan de achterzijde van de verpakking staat onder meer: “bospaddestoelen 2% (boleten, cantharellen 1%)”.

De klacht

Door de verpakking van de bospaddestoelensoep wordt in woord en beeld de indruk gewekt dat er meer­de­re cantharellen in de soep zitten. De soep blijkt echter, nadat deze door een zeef is ge­haald, minder dan één cantharel per verpakking te bevatten. Gelet hierop is het gebruik van de meer­voudsvorm “met cantharellen” op de verpakking in strijd met de werkelijkheid en daarom oneerlijk in de zin van artikel 7 van de Neder­landse Reclame Code (NRC) nieuw.

Het verweer

Uit de ingrediëntendeclaratie blijkt dui­delijk wat de samenstelling van de onderhavige soep is. De aanduiding “met cantharellen” is conform de wettelijke bepalingen en juist. Bij de bereiding van de soep wordt per verpakking à 800 ml. 8,1 gram ge­droog­de can­tharellen gebruikt. Afhankelijk van de grootte zijn dit twee tot vier cantharellen per pak.

De mondelinge behandeling

Klager heeft zijn standpunt toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft gesteld dat in de onderhavige soep twee tot vier cantha­rellen per verpakking worden verwerkt. Nu klager ter vergadering het tegendeel niet aan­nemelijk heeft gemaakt, mist de klacht feitelijke grondslag. De klacht kan derhalve niet slagen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken