a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0400

Datum:

03-09-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de pagina’s van de website www.consumentenbond.nl van de Consumentenbond, waarop (een abonnement op) de Consumentengids Online wordt aangeprezen.

De klacht

Gesteld wordt dat men met Consumentengids Online toegang heeft tot “ruim 300 onafhankelijke tests”, “archieven van alle bladen” en “de interactieve Productvergelijkers”. Vervolgens wordt gezegd: “Binnen een paar stappen neemt u altijd de juiste beslissing en stapt u goed geïnformeerd een winkel binnen. Word daarom direct abonnee van Consumentengids Online”. Er kunnen echter maar 103 tests worden geraadpleegd. Ook bestaat (al maanden) niet de mogelijkheid om de archieven van alle bladen te raadplegen.

Het verweer

Een deel van de klacht is het gevolg van het feit dat de website in april en mei is vernieuwd. Sedertdien is niet meer het archief te raadplegen van alle gidsen van enkele jaren. De bewuste tekst dient derhalve van de website te worden verwijderd.
Ten gevolge van deze vernieuwing is ook nog maar een beperkt aantal tests te raadplegen. Op dit moment zijn dat er 129. Dit aantal groeit dagelijks. Het gaat hier om productgroepen die soms één soms meer tests omvatten. Sommige producten worden meer malen per jaar getest en de verzamelde testresultaten worden in één Productvergelijker gezet. Er zitten dus soms meer tests in één Productvergelijker.

De re- en dupliek

Partijen hebben hun standpunt gehandhaafd en nader toegelicht.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft erkend dat, anders dan op de bewuste pagina van de website staat niet (meer) “de archieven van alle bladen” geraadpleegd kunnen worden.
Voorts heeft adverteerder niet althans onvoldoende gemotiveerd weersproken dat Consumentengids Online geen toegang geeft tot “ruim 300 onafhankelijke tests”.
Op grond van het vorenstaande is de uiting misleidend.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en beveelt zij adverteerder aan niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken