a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00583

Datum:

15-08-2011

Uitspraak:

Aanbeveling (gedeeltelijk)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op http://www.bowenhealth.nl/homeUK.html.

 

De klacht

 

De uiting bevat diverse, in de klacht aangehaalde claims over de “Detox Systems Bio-energy Machine” en over de “SCIO Bio-feedback Therapy”. Naar de mening van klager kan adverteerder deze claims niet onderbouwen.

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

 

Het apparaat “SCIO Bio-feedback” is recentelijk verkocht en niet meer in gebruik bij adverteerder. De desbetreffende pagina’s zijn dan ook van de website verwijderd, hetgeen discussie over de inhoud daarvan overbodig maakt.

 

Het bezwaar tegen de ‘Detox Systems Bio-energy-machine’ is volledig gebaseerd op een kort en oud internet artikel in de Britse krant de Guardian uit 2004. De auteurs van dit artikel hebben de werking van het apparaat niet goed begrepen.

Voor de juiste werking verwijst adverteerder naar het bij het verweer overgelegde artikel “Foot spa detox: real effects are revealed” in het Britse CAM (the magazine for complementary and alternative medicine professionals) van september 2005. In het in dit artikel beschreven onderzoek zijn diverse metingen gedaan met proefpersonen. Daarbij zijn de basismetingen: Heart Rate Variability, Arterial Stiffness Indicator, Blood Pressure en Pulse, Meredian Stress en Live Blood Microscopy. Bij alle tests laten de testpresonen in tegenstelling tot de placebo testgroep duidelijke en meetbare fysiologische verbeteringen zien.

 

Het onderzoek van CAM maakt meer dan aannemelijk dat de Detox machine “wel degelijk positief kan bijdragen bij een ruime verscheidenheid aan klachten aangezien vrijwel alle fysiologische processen in ons lichaam afhankelijk zijn van onze bloed- en energiehuishouding”. Dit wordt bevestigd door de feedback die adverteerder van haar klanten ontvangt. Op de website stelt adverteerder bovendien duidelijk dat de machine positief kan bijdragen en dat ervaringen van cliënten geen garantie bieden voor verlichting van persoonlijke klachten en slechts een indicatie zijn van de mogelijkheden die de Detox machine biedt.      

 

Het oordeel van de Commissie

 

Met betrekking tot de bestreden claims over de “SCIO Bio-feedback Therapy” overweegt de Commissie dat klager geen afdrukken heeft overgelegd waaruit blijkt dat bedoelde claims ten tijde van het indienen van de klacht voorkwamen op http://www.bowenhealth.nl/homeUK.html. Nu adverteerder bovendien heeft meegedeeld dat het apparaat “SCIO Bio-feedback” recentelijk is verkocht en dat de desbetreffende pagina’s van de website zijn verwijderd, acht de Commissie klager op dit punt niet-ontvankelijk in zijn klacht.

 

Omtrent de “Detox Systems Bio-energy Machine” staat in de uiting onder het kopje: “What conditions can Detox Systems Bio-energy machine help”:

“Some examples of conditions reported reacting well on the Detox Systems Bio-energy Machine:

• Circulation problems (blood and lymphatic system)

• Metabolism problems

• Joint pain

• Food allergies

• Skin conditions

• Chronic fatique and M.E.

• Kidney/Liver problems

• Digestive complaints

• Stress

 

ATTENTION: The Detox Systems Bio-energy machine is not a replacement for a medical treatment or advice, but complements these”.

 

Van bovenstaande tekst gaat de suggestie uit dat de Detox Systems Bio-energy machine kan bijdragen aan het verminderen van klachten als gevolg van voornoemde, meer of minder ernstige lichamelijke aandoeningen. Onder verwijzing naar een bij het verweer overgelegd artikel in “CAM”, september 2005, heeft adverteerder meegedeeld dat voornoemde machine “positief kan bijdragen bij een ruime verscheidenheid aan klachten, aangezien vrijwel alle fysiologische processen in ons lichaam afhankelijk zijn van onze bloed- en energiehuishouding”. Daarmee is naar het oordeel van de Commissie echter niet, althans niet voldoende aannemelijk gemaakt dat de in de uiting bedoelde klachten (mede) zijn verminderd als gevolg van het gebruik van voornoemde machine.

 

Gelet op het voorgaande gaat de uiting gepaard met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van het product te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Nu de bestreden uiting de gemiddelde consument er bovendien toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting, voor zover het betreft de “Detox Systems Bio-energy Machine” in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Voor het overige wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken