a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0032

Datum:

27-02-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een reclamefolder van Dirk van den Broek, waarin onder meer het “nieuwste boek” van Sonja Bakker wordt aangeboden voor “17.95”, met de mededeling “Elders 21.95 (doorgestreept)”.

De klacht

De uiting is misleidend en in strijd met artikel 14 aanhef en onder a en c van de Nederlandse reclame Code (NRC) omdat het boek in iedere boekwinkel €17.95 kost. Er is dus geen voordeel.

Het verweer

Adverteerder betreurt het dat de uiting in strijd is met de NRC. De oorzaak is hierin gelegen dat adverteerder nog weinig ervaring heeft met de verkoop van boeken en dat hij zich terzake onvoldoende heeft laten informeren. Adverteerder zal herhaling voorkomen.

Het oordeel van de Commissie

Adverteerder heeft niet weersproken dat de prijs van het betreffende boek elders ook € 17.95 bedraagt zodat het boek – in tegenstelling tot hetgeen in de uiting wordt gesuggereerd – bij adverteerder niet goedkoper is dan bij de boekhandel. Om die reden is de uiting misleidend. Aangezien in de uiting de prijs van het boek wordt vergeleken met een onjuiste “elders” geldende hogere prijs, terwijl het boek in werkelijkheid elders niet duurder is, is de uiting tevens in strijd met artikel 14 aanhef en onder a en c NRC.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 7 en 14 aanhef en onder a en c van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikelen 7 en 14 aanhef en onder a en c NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken