a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Tele) communicatie technologie

Dossiernr:

2010/00274

Datum:

01-06-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

(Tele) communicatie technologie

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uiting

           

Het betreft de volgende aanbieding op de website GSMwijzer.nl:

Blackberry 9700 Bold € 31

+ Instant E-mail Blackberry

vast laag maandbedrag

€ 35,-

€ 26,95.

 

Onder de afbeelding van de betreffende telefoon staat:

T-Mobile Relax 35

330 belminuten / 330 sms

1-jarig GSM abonnement.

                   

De klacht

 

Klager heeft de aangeboden Blackberry met Instant E-mail Blackberry besteld in de veronderstelling hiervoor het in de uiting genoemde bedrag van € 26,95 per maand te moeten betalen. Na ontvangst van de telefoon blijkt voor de Instant E-mail een extra bedrag van € 11,90 per maand verschuldigd te zijn, zodat het maandbedrag uitkomt op € 38,85.

 

Het verweer

           

Adverteerder verwijst naar de als bijlage bij het verweer gevoegde afbeeldingen van het proces dat klager heeft moeten doorlopen voordat hij de Blackberry 9700 Bold in combinatie met een T-Mobile abonnement daadwerkelijk heeft ontvangen.

Door de aanbieding van de bedoelde Blackberry op de homepage aan te klikken,

verschijnt een pagina met prijstabellen met daarin de abonnementsprijzen van de

T-Mobile Relax abonnementen en de geldende actieprijzen. Voor het Relax 35 abonnement is de actieprijs van € 26,95 per maand vermeld. Hieronder kan worden aangevinkt of men het abonnement wil aanvullen met Instant E-mail Blackberry, waarbij de prijs van € 11,90 p.m. staat vermeld. In het bestelformulier staan de ingevulde gegevens weergegeven, waaronder – in het geval van klager – de vermelding “Instant E-mail Blackberry € 11,90 p.m.”. Tenslotte krijgt de klant die het bestelformulier heeft ingevuld een contract thuis gestuurd waarin de abonnements-kosten van € 26,95 p.m. en de kosten van de internetbundel van € 11,90 p.m. staan vermeld. Op deze manier is klager voor ontvangst van het bestelde product drie maal ervan op de hoogte gebracht dat naast abonnementskosten ook kosten voor de internetbundel verschuldigd zijn.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de bestreden uiting op de homepagina GSMwijzer.nl wordt onder de beschrijving van de aanbieding “Blackberry 9700 Bold € 31,- + Instant E-mail Blackberry” alleen een “vast laag maandbedrag” van € 26,95 vermeld. Op geen enkele wijze wordt duidelijk gemaakt dat de kosten voor de internetbundel Instant E-mail Blackberry niet in dit bedrag begrepen zijn, en dat daarvoor een apart maandelijks bedrag verschuldigd is. De gemiddelde consument hoeft daarom geen rekening te houden met een extra bedrag. Bovendien betreft het een actieprijs. Bij een dergelijke prijs mag de consument ervan uitgaan dat sprake is van een totaalbedrag indien niet duidelijk in de reclame-uiting staat dat bepaalde aanvullende diensten (zoals Instant E-mail Blackberry) apart in rekening worden gebracht. Dat dit later in het bestel­pro­ces duidelijk wordt, is onvoldoende om over het voorgaande anders te oordelen.

 

Blijkens het voorgaande is sprake van onvoldoende duidelijke of dubbelzinnige informatie ten aanzien van de prijs en het prijsvoordeel van het aangeboden product als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder d van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht zou kunnen worden om een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet zou hebben genomen, acht de Commissie de bestreden uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken