a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00694

Datum:

30-10-2018

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een tv-commercial waarin een jong stel met een baby aan de hand van hun eigen ervaring de Spaanse IVF-Kliniek van adverteerder aanprijst.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

Klaagster maakt bezwaar tegen de commercial omdat daarin reclame wordt gemaakt voor een kliniek in Spanje die gebruik maakt van anonieme zaad- en eiceldonoren. In Nederland is een dergelijk anoniem donorschap sinds 2004 bij wet verboden. Klaagster, een belangenorganisatie voor donorkinderen in Nederland en België die helpt bij het traceren van vaak anonieme biologische ouders, vindt dat deze reclame moet stoppen omdat de kliniek praktijken aanbiedt die in Nederland verboden zijn.

 

Het oordeel van de Commissie

In de Nederlandstalige en op Nederland gerichte reclame wordt een Spaanse IVF-kliniek aangeprezen die gebruik maakt van anonieme zaad- en eiceldonoren. Het is de Commissie bekend dat in Spanje IVF-behandelingen waarbij gebruik wordt gemaakt van dergelijke anonieme donoren zijn toegestaan. Niet ter discussie staat dat uit de reclame duidelijk volgt dat de behandeling bij deze kliniek in Spanje plaatsvindt.

In Nederland zijn behandelingen waarin gebruik wordt gemaakt van anonieme zaad- en eiceldonoren op grond van de Wet donorgegevens kunstmatige bevruchting verboden. Deze wet kent echter geen bepaling die betrekking heeft op reclame. Anders gezegd: deze wet, en andere relevante regelgeving, bieden geen houvast voor het standpunt van klaagster dat de reclame ontoelaatbaar is omdat daar een in Nederland verboden behandeling wordt aangeprezen.

Dit blijkt ook uit Kamervragen en antwoorden van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport uit 2013 over (de handelwijze van) IVF Spain. Daarin heeft de Minister meegedeeld dat het in Nederland aanprijzen van vruchtbaarheidsbehandelingen die uitgevoerd worden in een buiten Nederland gevestigde kliniek of het bemiddelen daarbij volgens Nederlandse wetgeving is toegestaan. 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken