a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2014/00273

Datum:

31-07-2014

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uitingen

Het betreft reclame voor de producten Body & Fit Glutamine, Beta-Alanine Pure en D-Aspartic Acid in een nieuwsbrief van 26 maart 2014 (hierna: de nieuwsbrief) en op de website www.bodyenfitshop.nl (hierna: de site).

 

De klacht

Klager heeft de volgende bezwaren.

1.

In de bestreden uitingen worden de producten Body & Fit Glutamine, Beta-Alanine Pure en D-Aspartic Acid gepresenteerd als geneesmiddel in de zin van artikel 1 lid 1 sub b van de Geneesmiddelenwet (Gmw). Nu voor deze geneesmiddelen geen handelsvergunning is verleend, handelt adverteerder in strijd met artikel 84 Gmw.

Klager maakt in het bijzonder bezwaar tegen de volgende tekstonderdelen, waarbij door klager arceringen zijn aangebracht:

a.

Body & Fit Glutamine:

“…..in sommige omstandigheden (zoals bij intense inspanningen of klachten aan het maag-darmstelsel) kan het als essentieel beschouwd worden. Dan is het van belang Glutamine via de voeding of via supplementen binnen te krijgen” op de site.

b.

Beta-Alanine Pure:

“zorgt voor een betere doorbloeding in je spieren en het brengt meer zuurstof in je bloedbaan. Je spieren zullen minder snel verzuren en vermoeid raken” in de brief.

“Tijdens de training komt altijd het moment waarop je spieren vermoeid raken en je kracht meer en meer verdwijnt. Vermoeidheid, verzuring, je spieren zijn leeg…je hebt dan het punt bereikt waarop je niet meer in staat bent om te trainen op het niveau waarop je wilt en waarmee je de eerste set begon” op de site.

c.

D-Aspartic Acid: “geen bijwerkingen” in de brief en op de site.

 

2.

De bestreden uitingen bevatten gezondheidsclaims in de zin van artikel 2 lid 5 van de EG-verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims (hierna: de Claimsverordening). Ingevolge artikel 10 lid 1 Claimsverordening zijn gezondheidsclaims verboden, tenzij (onder meer) deze zijn opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims. De in de uitingen opgenomen claims voor ‘Glutamine’ in relatie tot “spieren”, “inspanningen” dan wel “essentieel” zijn door de Europese Commissie niet geautoriseerd. Voor D-Aspartic Acid is geen enkele claim geautoriseerd.

Klager maakt in het bijzonder bezwaar tegen de volgende tekstonderdelen, waarbij door klager arceringen zijn aangebracht:

a.

Body & Fit Glutamine:

“Glutamine is een aminozuur ter ondersteuning van je spierherstel en spieropbouw” in de brief, “in sommige omstandigheden (zoals bij intense inspanningen of klachten aan het maag-darmstelsel) kan het als essentieel beschouwd worden. Dan is het van belang Glutamine via de voeding of via supplementen binnen te krijgen” op de site.

b.

D-Aspartic Acid:

“verhoogt bewezen je lichaamseigen testosteron met 42% in 12 dagen” in de brief en “spieropbouw en libido” op de site.

 

3.

Zoals EFSA reeds heeft geoordeeld, ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor bovengenoemde gezondheidsclaims. Door adverteerder kan niet worden aangetoond dat de betreffende producten de werking hebben die daaraan wordt toegeschreven. In de uitingen wordt derhalve onvolledige en onjuiste informatie verstrekt over de van het gebruik van de producten te verwachten resultaten.

Het verweer

De reactie op de klacht kan als volgt worden samengevat.

Tot een half jaar geleden heeft adverteerder weinig aandacht besteed aan claims en de vraag of deze al dan niet zijn toegestaan. Medio januari zijn gesprekken gevoerd met de NVWA. Daarin heeft adverteerder erkend dat onder meer de website en de nieuwsbrief niet toegelaten claims bevatten.

Een probleem is dat op de website meer dan 3000 producten staan en dat er veelal sprake is van verborgen claims. Met de NVWA is afgesproken dat een projectplan zou worden ingeleverd teneinde alle niet toegestane claims te laten verdwijnen, onder meer van de website en uit de nieuwsbrief.

Voor het wijzigen van de site zijn 2 medewerksters aangetrokken. Deze hebben zich voortdurend bezig gehouden met de website. Naar aanleiding van de onderhavige klacht is besloten om een bepaalde medewerkster de eindcontrole van de nieuwsbrief te laten uitvoeren, zodat ook daarin geen onjuiste claims meer voorkomen. Deze medewerkster zal bovendien de marketing medewerkers instrueren over al dan niet toegestane claims.

Adverteerder hoopt de kans te krijgen om haar projectplan af te ronden voor 1 mei 2014. Als bijlage wordt een “1e verslag/projectplan met NVWA” overgelegd.

De repliek

De repliek kan als volgt worden samengevat.

Bij controle van de website op 3 juli 2014 werden nog precies dezelfde claims aangetroffen als waarop de klacht bij brief van 27 maart 2014 betrekking heeft.

Klager wijst op de volgende “niet toegestane medische aanprijzingen”, waarbij door klager arceringen zijn aangebracht, en legt als bijlage afdrukken van de website over.

a.

Body & Fit Glutamine:

“…..in sommige omstandigheden (zoals bij intense inspanningen of klachten aan het maag-darmstelsel) kan het als essentieel beschouwd worden. Dan is het van belang Glutamine via de voeding of via supplementen binnen te krijgen”.

b.

Beta-Alanine Pure:

“Tijdens de training komt altijd het moment waarop je spieren vermoeid raken en je kracht meer en meer verdwijnt. Vermoeidheid, verzuring, je spieren zijn leeg…je hebt dan het punt bereikt waarop je niet meer in staat bent om te trainen op het niveau waarop je wilt en waarmee je de eerste set begon”.

c.

D-Aspartic Acid: “geen bijwerkingen”.

Ten slotte (d) wijst klager op de volgende mededeling met betrekking tot het product “Afslank Eiwit”:

“Bij een tekort aan carnitine kunnen er problemen optreden bij de verbranding van vetzuren”.

Voor zover bovenstaande mededelingen worden gedaan, handelt adverteerder in strijd met artikel 84 Gmw.

Voorts wijst klager, onder verwijzing naar de bijlage bij repliek, op de volgende “verboden gezondheidsclaims”:

a.

“in sommige omstandigheden (zoals bij intense inspanningen of klachten aan het maag-darmstelsel) kan het als essentieel beschouwd worden. Dan is het van belang Glutamine via de voeding of via supplementen binnen te krijgen”.

Klager wijst daarnaast (b en c) op de volgende mededelingen met betrekking tot de hierna genoemde producten:

b.

D-Aspartic Acid:

“100% werkzaam” en

onder het kopje “De werking van D-Aspartic Acid”:

“Cholesterol kan echter pas in de mitochondria worden opgenomen na de koppeling aan een stofje genaamd steroidogenic acture regulatory protein (StAR). Dit stofje StAR is de beperkende factor voor de productie van testosteron”.

c.

Afslank Eiwit:

“geeft een vol gevoel”, “onderdrukt het hongergevoel doordat het je bloedsuikerspiegel op peil houdt”, “L-Carnitine speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme

omdat het nodig is voor het transport van vetzuren”, “Whey eiwit vermindert je hongergevoel. Whey eiwitten geven je snel een voldaan gevoel en bouwstoffen worden snel benut”.

Bovengenoemde gezondheidsclaims zijn in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening.

Alle claims voor ‘Glutamine’ in relatie “inspanningen” dan wel “essentieel” zijn door de Europese Commissie niet geautoriseerd. Voor D-Aspartic Acid is geen enkele claim geautoriseerd. Bovengenoemde gezondheidsclaims zijn in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening.

De in de uitingen opgenomen claims voor ‘Glutamine’ in relatie tot “spieren”, “inspanningen” dan wel “essentieel” zijn door de Europese Commissie niet geautoriseerd. Voor D-Aspartic Acid is geen enkele claim geautoriseerd. Hetzelfde geldt voor eiwitten in combinatie met afslanken en vermindering van het hongergevoel. Ten slotte zijn ook voor L-Carnitine geen claims geautoriseerd.

Zoals EFSA reeds heeft geoordeeld, ontbreekt wetenschappelijk bewijs voor bovengenoemde gezondheidsclaims. Door adverteerder kan niet worden aangetoond dat de betreffende producten de werking hebben die daaraan wordt toegeschreven. In de uitingen wordt derhalve onvolledige en onjuiste informatie verstrekt over de van het gebruik van de producten te verwachten resultaten.

Het oordeel van de Commissie

Met betrekking tot de verschillende bezwaren overweegt de Commissie het volgende.

Ad 1.

Gelet op de hiervoor in klacht onder 1 a tot en met c opgenomen mededelingen worden de producten Body & Fit Glutamine, Beta-Alanine Pure en D-Aspartic Acid gepresenteerd als geneesmiddel in de zin van artikel 1 lid 1 sub b Gmw. Nu niet is gebleken dat voor deze geneesmiddelen een handelsvergunning is verleend, handelt adverteerder in strijd met artikel 84 Gmw en zijn de uitingen in strijd met artikel

2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

De Commissie heeft nota genomen van het verweer dat adverteerder zich, na gesprekken met de NVWA, bezighoudt met het wijzigen van de website en de nieuwsbrief, een en ander op basis van een projectplan. Dit maakt bovenstaand oordeel echter niet anders. Eventuele wijziging neemt niet weg dat de oorspronkelijke uitingen in strijd zijn met de NRC. Overigens constateert de Commissie dat de website, blijkens de bij repliek overgelegde afdrukken daarvan, op 3 juli 2014 nog steeds de in de klacht onder 1 a tot en met c opgenomen mededelingen bevatte.

Bij repliek heeft klager de klacht met betrekking tot artikel 84 Gmw uitgebreid tot een mededeling omtrent het product “Afslank Eiwit”, namelijk de mededeling:

“Bij een tekort aan carnitine kunnen er problemen optreden bij de verbranding van vetzuren” op de site. Aangezien adverteerder in de gelegenheid is geweest om schriftelijk op de repliek te reageren, zal de Commissie zich ook uitlaten over dit nieuwe, eerst bij repliek geuite bezwaar.

Door voornoemde mededeling wordt het product Afslank Eiwit gepresenteerd als geneesmiddel in de zin van artikel 1 lid 1 sub b Gmw. Nu niet is gebleken dat voor dit geneesmiddel een handelsvergunning is verleend, handelt adverteerder in strijd met artikel 84 Gmw en is de uiting op dit punt in strijd met artikel 2 NRC.

Ad 2.

De hiervoor in de klacht onder 2 a en b opgenomen mededelingen bevatten gezondheidsclaims in de zin van artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Nu niet is gebleken dat deze claims zijn opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims, zijn deze in deze strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening en zijn de uitingen in strijd met artikel 2 NRC.

De Commissie heeft nota genomen van het verweer dat adverteerder zich, na gesprekken met de NVWA, bezighoudt met het wijzigen van de website en de nieuwsbrief, een en ander op basis van een projectplan. Dit maakt bovenstaand oordeel echter niet anders. Eventuele wijziging neemt niet weg dat de oorspronkelijke uitingen in strijd zijn met de NRC. Overigens constateert de Commissie dat de website, blijkens de bij repliek overgelegde afdrukken daarvan, op 3 juli 2014 nog steeds de in de klacht onder 2 a opgenomen mededelingen bevatte.

De Commissie stelt vast dat de in de klacht onder b opgenomen mededeling: “spieropbouw en libido” niet meer in de uiting voorkomt. Van deze wijziging heeft de Commissie nota genomen. Dit neemt echter niet weg dat de oorspronkelijke uiting in strijd is met artikel 2 NRC.

 

Bij repliek heeft klager de klacht met betrekking tot gezondheidsclaims uitgebreid tot de volgende mededelingen omtrent de producten D-Aspartic Acid en Afslank Eiwit op de site:

D-Aspartic Acid:

“100% werkzaam” en

onder het kopje “De werking van D-Aspartic Acid”:

“Cholesterol kan echter pas in de mitochondria worden opgenomen na de koppeling aan een stofje genaamd steroidogenic acture regulatory protein (StAR). Dit stofje StAR is de beperkende factor voor de productie van testosteron”.

en

Afslank Eiwit:

“geeft een vol gevoel”, “onderdrukt het hongergevoel doordat het je bloedsuikerspiegel op peil houdt”, “L-Carnitine speelt een belangrijke rol in het energiemetabolisme

omdat het nodig is voor het transport van vetzuren”, “Whey eiwit vermindert je hongergevoel. Whey eiwitten geven je snel een voldaan gevoel en bouwstoffen worden snel benut”.

Aangezien adverteerder in de gelegenheid is geweest om schriftelijk op de repliek te reageren, zal de Commissie zich ook uitlaten over deze nieuwe, eerst bij repliek bestreden mededelingen.

 

Deze mededelingen bevatten gezondheidsclaims in de zin van artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Nu niet is gebleken dat deze claims zijn opgenomen in de lijst van toegestane gezondheidsclaims, zijn deze in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening en is de site op dit punt in strijd met artikel 2 NRC.

Ad 3.

Nu de uitingen reeds op grond van overtreding van de wet in strijd zijn met de Nederlandse Reclame Code (NRC), komt de Commissie niet toe aan het beoordelen van de vraag of de uitingen misleidend zijn.

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uitingen in strijd met artikel 2 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken