a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/01214

Datum:

31-01-2012

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de aanbieding van een “Ses Stempelset Piraat” op de website www.bol.com. Naast een afbeelding van het product staan de prijs en de mededeling “Vandaag vóór 21.30 uur besteld, morgen in huis”.

 

De klacht

 

Klaagster heeft op de website van adverteerder verschillende sinterklaascadeaus besteld, waaronder de stempelset die volgens mededeling op de website binnen 1 dag geleverd zou worden. Op 29 november 2011 heeft adverteerder klaagster per e-mail meegedeeld dat de stempelset niet vóór Sinterklaasavond geleverd kan worden. De volgende dag heeft klaagster voor nog vijf bestelde artikelen een vertragingsmail ontvangen met een nieuwe leverdatum na 5 december 2011.

 

Het verweer

 

Bij het bestellen op de website van adverteerder wordt per product de levertijd vermeld. Voor het grootste gedeelte van de bestellingen – mits voor 21.30 uur geplaatst – is de levertijd één dag. Dit geldt ook voor tien van de vijftien door klaagster bestelde producten, die derhalve op 29 november 2011 geleverd hadden moeten worden. Andere door klaagster bestelde producten hebben een langere levertijd. De consument wordt tijdens het bestelproces verschillende malen en voldoende duidelijk over de verwachte levertijd geïnformeerd. Als gevolg van het grote aantal bestellingen voor Sinterklaas en Kerst is het mogelijk dat in incidentele gevallen niet aan de vermelde levertijd wordt voldaan. Klaagster is binnen de in de algemene voorwaarden gestelde termijn van één maand na bestelling op de hoogte gesteld van vertraging in de levering van de bestelde producten en van de verwachte nieuwe bezorgdatum. Adverteerder verstrekt op haar website juiste informatie als bedoeld in artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat alleen de bij de klacht overgelegde uiting met betrekking tot de “Ses Stempelset Piraat” wordt beoordeeld.

In de uiting wordt ten aanzien van dit product zonder enig voorbehoud gesteld “Vandaag voor 21.30 uur besteld, morgen in huis”. Als erkend is komen vast te staan dat in sommige gevallen de beloofde levertijd van één dag niet is gehaald, zoals in het geval van klaagsters bestelling, waardoor de stempelset pas na Sinterklaas geleverd kon worden.

Gelet hierop acht de Commissie de mededeling “Vóór 21.30 uur besteld, morgen in huis” te absoluut.

 

Gelet op het vorenstaande gaat de bestreden uiting gepaard met onjuiste informatie over een van de voornaamste kenmerken van het aangeprezen product, te weten de levering, als bedoeld in artikel 8.2 onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de geclaimde levertijd van één dag van doorslaggevend belang kan zijn om een product bij adverteerder te bestellen, is de Commissie voorts van oordeel is dat de gemiddelde consument door de uiting ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken