a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Nutsvoorzieningen

Dossiernr:

2018/00318

Datum:

05-06-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Nutsvoorzieningen

Motivatie:

Misleiding Ontbrekende informatie

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een tv-commercial die voorafgaand aan de bekerfinale tussen Feyenoord en AZ is uitgezonden. De voice-over luidt:

“22 april gaat het weer los in de Kuip. En als Feyenoord wint, krijg jij van hoofdpartner Qurrent één jaar groene stroom gratis. Zo winnen we allemaal: Feyenoord, het klimaat en jij.” Vervolgens zegt Feyenoordspeler Dirk Kuijt tegen de kijker: “Als Feyenoord wint, win jij ook.” In beeld verschijnt de tekst “1 jaar gratis groene stroom”. De voice-over vervolgt: “Stap voor de finale over op Qurrent.nl”, waarbij de tekst “Qurrent.nl” in beeld verschijnt.

 

De voice-over bij de ‘tag on’ luidt: “Als Feyenoord de bekerfinale wint, krijg jij één jaar gratis groene stroom van hoofdpartner Qurrent. Stap vóór 22 april over op Qurrent.nl.”

In beeld verschijnen de teksten “1 jaar gratis groene stroom” en “Qurrent.nl”. 

 

De klacht

 

Klaagster maakt bezwaar tegen de tv-reclame omdat zij – als trouwe klant –  dacht dat ook zij een jaar gratis groene stroom zou krijgen. Het aanbod blijkt echter alleen te gelden voor nieuwe klanten. Omdat dit volgens klaagster niet duidelijk in de commercial vermeld wordt, vindt zij de uiting misleidend.

 

Het verweer

 

Het verweer wordt als volgt samengevat.
Het aanbod van Qurrent geldt bij een overstap naar Qurrent.  Er wordt in de tv-

commercial ook opgeroepen om over te stappen. Daarmee is duidelijk dat het aanbod niet geldt voor consumenten met een lopend contract bij Qurrent; zij stappen immers niet over. In de commercial wordt ook verwezen naar de website, waar de volledige actievoorwaarden te vinden zijn.

 

Het oordeel van de Commissie

 

In de commercial wordt een aanbod gedaan voor een jaar lang gratis groene stroom, onder de voorwaarde dat Feyenoord de bekerfinale wint. De Commissie moet in deze zaak beoordelen of voldoende duidelijk wordt gemaakt dat dit aanbod alleen geldt voor nieuwe klanten van Qurrent.

 

In de uiting wordt gezegd: “Stap voor de finale over op Qurrent.nl”. In de tag-on wordt gezegd: “Stap vóór 22 april over op Qurrent.nl.” Volgens de Commissie volgt uit deze teksten duidelijk dat het aanbod geldt voor consumenten die van hun huidige energieleverancier overstappen naar Qurrent. Overigens blijkt uit de tekst op de website (waar in de commercial en tag on naar wordt verwezen) dat het aanbod geldt voor nieuwe klanten of klanten aan wie Qurrent de afgelopen 9 maanden geen stroom heeft geleverd.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken