a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00766

Datum:

10-01-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Kinderen en jongeren

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een televisiereclame voor Dextro Energy druivensuikertabletten.

Bij de beelden van een jongen die zeer snel torens bouwt van stapelbekers en tenslotte op een stapel een pakje Dextro Energy legt, zegt de jongen:

“Ik houd van alles wat snel is. En hiermee kan ik me supersnel concentreren”.

Vervolgens zegt de voice-over:

“Dextro Energy: wordt direct in het bloed opgenomen. Voor betere prestatie en concentratievermogen: Dextro Energy. Haal het beste uit jezelf”. 

 

Hierboven is weergegeven de tekst zoals deze wordt uitgesproken in de ter vergadering vertoonde versie van de reclame. Volgens het verweer wordt (in plaats van “Voor betere prestatie en concentratievermogen”) gezegd: “Voor meer prestatie en concentratie”.

Dit verschil acht de Commissie voor haar oordeel echter niet van belang.

 

De klacht

 

Bij kinderen wordt de indruk gewekt dat zij Dextro Energy -tabletten die veel suiker bevatten- kunnen gebruiken om hun prestaties te vergroten. Hierdoor geeft de reclame een verkeerd signaal aan kleine kinderen. Zij krijgen het idee dat het is toegestaan om je prestaties met middelen te verbeteren. Klager stelt tenslotte:

“Eigenlijk is het vergelijkbaar met een legaal drug”. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft onder meer het volgende meegedeeld.

De spot is niet gericht op kinderen, maar op volwassenen tussen 20 en 49 jaar. 73% van de uitzendingen vindt plaats na 18.00 uur en van uitzending op kinderzenders is geen sprake. Ook uit de afbeelding van het lichaam van een volwassen man, met door het lichaam bewegende pijlen (waarmee symbolisch dextrose is afgebeeld) -aan het slot van de uiting- blijkt dat de reclame op volwassenen is gericht. 

 

Zowel de beelden als de tekst zijn beperkt tot de bewering dat het innemen van DEXTRO ENERGY-tabletten een snelle, positieve invloed heeft op het prestatievermogen en de concentratie. De in de spot gedane bewering dat door het innemen van DEXTRO ENERGY de concentratie en het prestatievermogen direct worden verbeterd, is wetenschappelijk bewezen. Anders dan veel andere koolhydraten hoeft dextrose als monosacharide niet eerst te worden verteerd (gedeeld) voordat ze, omgezet in energie, in de bloedbaan terechtkomt. Daardoor worden de concentratie en het prestatievermogen na inname van dextrose direct vergroot. Ten bewijze hiervan legt adverteerder enkele bewerkte presentaties over dit thema over.

De wetenschappelijke studies over de werking van dextrose liggen momenteel overigens in verband met gezondheidsclaims ter goedkeuring bij de EFSA (European Food Safety Authority).

 

In de gewraakte uiting wordt niet beweerd of gesuggereerd dat Dextro Energy een ‘drug’ zou zijn of dat het gebruik van drugs zonder bezwaren of zelfs aan te raden zou zijn. Overigens wordt in de spot gewezen op het belang van een evenwichtige voeding en een gezonde levenswijze. Voorts wijst het tandenborstelsymbool erop dat het product suiker bevat.

 

Tenslotte dient te worden bedacht dat er duidelijk sprake is van overdrijving; de jongen stapelt de bekers extreem snel en het gaat zonder twijfel om een speelse bezigheid.

 

Van strijd met de Nederlandse Reclame Code is geen sprake.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat het adverteerder vrij staat reclame te maken voor Dextro Energy druivensuikertabletten. De wijze waarop dat in dit geval gebeurt, acht de Commissie niet ontoelaatbaar. De Commissie overweegt daartoe het volgende.

 

Klager heeft niet bestreden dat Dextro Energy direct in het bloed wordt opgenomen, noch dat het product kan worden gebruikt voor (een) betere prestatie en concentratie. Adverteerder heeft meegedeeld dat “De wetenschappelijke studies over de werking van dextrose” momenteel in verband met gezondheidsclaims ter goedkeuring liggen bij de EFSA. Hiervan uitgaande en voor zover de claim “Voor betere prestatie en concentratievermogen” dan wel de claim “Voor meer prestatie en concentratie” moet worden aangemerkt als een gezondheidsclaim in de zin van artikel 13 lid 1 aanhef en onder b van de EG Verordening nummer 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen, is de overgangsregeling van artikel 28 lid 6 aanhef en onder b van die verordening van belang. Ingevolge deze bepaling mogen gezondheidsclaims die niet in een lidstaat zijn beoordeeld en toegestaan, verder worden gebruikt, mits voor 19 januari 2008 overeenkomstig de verordening een aanvraag wordt  ingediend. Nu het tegendeel niet is gesteld of gebleken, gaat de Commissie ervan uit dat adverteerder tijdig vorenbedoelde aanvraag heeft ingediend en dat daarop nog niet is beslist. Dit brengt mee dat op het moment dat de onderhavige reclame werd uitgezonden, het aan adverteerder was toegestaan om de claim “Voor betere prestatie en concentratievermogen” dan wel de claim “Voor meer prestatie en concentratie” te gebruiken.

 

Tenslotte liggen naar het oordeel van de Commissie in de uiting geen suggesties besloten over de aanvaardbaarheid van het gebruik van andere producten of middelen dan Dextro Energy van welke aard ook, om prestaties te verbeteren. 

    

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken