a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2011/00758

Datum:

04-10-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Claims

Medium:

Audiovisuele Mediadiensten

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de televisiecommercial (tag-on) voor het product Arniflor van VSM, waarin het volgende wordt gezegd:

“ Bij blauwe plekken en kneuzingen gebruik je Arniflor.

  Arniflor vermindert op natuurlijke wijze de zwelling en daarmee de pijn.

  Pure lijfkracht noemen we dat.”

 

De klacht

 

Blauwe plekken genezen uit zichzelf. Het toepassen van een of ander smeerseltje op iets dat vanzelf overgaat, kan niet als “pure lijfkracht” worden betiteld. Van pure lijfkracht is sprake indien iets spontaan geneest.

 

Het verweer

 

Het is juist dat blauwe plekken vanzelf overgaan, maar ook Arniflor helpt als homeopathisch geneesmiddel bij blauwe plekken en kneuzingen. Het is hiertoe ingeschreven bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en het product mag als zodanig worden aangeprezen. “Pure lijfkracht” is de verwoording van het zelfherstellend vermogen van het lichaam, hetgeen een kenmerk is van de homeopathie. Het gebruik van “Pure Lijfkracht” is door de Keuringsraad KOAG/KAG goedgekeurd.

 

De reactie van de Keuringsraad KOAG/KAG

De Keuringsraad heeft laten weten dat de bestreden reclame-uiting onder de competentie van de Keuringsraad Openlijke Aanprijzing Geneesmiddelen (KOAG) valt en door de KOAG is getoetst aan de Code voor de Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG). De uiting is voorzien van het KOAG-nummer 105-0710-0924.

Arniflor is een door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geregistreerd homeopathisch geneesmiddel met de indicatie “toegepast bij kneuzingen en verstuikingen en blauwe plekken ten gevolge van letsel”. Eén van de principes van homeopathie is, dat het zelfherstellend vermogen van het lichaam met behulp van bepaalde natuurlijke ingrediënten kan worden gesteund of gestimuleerd. Daarop wordt gedoeld met “Pure Lijfkracht”. Als zodanig heeft de KOAG deze pay-off goedgekeurd.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie heeft geconstateerd dat het aangeprezen product Arniflor van VSM een door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen geregistreerd homeopathisch geneesmiddel is. Krachtens de Bijzondere Reclamecode onder a dient publieksreclame voor geneesmiddelen te zijn voorzien van een geldig toelatingsstempel, afgegeven door de KOAG. Vast is komen te staan dat de bestreden reclame-uiting van een dergelijk toelatingsstempel is voorzien.

 

Goedkeuring door de KOAG betekent niet zonder meer dat de bestreden pay-off “Pure Lijfkracht” niet als misleidend in de zin van de Nederlandse Reclame Code (NRC) zou kunnen worden beoordeeld. De Commissie is echter van oordeel dat van misleiding geen sprake is, nu de aanduiding “Pure Lijfkracht” duidelijk doelt op de ondersteuning door het homeopathische middel Arniflor van het zelfherstellend vermogen van het lichaam bij blauwe plekken en kneuzingen. De klacht wordt daarom afgewezen.

 

De beslissing

Gelet op het vorenstaande wijst de Commissie de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken