a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2018/00859

Datum:

20-12-2018

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Drukpers/tijdschriften

De bestreden uiting

Het betreft een uiting met de aanduiding “ADVERTORIAL” in de Deventer Post. Daarin staat onder de aanhef:

“Geneesmiddel voor pijnlijke gewrichten” onder meer:

“Ongeveer 2 miljoen Nederlanders hebben dagelijks te maken met gewrichtspijn. Harpagophytum procumbens is een plant die in Duitsland en Zwitserland veelvuldig gebruikt wordt om deze pijn te verlichten. Extracten van deze plant bevatten namelijk stoffen die helpen om gewrichtspijn te verminderen”

en

“Natuurlijk geneesmiddel

Atrosan1 van A. Vogel is een natuurlijk geneesmiddel bij milde gewrichtspijn en bevat 480 mg Harpagophytum. Dit verlicht de pijn en helpt om soepel te blijven bewegen”.

In de uiting is de verpakking van voornoemd product afgebeeld en rechts onderaan staat als toelichting bij “Atrosan1” :

“1 Traditioneel kruidengeneesmiddel. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik.  Lees voor gebruik de bijsluiter. Verkrijgbaar bij drogist, apotheek en gezondheidswinkels”

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

In de onderhavige advertorial wordt een “kwakzalversmiddel” “op slinkse wijze” gepresenteerd als “geneesmiddel”. Dit vindt klager een ernstige vorm van misleiding. Hij stelt dat het werkzame bestanddeel en het werkingsmechanisme van Harpagophytum niet bekend zijn.

 

Informatie van Keuringsraad KOAG/KAG

De informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG wordt als volgt samengevat.

De bestreden uiting valt onder de competentie van de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG). Adverteerder legt al haar publieksreclame ter preventieve toetsing voor aan de Keuringsraad. Dat is ook gebeurd met de onderhavige advertorial. Deze uiting is ter goedkeuring voorgelegd en getoetst aan de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG), waarna deze op 30 augustus 2018 is voorzien van KOAG-nr. 11-0818-1214.

A. Vogel Atrosan is een door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geregistreerd zelfzorggeneesmiddel (RVG 101653). In de SmPC tekst en de patiëntenbijsluiter is als indicatie vastgelegd:

4.1 Therapeutische indicaties

Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs”.

De onderhavige klacht waarin wordt gesteld dat A Vogel Atrosan op slinkse wijze wordt gepresenteerd als een geneesmiddel is hiermee weersproken, aldus de Keuringsraad.

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

De kern van de klacht is dat de reclame misleidend is, omdat het betreffende product volgens klager geen geneesmiddel is.

Het product Atrosan tabletten is door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geregistreerd als Traditioneel Kruidengeneesmiddel en is ingeschreven in het handelsregister onder RVG nummer 101653. De geregistreerde therapeutische indicatie is: traditioneel kruidengeneesmiddel toegepast ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs.

De registratie is te vinden op de website van het CBG. Adverteerder noemt een link naar www.geneesmiddeleninformatiebank.nl.

In de bestreden uiting is vermeld dat het een traditioneel kruidengeneesmiddel betreft en dat de toepassing uitsluitend is gebaseerd op traditioneel gebruik. Verder is de uiting getoetst en goedgekeurd door de Keuringsraad KOAG/KAG en voorzien van toelatingsnummer KOAG-nr. 11-0818-1214.

Gelet op het bovenstaande meent adverteerder dat de klacht ongegrond moet worden verklaard.

 

Het oordeel van de voorzitter
De klacht komt erop neer dat het product A. Vogel Atrosan in de bestreden advertorial op “slinkse” oftewel bedrieglijke wijze wordt gepresenteerd als geneesmiddel. Kennelijk is klager van mening dat A. Vogel Atrosan geen geneesmiddel is. De voorzitter oordeelt hierover als volgt.

Volgens de informatie van de Keuringsraad KOAG/KAG is A. Vogel Atrosan een door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) geregistreerd zelfzorggeneesmiddel (RVG nummer 101653) met als indicatie:

“Traditioneel kruidengeneesmiddel ter verlichting van milde gewrichtspijn en reumatische pijn. De toepassing is uitsluitend gebaseerd op traditioneel gebruik en niet op klinisch bewijs”.

Gelet op het bovenstaande acht de voorzitter de aanduiding van A. Vogel Atrosan in de advertorial als “geneesmiddel” niet ontoelaatbaar en wordt als volgt beslist. 

 

De beslissing van de voorzitter

De voorzitter wijst de klacht af.

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken