a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Dossiernr:

2010/00450

Datum:

06-09-2010

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Vrije tijd, amusement, cultuur en sport

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden uiting

 

Het betreft het gedeelte van de website www.efteling.com waarop men accommodaties voor de Efteling kan boeken.

 

De klacht

 

Op de website van verweerder staat dat er een vroegboekkorting van 15% wordt gege­ven indien men minimaal vier maanden vóór verblijf boekt. Men denkt daardoor goedko­per uit te zijn dan indien men later zou boeken. Het is klaagster echter gebleken dat het goedkoper is om later te boeken. Klaagster vindt dit misleidend, mede omdat verweer­der zegt “wij stunten met prijzen”.

 

Het verweer

 

De klacht heeft geen betrekking op een reclame-uiting. Van strijd met de Nederlandse Reclame Code (NRC) kan derhalve geen sprake zijn. Op grond daarvan dient klaagster niet-ontvankelijk in haar klacht te worden verklaard. Voor zover klaagster bezwaar maakt tegen het prijsbeleid van verweerder, stelt verweer­der dat het feit dat haar prijzen in de loop van de tijd naar boven of beneden worden bijgesteld niet misleidend is.

 

Het oordeel van de Commissie  

 

1)  De Commissie begrijpt uit de door klaagster overgelegde stukken dat zij bezwaar maakt tegen de uiting waarin, na het invoeren van de aankomstdatum en het aantal per­sonen, staat dat men “15% Vroegboekkorting” krijgt, met de mogelijkheid om de accom­mo­­datie die men wenst direct te boeken. Deze uiting is te beschou­wen als een uit­no­di­-

 

ging tot aankoop in de zin van artikel II onder 1 sub 4 van de Reclamecode Reisaanbie­dingen. Deze code is van toepassing nu sprake is van een reisdienst, daaronder mede te ver­staan het verblijf in een accommodatie. De Commissie is op grond daarvan be­voegd de onder­havi­ge uiting te toetsen. Het primaire verweer treft derhalve geen doel.

 

2)  Klaagster maakt bezwaar tegen het feit dat zij, hoewel zij heeft geboekt met vroeg­boekkorting, een hogere prijs heeft moeten betalen dan als zij later zou hebben geboekt.

De Commissie is van oordeel dat dit enkele feit nog niet tot het oordeel kan leiden dat sprake is van een onjuiste prijsvermelding dan wel onjuiste of onduidelijke informatie over het bestaan van een bepaald prijsvoordeel. Uit de uiting volgt immers niet dat men bij het benutten van de vroeg­boek­korting altijd een lagere prijs betaalt dan indien men later, zonder vroegboekkorting, een accommodatie boekt. Uit de uiting volgt enkel dat men 15% korting krijgt op de op dat moment geldende prijs.

 

3)  Voor zover uit de door klaagster overgelegde brief aan de Consumentenbond volgt dat in “Mijn Efteling” een onjuist bedrag stond, kan dat evenmin tot toewijzing van de klacht leiden. De Commissie begrijpt dat dit bedrag na het telefonisch boeken van de accommodatie werd getoond, der­halve op het moment dat de overeenkomst reeds was gesloten. Klaagster stelt ook dat het bedrag dat zij in “Mijn Efteling” zag hoger was dan “afgesproken”. De Commissie is niet bevoegd kennis te nemen van klachten over uitin­gen die betrekken hebben op de inhoud van een reeds gesloten overeenkomst. Op grond van het voorgaande kan de klacht niet slagen.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken