a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2017/00788

Datum:

21-12-2017

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Misleiding Prijs(vermelding)

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiereclame van Eneco over “Toon”. 

Daarin wordt onder meer gezegd:

“Met Toon ben je baas over je huis” en

“Met Toon kun je precies zien hoeveel energie je verbruikt” en
“Meer inzicht in je eigen verbruik. Eneco. Welkom in de nieuwe wereld.

Haal nu ook Toon in huis, dan hangen wij hem gratis aan je muur. Kijk op eneco.nl/toon”.

Intussen verschijnen in beeld een oranje “actiepanel” (oranje bol) met de tekst “Gratis installatie t.w.v. € 75,00” en “eneco.nl/toon”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

De onderhavige reclame is bedoeld om mensen te bewegen om energie te betrekken van Eneco. “Als lokkertje” krijgt men daar gratis “een Toon” bij, aldus klaagster.

Toen klaagster voor de periode van een jaar wilde overstappen naar Eneco, en naar “de Toon” vroeg, werd haar meegedeeld dat deze bij een contract van drie jaar voor € 99,- kon worden geïnstalleerd en dat installatie pas bij een 4-jarig contract gratis was. Omdat in de reclame niet is vermeld dat “deze Toon” pas bij een 4-jarig contract gratis is, vindt klaagster deze misleidend.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Eneco hecht er veel waarde aan om transparant te communiceren met haar (potentiële) klanten. Gezien de korte duur van een tv-commercial (in dit geval slechts 25 seconden) moeten er keuzes gemaakt worden om het aanbod zo goed mogelijk aan de orde te stellen.  De “add-on” van deze tv-commercial lag niet, zoals dat eerder het geval was, op het verkrijgen van een Toon in combinatie met een 4-jarig energiecontract, maar op de gratis installatie van Toon bij alle “(dual fuel) energiecontracten”.

Overigens was de uiting te zien van 4 september tot en met 12 november 2017 en wordt deze nu niet meer vertoond.

Eneco meent dat uit de commercial qua gesproken tekst van de voice-over in combinatie met de geschreven tekst ‘gratis installatie ter waarde van € 75,00’ en de gesproken en geschreven verwijzing naar de website, voldoende duidelijk blijkt dat het gaat om gratis installatie van Toon en niet om het verkrijgen van Toon zonder bijbetaling.

In de commercial wordt gesproken over ‘het (zelf) in huis halen van Toon en het door Eneco gratis aan je muur hangen van Toon’ en niet over een gratis Toon. Evenmin wordt gesuggereerd dat er sprake is van een gratis Toon.

Als de consument Toon in huis haalt, dan wordt Toon onder deze actie gratis door Eneco geïnstalleerd. Dat volgt duidelijk uit de commercial en de daarin genoemde website. Wat wel of niet voor Toon moet worden betaald, maakt geen deel uit van de commercial en is duidelijk na te lezen op de in de commercial genoemde website. Van misleiding is dan ook geen sprake, aldus Eneco. De gemiddelde consument zal de commercial begrijpen zoals deze is bedoeld: gratis installatie van Toon.

De commercial is vooraf getest door middel van een representatieve steekproef onder ruim 100 personen binnen de doelgroep van Eneco. Daaruit bleek dat de duidelijkheid van de aanbieding “in lijn is met de benchmark”, aldus Eneco; 79% vindt de aanbieding (helemaal) duidelijk overkomen, slechts 4% vindt de aanbieding (helemaal) niet duidelijk, en 17% vindt de aanbieding niet duidelijkiet onduidelijk.

Als men naar de in de tv-commercial genoemde en getoonde website gaat, ziet men de verschillende mogelijkheden voor een energie-aanbod in combinatie met Toon. Eneco verwijst naar het bij het verweer overgelegde screenshot.

Er wordt duidelijk weergegeven dat bij:

– Een 4-jarig energiecontract voor Eneco Ecostroom en Eneco Aardgas geen eenmalige kosten voor Toon hoeven te worden betaald en de installatie van Toon gratis is;

– Een 3-jarig energiecontract voor Eneco Ecostroom en Eneco Aardgas een eenmalig bedrag van € 99,00 voor Toon moet worden betaald en de installatie van Toon gratis is;

– Een 1-jarig energiecontract voor Eneco Ecostroom en Eneco Aardgas een eenmalig bedrag van € 199,00 voor Toon moet worden betaald en de installatie van Toon gratis is.

– Een onbepaalde tijd energiecontract voor Eneco Ecostroom en Eneco Aardgas een eenmalig bedrag van € 199,00 voor Toon moet worden betaald en de installatie van Toon gratis is.

Eneco concludeert dat er geen sprake is van misleidende reclame.

 

Het oordeel van de Commissie

Klaagster vindt de bestreden televisiereclame misleidend, omdat daarin volgens haar ten onrechte niet is vermeld dat -zoals zij stelt- “Toon pas bij een 4-jarig contract gratis is”.

Klaagster stelt zich kennelijk op het standpunt dat in de televisiereclame wordt gesteld of gesuggereerd dat de aanschaf van Toon geen kosten met zich brengt oftewel “gratis” is. De Commissie deelt dit standpunt niet. Zij overweegt daartoe het volgende.

In de bewuste reclame wordt voor zover hier van belang gezegd:

“Haal nu ook Toon in huis, dan hangen wij hem gratis aan je muur” en is te lezen

“Gratis installatie t.w.v. € 75,00”. Naar het oordeel van de Commissie blijkt hieruit voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat de “installatie” van Toon “gratis” is, mits men “Toon in huis” haalt. In de uiting ligt niet de suggestie besloten dat voor Toon zelf niets hoeft te worden betaald.  

Verder wordt zowel in de gesproken tekst als in beeld verwezen naar “eneco.nl/toon”. Onder verwijzing naar een bij het verweer overgelegd screenshot van “eneco.nl/toon” heeft Eneco voldoende aannemelijk gemaakt dat er sprake is van “gratis installatie” van Toon in geval van een 4-jarig energiecontract, een 3-jarig energiecontract, een 1-jarig energiecontract en een onbepaalde tijd energiecontract.   

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken