a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Dossiernr:

2020/00329

Datum:

11-08-2020

Uitspraak:

VAF (=voorzittersafwijzing)

Product/dienst:

Persoonlijke verzorging en uiterlijk

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een televisiecommercial waarin ‘Sensodyne Pro Glasur Strong & White’ wordt aangeprezen door een met naam en praktijkplaats genoemde tandarts.

 

Samenvatting van de klacht

Klager stelt dat (de indruk wordt gewekt dat) een tandarts de tandpasta aanprijst. Dit is misleidend en in strijd met artikel 17 van de Code reclame voor Medische zelfzorg Hulpmiddelen (CMH) 2019. Daar staat dat reclame voor een medisch hulpmiddel niet direct of indirect een aanbeveling mag bevatten van beroepsbeoefenaren in de gezondheidszorg.

 

Samenvatting van het verweer

De CMH is niet van toepassing. Het aangeprezen product is geclassificeerd als cosmeticum en als zodanig genotificeerd in de Cosmetic Products Notification Portal. De reclame-uiting dient daarom te voldoen aan de Reclamecode Cosmetische Producten (RCP). De televisiereclame voldoet aan de eisen van de RCP en is niet misleidend.

 

Het oordeel van de voorzitter

De klacht is gebaseerd op de veronderstelling dat het aangeprezen product een medisch hulpmiddel is. Deze aanname is blijkbaar gebaseerd op het feit dat uit de website van adverteerder blijkt dat een aantal tandpasta’s die onder het merk Sensodyne worden verkocht een medisch hulpmiddel zijn. Dit geldt echter niet voor de in de bestreden televisiecommercial aangeprezen Sensodyne Pro Glasur Strong & White. Adverteerder heeft gesteld dat deze tandpasta geen medisch zelfzorghulpmiddel is maar een cosmeticum. Mede gelet op de informatie op de website van adverteerder wordt van de juistheid van deze stelling uitgegaan. Dit impliceert dat de uiting niet in strijd kan zijn met artikel 17 CMH. Evenmin is sprake van strijd met de RCP. Het in reclame verwijzen naar deskundigenverklaringen is in deze code toegestaan, met dien verstande dat de verklaring in dat geval dient te zien op het terrein waarop men deskundig is. Nu in dit geval een met naam en praktijkplaats genoemde tandarts de tandpasta aanprijst, en het de voorzitter is gebleken dat het inderdaad om een tandarts gaat, is aan deze eis voldaan. De voorzitter beslist daarom als volgt.

 

De beslissing van de voorzitter

Gelet op het bovenstaande wijst de voorzitter de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken