a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00368

Datum:

07-06-2016

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een aan klager gezonden mailing, bestaande uit een aan klager gerichte brief en een folder.

 

In de brief staat onder meer:

“DE OPLOSSING VOOR UW PROSTAATPROBLEMEN:

GEGARANDEERD, EFFECTIEF EN U KUNT HET GRATIS PROBEREN!

Onderzoek heeft recentelijk uitgewezen dat dit product het beste middel is tegen prostaatproblemen (…)

HEEFT U LAST VAN DE VOLGENDE PROBLEMEN?

(…)

Geachte heer (naam klager),

(…) dat er een middel bestaat dat u van deze vervelende, pijnlijke en ongemakkelijke problemen afhelpt.

IK GARANDEER DAT ONS PRODUCT OOK U KAN HELPEN!

Wij zijn ervan overtuigd dat wij de oplossing voor uw prostaatproblemen snel en effectief kunnen leveren zodat u weer fijn en zonder klachten verder kunt. (…).

Onderzoek heeft recentelijk bewezen dat dit product het beste middel is tegen prostaatproblemen (…).

De formule van Prostate Support Formula garandeert perfectie. (…) zodat ook bij u de prostaatproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon (…).

Jammer genoeg komt dit voor mijn vader allemaal te laat om zijn leven te redden. In 2004 kreeg hij de diagnose gesteld dat hij een ver gevorderd stadium van prostaatkanker had.

(…) ik heb besloten dit als een opdracht te zien om een oplossing voor dit prostaatprobleem te vinden. (…)

DE OPLOSSING VOOR PROSTAATPROBLEMEN

(…) waarvan nu klinisch bewezen is dat dit product uitstekend werkt om prostaatproblemen te bestrijden en om de prostaat in goede gezondheid te houden.(…) het beste en krachtigste middel tegen prostaatproblemen dat er tot nu toe bestaat, namelijk Prostate Support Formula. (…) waarom ik u en iedere andere man wil uitnodigen onze Prostate Support Formula te proberen om zo alle prostaatproblemen voor nu en in de toekomst op te lossen. (…) Neem Prostate Support Formula en geef uzelf een kans om weer een gezond en normaal en pijnvrij leven te krijgen.”

 

In de folder ‘PROSTATE SUPPORT FORMULA’ staat onder meer:

“(…) goedaardige prostaatvergroting is een veel voorkomende kwaal die nu in Engeland de op een na grootste doodsoorzaak is (…)

Prostate Support Formula (…) dat alleen maar positieve effecten heeft (…) Behalve de bevrijding van het enorme prostaatprobleem (…)

(…) is het sterkste prostaatproduct op de markt. Het geeft betere en snellere resultaten dan welk ander middel dan ook.

DE BEWEZEN OPLOSSING VOOR PROSTAATPROBLEMEN

(…) het meest effectieve verkrijgbare prostaatmiddel (…)”

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

In de mailing staat dat het product Prostate Support Formula mannen bewezen en gegarandeerd bevrijdt van prostaatproblemen en dat het betere en snellere resultaten geeft dan welk middel dan ook. Nu de mailing aan klager persoonlijk is gericht, wekken zinsneden als “De oplossing voor uw prostaatproblemen” en “Ik garandeer dat ons product ook u kan helpen!” de verwachting dat het product specifiek klager van de problemen afhelpt. Tijdens het gebruik van Prostate Support Formula bleken klagers klachten echter te verergeren. Het door de huisarts in plaats daarvan aan klager voorgeschreven middel blijkt veel betere en snellere resultaten te geven. Klager vindt de reclame daarom misleidend en bovendien levensbedreigend, omdat mannen hierdoor te lang met prostaatproblemen kunnen blijven rondlopen met kwaadaardige kanker tot gevolg. De reclame met de daarin voorkomende gezondheidsclaims is volgens klager verboden.

 

De informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG

 

De uiting valt onder de competentie van de Keuringsraad Aanprijzing Gezondheidsproducten. De uiting is niet ter preventieve toetsing aan de Keuringsraad voorgelegd en daarom niet van een toelatingsnummer voorzien. Indien de betreffende uiting wel ter beoordeling zou zijn voorgelegd, dan had de Keuringsraad deze niet van een toelatingsnummer voorzien, aangezien er onder andere gebruik gemaakt wordt van medische claims en claims niet gekoppeld worden aan nutriënten. De Keuringsraad noemt enkele voorbeelden:

“Heeft u last van de volgende problemen”

“De oplossing voor uw prostaatproblemen”

“(…) pijnlijke (…) problemen afhelpt”

“(…) zonder klachten verder kunt”.

 

Verder wordt door te refereren aan prostaatkanker gesuggereerd dat het product preventief daartegen werkt.

Door het gebruik van medische claims wordt het product gepositioneerd als een geneesmiddel waarvoor de wettelijk vereiste handelsvergunning ontbreekt. De uiting is dan ook in strijd met de artikelen 3c en 4 CPG en artikel 84 lid 2 Geneesmiddelenwet. Daarnaast is sprake van strijdigheid met onder andere artikel 10.1 van Verordening (EG) 1924/2006 en de artikelen 7, 10, 30 en 33 CAG.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) In de brief en de folder wordt het product Prostate Support Formula onder meer aangeprezen als “de bewezen oplossing van (uw) prostaatproblemen” en als “middel dat u van deze vervelende, pijnlijke en ongemakkelijke problemen afhelpt”. Volgens de uitingen “garandeert de formule van Prostate Support Formula perfectie (…) zodat ook bij u de prostaatproblemen verdwijnen als sneeuw voor de zon”. De geadresseerde van de uiting wordt aangespoord om Prostate Support Formula te nemen om zichzelf een kans te geven “om weer een gezond en normaal en pijnvrij leven te krijgen.” Verder wordt verwezen naar prostaatkanker in een vergevorderd stadium en Prostate Support Formula als product dat ”uitstekend werkt om prostaatproblemen te bestrijden en om de prostaat in goede gezondheid te houden”. Ter aanprijzing van Prostate Support Formula in de folder staat: “goedaardige prostaatvergroting is een veel voorkomende kwaal die nu in Engeland de op een na grootste doodsoorzaak is”.

 

2) Door de hiervoor aangehaalde tekstgedeeltes en andere soortgelijke bewoordingen wordt Prostate Support Formula in de uitingen gepresenteerd als geschikt voor het genezen of voorkomen van ernstige prostaatklachten. Dit brengt mee dat Prostate Support Formula onder de reikwijdte van de Geneesmiddelenwet valt. Artikel 1 onder b van de Geneesmiddelenwet omschrijft een geneesmiddel, voor zover hier van belang, immers als een substantie die of een samenstel van substanties dat bestemd is om te worden toegediend of aangewend voor dan wel op enigerlei wijze wordt gepresenteerd als zijnde geschikt voor:

1°. het genezen of voorkomen van een ziekte, gebrek, wond of pijn bij de mens.
 

3)  Reclame voor geneesmiddelen waarvoor geen handelsvergunning is verleend, is ingevolge artikel 84 lid 1 Geneesmiddelenwet verboden. Niet gesteld of gebleken is dat voor Prostate Support Formula een handelsvergunning is verleend. De reclame-uiting is dus in strijd met artikel 84 lid 1 Geneesmiddelenwet en daardoor in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) respectievelijk artikel 4 Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG) 2015. Dit komt overeen met het standpunt van de Keuringsraad KOAG/KAG, dat aan adverteerder is toegezonden en op grond waarvan adverteerder rekening moest houden met de mogelijkheid dat de onderhavige uiting in strijd met de wet zou worden bevonden.

 

4) Nu is geoordeeld dat krachtens wettelijk verbod geen reclame voor het product als geneesmiddel mag worden gemaakt, komt de Commissie niet meer toe aan de vraag of de uiting tevens misleidend is.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de bestreden reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC en artikel 4 CPG. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken