a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0049

Datum:

03-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de website www.kpn.com van KPN TV, waarop met betrekking tot “Digitenne van KPN” onder het kopje “Hoe werkt het?” onder meer wordt gezegd: ”Digitenne werkt via de lucht. Een kleine antenne naast je tv plukt de signalen uit de lucht en stuurt ze naar een digitale ontvanger voor haarscherp beeld en perfect geluid. (…)”.

De klacht

Digitale televisie houdt in principe in dat men een scherper beeld en een beter geluid heeft. Een onderzoek van de Consumentenbond, gepubliceerd in de Consumentengids van november 2007, heeft echter uitgewezen dat de bandbreedte van Digitenne vele malen lager is dan de bandbreedte van ‘normale’ analoge televisie, waardoor de beeldkwaliteit minder is. De claim “haarscherp beeld en perfect geluid” is derhalve niet juist.

Het verweer

Hetgeen klager stelt is niet juist. Het is onomstreden dat het digitale signaal van Digitenne zorgt voor haarscherp beeld en perfect geluid, tenzij men niet binnen het dekkingsgebied woont of als de ontvanger niet goed is aangesloten.
Klagers conclusie vindt geen grondslag in de door hem genoemde test en kan daar ook niet uit worden getrokken aangezien analoge televisie niet met bandbreedtes werkt. Met de bewuste claim wordt Digitenne niet vergeleken met digitale televisieproducten van andere aanbieders, maar wordt gewezen op een eigenschap van het eigen Digitenne-product.

De repliek

Anders dan men verwacht bij digitale televisie is de kwaliteit van Digitenne niet haarscherp en is het geluid niet perfect. Hierdoor is de uiting misleidend. Klager baseert zich daarbij op zijn eigen ervaring en op het onderzoek van de Consumentenbond. Digitenne benadert de kwaliteit van de analoge televisie maar overtreft deze niet.

Het oordeel van de Commissie

In de tekst wordt gewezen op de voordelen van Digitenne, zonder dat Digitenne daarbij wordt vergeleken wordt met televisie-producten van andere aanbieders.
Naar klagers oordeel beantwoorden de kwaliteit van beeld en geluid niet aan hetgeen in de uiting wordt geclaimd, maar of het beeld scherp en het geluid perfect kan worden genoemd, is voor een belangrijk deel afhankelijk van de persoonlijke waardering van de kijker c.q. luisteraar. Gelet hierop en nu ook het onderzoek van de Consumentenbond geen houvast biedt voor klagers bezwaar, acht de Commissie de klacht ongegrond.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken