a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00767

Datum:

30-10-2018

Uitspraak:

dVAF (directe Voorzitters Afwijzing)

Product/dienst:

Detailhandel

Motivatie:

Subjectieve normen

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial die begint met een scène waarin (een blijkbaar zieke) Frank Lammers bij de huisarts zit omdat hij moe en futloos is, waarna de dokter een recept voor hem uitschrijft dat betrekking heeft op draadjesvlees, hete bliksem en appeltaart. Uit het vervolg van de televisiecommercial blijkt dat daarin seizoensproducten worden aangeprezen onder het motto “kom ook het najaar proeven bij Jumbo”.

 

De klacht

De televisiecommercial is zeer misleidend omdat draadjesvlees en appelgebak op geen enkele wijze bijdragen aan de gezondheid. Deze uiting is volgens klaagster een foute, ongefundeerde reclame tegen de plantaardige levensstijl die hard nodig is voor mens, dier en milieu.

 

Het oordeel van de voorzitter

In de televisiecommercial is onmiskenbaar sprake van een grap omdat de huisarts, in plaats van een recept voor een geneesmiddel voor te schrijven, aan Frank Lammers een recept voor een bepaald menu geeft. Het vervolg van de televisiecommercial maakt duidelijk dat dit moet worden geplaatst in het kader van aanbiedingen voor seizoensproducten. Op grond van het voorgaande kan niet worden gezegd dat in de televisiecommercial serieus bepaalde producten worden aangeprezen met het oog op de gezondheid. Voor zover klaagster daarnaast stelt dat de televisiecommercial zich richt “tegen de plantaardige levensstijl die hard nodig is voor mens, dier en milieu” kan de voorzitter deze stelling niet plaatsen. De televisiecommercial strekt tot aanprijzing van producten maar niet (tevens) tot het verkondigen van denkbeelden over een bepaalde levensstijl. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter
 

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken