a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0294

Datum:

12-08-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de volgende aanbieding van Dirk van den Broek in de reclamefolder Lekker Doen! van week 23:
“Hollandse nieuwe maatjesharing
Handgefileerd. Per stuk verpakt.
Zak 4 stuks, elders 4.49
2.99”
In een kader staat: “Verkoop start op woensdag 4 juni” en: “vriesvers”.

De klacht

De reclame is misleidend. Nieuwe haring mag gedurende twee maanden “Hollandse nieuwe” heten, en mag anders onder voorwaarden “maatjesharing” genoemd worden. Door bij de start van het seizoen van de Hollandse nieuwe reclame te maken met de aanduiding “Hollandse nieuwe maatjesharing” en de toevoegingen “vriesvers” en “verkoop start op 4 juni” wordt gesuggereerd dat het om Hollandse nieuwe gaat, terwijl het in werkelijkheid oude maatjesharing betreft.

Het verweer

De naam “Hollandse nieuwe” mag worden gebruikt voor maatjesharing die in een in de Verordening Hollandse Nieuwe van het Productschap Vis vastgestelde periode per jaar wordt gevangen en verkocht. Het verkoopseizoen voor de Hollandse nieuwe in 2008 is vastgesteld op de periode vanaf 3 juni tot en met september. Om de verkoop van de Hollandse nieuwe op 3 juni te kunnen starten, begint de aanvoer daarvan ruim voor de startdatum. Het is wettelijk verplicht de haring tijdens het productieproces in te vriezen ter afdoding van eventuele haringparasieten. Hierdoor is het mogelijk Hollandse nieuwe, naast koelvers, ook vanuit de diepvries (“vriesvers”) te verkopen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie acht de uiting niet misleidend. Gelet op de namens adverteerder gegeven toelichting is voldoende aannemelijk gemaakt dat de in de uiting aangeboden Hollandse nieuwe maatjesharing daadwerkelijk Hollandse nieuwe betreft.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken