a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2016/00202

Datum:

28-04-2016

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op http://catinka.datact.nl. Daarin staat onder de aanhef “CEASE”:

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie en gedragsstoornissen. De naam staat voor Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression en is ontwikkeld door arts-homeopaat Tinus Smits. Hij heeft van 2006 tot en met 2008 een pilotgroep van 300 kinderen met autisme behandeld met CEASE- therapie. 15 van deze kinderen waren in die tijd voor 100% genezen, voor de andere kinderen geldt dat zij 50-90% vooruit zijn gegaan gedurende deze periode. Daarna kon de behandeling van deze kinderen nog verder worden voortgezet. Dit is een heel mooi resultaat en de ouders zijn dan ook erg blij met deze nieuwe behandelmethode.

Vaak wordt gezegd dat erfelijkheid de oorzaak is voor autisme en dat het daarom niet te genezen valt. Dat erfelijkheid slechts een deel van de oorzaak is blijkt uit het feit dat  erfelijke factoren maar een stijging van 3 tot 4% van de aandoening per 30 jaar kunnen veroorzaken, echter het aantal autisten stijgt veel sneller.

ln de Verenigde Staten is in enkele tientallen jaren het aantal gevallen van autisme van 1:180.000 naar 1:180 en in sommige staten al naar 1:150 gestegen. Hieruit blijkt dat erfelijkheid niet de enige oorzaak kan zijn.

Onderzoek uit 2013 geeft aan dat in Amerika 1 op de 50 kinderen autisme heeft, maar dat het onder de grote groep Amish die in Amerika leven vrijwel niet voorkomt. Dit betekent dat o.a. leefstyle, voeding en de manier van gezondheidszorg een belangrijke rol spelen in het ontstaan van autisme en aanverwante stoornissen.

Autisme is volgens Tinus een stapelingsziekte. Dit betekent dat er niet een maar meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van autisme.

De therapie is er op gericht om de waarschijnlijke oorzaken voor de stoornis te achterhalen en te ontstoren. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs. Er wordt gewerkt met een checklist, waar de tot nu toe bekende oorzaken op staan. Tevens zijn er een aantal stoffen die mogelijk een oorzaak kunnen zijn voor autisme, hier moet nog meer kennis over worden opgedaan.

Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de periode van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon.

De CEASE therapie is vrij van schadelijke bijwerkingen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen en kan zonder problemen naast eventuele reguliere medicatie toegepast worden.

Ter ondersteuning van de iso-therapie wordt er voedingsadvies gegeven, supplementen voorgeschreven en gebruik gemaakt van Klassieke – en lnspiring Homeopathie. Als ouder kunt u al starten met de belangrijke adviezen die op de site staan.

Een beperking in de behandeling is dat het soms moeilijk is om alle oorzaken te vinden, misschien zijn er stoffen waarvan we nog niet weten dat ze een rol kunnen spelen. En bij volwassenen is het vaak moeilijk om alle gegevens nog te achterhalen.

ln 2009 heb ik de opleiding tot CEASE therapeut met goed resultaat gevolgd”.

 

De klacht

De klacht wordt als volgt samengevat.

CEASE therapie is een medisch zinloze alternatieve behandelwijze.

Geen enkele kinderpsychiater, kinderarts of huisarts zal deze therapie adviseren of

steunen. Kinderen ontwikkelen zich en verbeteren ondanks, niet dankzij de CEASE therapie. Er is geen enkel fatsoenlijk wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en de gepresenteerde theorie is medisch gezien “volstrekt belachelijk”. Deze behandelaar verkoopt valse hoop.

De onderstaande, in de bij de klacht overgelegde schermafdruk aangestreepte tekstgedeelten merkt klaagster medisch gezien aan als “100% onzin”. 

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie (…)”

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”.

“(…) te ontstoren. (…) zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik alcohol en drugs”.

“Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de perióde van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-theraple worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

“(…) iso-therapie (…) supplementen (….)”

 

Het verweer

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder verwijst naar zeven in het verweer opgenomen korte samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken. Hierin wordt, zo stelt adverteerder, bevestigd dat recente studies aantonen dat autisme een “multi-causale oorzaak” heeft en dat inmiddels bekend is dat vervuiling, vaccinaties en andere chemische stoffen invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan van autistiforme stoornissen. Ook valt uit deze samenvattingen/onderzoeken op te maken dat er vaak sprake is van “een verstoorde ontgifting en verhoogde darmpermeabiliteit bij mensen met deze stoornis” en dat stress tijdens de zwangerschap de foetale ontwikkeling kan verstoren, en dat dit resulteert in ontwikkelings- en gedragsproblemen. 

Inmiddels zijn er ook ruim voldoende studies die aantonen dat het gebruik van bepaalde supplementen de ontgifting kan ondersteunen en de darmen kan helpen herstellen. 

In afwachting van de beslissing van de Commissie heeft adverteerder haar site aangepast en de term “effectieve behandelmethode” verwijderd.

Gezien de resultaten die behaald worden met de CEASE therapie kan de behandeling niet gezien worden als het geven van valse hoop, zoals door klaagster gesteld. Verder gaat klaagster voorbij aan het feit dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie.  

Omdat klaagster niet op de hoogte is van de laatste medische kennis en ontwikkelingen met betrekking tot autistiforme stoornissen en hun mogelijke oorzaken en als gevolg hiervan, ook niet van de mogelijk effectieve behandelmethoden voor deze stoornissen, acht adverteerder “de onderbouwing van” de “klacht ongegrond”.

 

De mondelinge behandeling

Klaagster heeft haar standpunt nader toegelicht en een pleitnota overgelegd. 

Op deze toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat zij tot taak heeft te beoordelen of reclame wordt gemaakt in overeenstemming met de bepalingen van de NRC. Zij zal zich niet uitspreken over  CEASE Therapie of homeopathie in het algemeen.

Klaagster heeft gemotiveerd bestreden dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Zij heeft gesteld dat diverse tekstgedeelten onjuist zijn, waaronder bijvoorbeeld:

“Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie”

en

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”

en

“Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

Klaagster heeft ook bestreden dat onder andere “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” “veel voorkomende oorzaken” zijn van “autisme”.  

Gezien bovenbedoelde gemotiveerde betwisting door klaagster van hetgeen in de uiting over de CEASE Therapie wordt gesteld had het op de weg van adverteerder gelegen om aannemelijk te maken dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Daarin is adverteerder naar het oordeel van de Commissie niet geslaagd.

Meer in het bijzonder vormt de verwijzing in het verweer naar 7 samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken onvoldoende grondslag voor de conclusie dat “Autisme” een “stapelingsziekte” is en dat “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” veel voorkomende oorzaken zijn van autisme.  

In dit kader wijst de Commissie op hetgeen klaagster ter zitting heeft meegedeeld naar aanleiding van deze samenvattingen. Zij heeft gesteld dat de artikelen laten zien dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen bepaalde factoren, stoffen en/of omstandigheden enerzijds en het ontstaan van autisme anderzijds. Over de verschillende artikelen/onderzoeken heeft klaagster onder meer het volgende opgemerkt.

Ad 1.

Dit gaat over regenboogforellen en het woord autisme valt niet.

Ad 2.

Expliciet is vermeld dat de oorzaken van autisme onbekend zijn.

Ad 3.

Dit gaat over uitlaatgassen.

Ad 4.

Dit gaat over muizen en hieruit blijkt dat erfelijkheid een grote rol speelt bij “Autism spectrum disorder (ASD)”.

Ad 5.

Expliciet is vermeld dat ondanks uitgebreid onderzoek de oorzaken van autisme onbekend zijn. In het betreffende artikel wordt een verband tussen aluminium in vaccins en autisme heel onaannemelijk geacht.

Ad 6.

Het aantal deelnemers aan dit onderzoek over gluten en caseïne (2 x 7) was miniem. Onderzoekers menen zelf dat verder onderzoek daarom nodig is om bevestiging van hun resultaten te krijgen.

Ad 7.

Dit muizenonderzoek betreffende stress in de vorm van constant licht, vossengeur, geluid e.d. heeft niets met de CEASE Therapie te maken.

Over de in het verweer gestelde “resultaten die behaald worden met de Cease Therapie” heeft klaagster ter zitting meegedeeld dat kinderen met ASS (Autism Spectrum Stoornis) zich meestal in positieve zin ontwikkelen en dat adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat Cease Therapie iets te bieden heeft bovenop het natuurlijke, meestal positieve beloop van de aandoening.

Naar aanleiding van het verweer dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie heeft klaagster ter zitting onder meer het volgende meegedeeld.

De homeopaat/arts Tinus Smits heeft zich nooit gemeld bij een universitair onderzoeksinstituut, voor onderzoek naar de effectiviteit van de CEASE Therapie. Blijkens een bericht op www.kwakzalverij.nl heeft de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 een onderzoek ingesteld naar “homeopatische autisme-artsen”. Een arts die CEASE Therapie toepast of propageert, overtreedt de KNMG-richtlijn. Behoudens uitzonderingsgevallen mogen artsen zich immers niet bezig houden met alternatieve behandelwijzen. 

Ter zitting heeft klaagster ook nog meegedeeld dat het menselijk lichaam, enkele uitzonderingen daargelaten zoals DDT, goed in staat is om zichzelf van gifstoffen te ontdoen.

Gelet op het bovenstaande is de Commissie van oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van de CEASE Therapie te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met de artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op http://catinka.datact.nl. Daarin staat onder de aanhef “CEASE”:

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie en gedragsstoornissen. De naam staat voor Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression en is ontwikkeld door arts-homeopaat Tinus Smits. Hij heeft van 2006 tot en met 2008 een pilotgroep van 300 kinderen met autisme behandeld met CEASE- therapie. 15 van deze kinderen waren in die tijd voor 100% genezen, voor de andere kinderen geldt dat zij 50-90% vooruit zijn gegaan gedurende deze periode. Daarna kon de behandeling van deze kinderen nog verder worden voortgezet. Dit is een heel mooi resultaat en de ouders zijn dan ook erg blij met deze nieuwe behandelmethode.

 

Vaak wordt gezegd dat erfelijkheid de oorzaak is voor autisme en dat het daarom niet te genezen valt. Dat erfelijkheid slechts een deel van de oorzaak is blijkt uit het feit dat  erfelijke factoren maar een stijging van 3 tot 4% van de aandoening per 30 jaar kunnen

veroorzaken, echter het aantal autisten stijgt veel sneller.

 

ln de Verenigde Staten is in enkele tientallen jaren het aantal gevallen van autisme van 1:180.000 naar 1:180 en in sommige staten al naar 1:150 gestegen. Hieruit blijkt dat erfelijkheid niet de enige oorzaak kan zijn.

 

Onderzoek uit 2013 geeft aan dat in Amerika 1 op de 50 kinderen autisme heeft, maar dat het onder de grote groep Amish die in Amerika leven vrijwel niet voorkomt. Dit betekent dat o.a. leefstyle, voeding en de manier van gezondheidszorg een belangrijke rol spelen in het ontstaan van autisme en aanverwante stoornissen.

 

Autisme is volgens Tinus een stapelingsziekte. Dit betekent dat er niet een maar meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van autisme.

 

De therapie is er op gericht om de waarschijnlijke oorzaken voor de stoornis te achterhalen en te ontstoren. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs. Er wordt gewerkt met een checklist, waar de tot nu toe bekende oorzaken op staan. Tevens zijn er een aantal stoffen die mogelijk een oorzaak kunnen zijn voor autisme, hier moet nog meer kennis over worden opgedaan.

 

Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

 

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de periode van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

 

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon.

 

De CEASE therapie is vrij van schadelijke bijwerkingen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen en kan zonder problemen naast eventuele reguliere medicatie toegepast worden.

 

Ter ondersteuning van de iso-therapie wordt er voedingsadvies gegeven, supplementen voorgeschreven en gebruik gemaakt van Klassieke – en lnspiring Homeopathie. Als ouder kunt u al starten met de belangrijke adviezen die op de site staan.

 

Een beperking in de behandeling is dat het soms moeilijk is om alle oorzaken te vinden, misschien zijn er stoffen waarvan we nog niet weten dat ze een rol kunnen spelen. En bij volwassenen is het vaak moeilijk om alle gegevens nog te achterhalen.

 

ln 2009 heb ik de opleiding tot CEASE therapeut met goed resultaat gevolgd”.

 

De bij de klacht overgelegde afdruk van de uiting is in kopie aan deze uitspraak gehecht.

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

CEASE therapie is een medisch zinloze alternatieve behandelwijze.

Geen enkele kinderpsychiater, kinderarts of huisarts zal deze therapie adviseren of

steunen. Kinderen ontwikkelen zich en verbeteren ondanks, niet dankzij de CEASE therapie. Er is geen enkel fatsoenlijk wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en de gepresenteerde theorie is medisch gezien “volstrekt belachelijk”. Deze behandelaar verkoopt valse hoop.

 

De onderstaande, in de bij de klacht overgelegde schermafdruk aangestreepte tekstgedeelten merkt klaagster medisch gezien aan als “100% onzin”. 

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie (…)”

 

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”.

 

“(…) te ontstoren. (…) zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik alcohol en drugs”.

 

“Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

 

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de perióde van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

 

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-theraple worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

 

“(…) iso-therapie (…) supplementen (….)”

 

 

 

 

 

Het verweer

 

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder verwijst naar zeven in het verweer opgenomen korte samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken. Hierin wordt, zo stelt adverteerder, bevestigd dat recente studies aantonen dat autisme een “multi-causale oorzaak” heeft en dat inmiddels bekend is dat vervuiling, vaccinaties en andere chemische stoffen invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan van autistiforme stoornissen. Ook valt uit deze samenvattingen/onderzoeken op te maken dat er vaak sprake is van “een verstoorde ontgifting en verhoogde darmpermeabiliteit bij mensen met deze stoornis” en dat stress tijdens de zwangerschap de foetale ontwikkeling kan verstoren, en dat dit resulteert in ontwikkelings- en gedragsproblemen. 

Inmiddels zijn er ook ruim voldoende studies die aantonen dat het gebruik van bepaalde supplementen de ontgifting kan ondersteunen en de darmen kan helpen herstellen. 

 

In afwachting van de beslissing van de Commissie heeft adverteerder haar site aangepast en de term “effectieve behandelmethode” verwijderd.

 

Gezien de resultaten die behaald worden met de CEASE therapie kan de behandeling niet gezien worden als het geven van valse hoop, zoals door klaagster gesteld. Verder gaat klaagster voorbij aan het feit dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie.  

 

Omdat klaagster niet op de hoogte is van de laatste medische kennis en ontwikkelingen met betrekking tot autistiforme stoornissen en hun mogelijke oorzaken en als gevolg hiervan, ook niet van de mogelijk effectieve behandelmethoden voor deze stoornissen, acht adverteerder “de onderbouwing van” de “klacht ongegrond”.

 

De mondelinge behandeling

 

Klaagster heeft haar standpunt nader toegelicht en een pleitnota overgelegd. 

Op deze toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat zij tot taak heeft te beoordelen of reclame wordt gemaakt in overeenstemming met de bepalingen van de NRC. Zij zal zich niet uitspreken over  CEASE Therapie of homeopathie in het algemeen.

 

Klaagster heeft gemotiveerd bestreden dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Zij heeft gesteld dat diverse tekstgedeelten onjuist zijn, waaronder bijvoorbeeld:

“Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie”

en

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”

en

“Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

Klaagster heeft ook bestreden dat onder andere “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” “veel voorkomende oorzaken” zijn van “autisme”.  

 

Gezien bovenbedoelde gemotiveerde betwisting door klaagster van hetgeen in de uiting over de CEASE Therapie wordt gesteld had het op de weg van adverteerder gelegen om aannemelijk te maken dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Daarin is adverteerder naar het oordeel van de Commissie niet geslaagd.

Meer in het bijzonder vormt de verwijzing in het verweer naar 7 samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken onvoldoende grondslag voor de conclusie dat “Autisme” een “stapelingsziekte” is en dat “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” veel voorkomende oorzaken zijn van autisme.  

In dit kader wijst de Commissie op hetgeen klaagster ter zitting heeft meegedeeld naar aanleiding van deze samenvattingen. Zij heeft gesteld dat de artikelen laten zien dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen bepaalde factoren, stoffen en/of omstandigheden enerzijds en het ontstaan van autisme anderzijds. Over de verschillende artikelen/onderzoeken heeft klaagster onder meer het volgende opgemerkt.

Ad 1.

Dit gaat over regenboogforellen en het woord autisme valt niet.

Ad 2.

Expliciet is vermeld dat de oorzaken van autisme onbekend zijn.

Ad 3.

Dit gaat over uitlaatgassen.

Ad 4.

Dit gaat over muizen en hieruit blijkt dat erfelijkheid een grote rol speelt bij “Autism spectrum disorder (ASD)”.

Ad 5.

Expliciet is vermeld dat ondanks uitgebreid onderzoek de oorzaken van autisme onbekend zijn. In het betreffende artikel wordt een verband tussen aluminium in vaccins en autisme heel onaannemelijk geacht.

Ad 6.

Het aantal deelnemers aan dit onderzoek over gluten en caseïne (2 x 7) was miniem. Onderzoekers menen zelf dat verder onderzoek daarom nodig is om bevestiging van hun resultaten te krijgen.

Ad 7.

Dit muizenonderzoek betreffende stress in de vorm van constant licht, vossengeur, geluid e.d. heeft niets met de CEASE Therapie te maken.

 

Over de in het verweer gestelde “resultaten die behaald worden met de Cease Therapie” heeft klaagster ter zitting meegedeeld dat kinderen met ASS (Autism Spectrum Stoornis) zich meestal in positieve zin ontwikkelen en dat adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat Cease Therapie iets te bieden heeft bovenop het natuurlijke, meestal positieve beloop van de aandoening.

 

 

 

Naar aanleiding van het verweer dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie heeft klaagster ter zitting

onder meer het volgende meegedeeld.

De homeopaat/arts Tinus Smits heeft zich nooit gemeld bij een universitair onderzoeksinstituut, voor onderzoek naar de effectiviteit van de CEASE Therapie. Blijkens een bericht op www.kwakzalverij.nl heeft de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 een onderzoek ingesteld naar “homeopatische autisme-artsen”. Een arts die CEASE Therapie toepast of propageert, overtreedt de KNMG-richtlijn. Behoudens uitzonderingsgevallen mogen artsen zich immers niet bezig houden met alternatieve behandelwijzen. 

 

Ter zitting heeft klaagster ook nog meegedeeld dat het menselijk lichaam, enkele uitzonderingen daargelaten zoals DDT, goed in staat is om zichzelf van gifstoffen te ontdoen.

 

Gelet op het bovenstaande is de Commissie van oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van de CEASE Therapie te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met de artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

 

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een uiting op http://catinka.datact.nl. Daarin staat onder de aanhef “CEASE”:

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie en gedragsstoornissen. De naam staat voor Complete Elimination of Autistic Spectrum Expression en is ontwikkeld door arts-homeopaat Tinus Smits. Hij heeft van 2006 tot en met 2008 een pilotgroep van 300 kinderen met autisme behandeld met CEASE- therapie. 15 van deze kinderen waren in die tijd voor 100% genezen, voor de andere kinderen geldt dat zij 50-90% vooruit zijn gegaan gedurende deze periode. Daarna kon de behandeling van deze kinderen nog verder worden voortgezet. Dit is een heel mooi resultaat en de ouders zijn dan ook erg blij met deze nieuwe behandelmethode.

 

Vaak wordt gezegd dat erfelijkheid de oorzaak is voor autisme en dat het daarom niet te genezen valt. Dat erfelijkheid slechts een deel van de oorzaak is blijkt uit het feit dat  erfelijke factoren maar een stijging van 3 tot 4% van de aandoening per 30 jaar kunnen

veroorzaken, echter het aantal autisten stijgt veel sneller.

 

ln de Verenigde Staten is in enkele tientallen jaren het aantal gevallen van autisme van 1:180.000 naar 1:180 en in sommige staten al naar 1:150 gestegen. Hieruit blijkt dat erfelijkheid niet de enige oorzaak kan zijn.

 

Onderzoek uit 2013 geeft aan dat in Amerika 1 op de 50 kinderen autisme heeft, maar dat het onder de grote groep Amish die in Amerika leven vrijwel niet voorkomt. Dit betekent dat o.a. leefstyle, voeding en de manier van gezondheidszorg een belangrijke rol spelen in het ontstaan van autisme en aanverwante stoornissen.

 

Autisme is volgens Tinus een stapelingsziekte. Dit betekent dat er niet een maar meerdere oorzaken zijn voor het ontstaan van autisme.

 

De therapie is er op gericht om de waarschijnlijke oorzaken voor de stoornis te achterhalen en te ontstoren. Veel voorkomende oorzaken zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs. Er wordt gewerkt met een checklist, waar de tot nu toe bekende oorzaken op staan. Tevens zijn er een aantal stoffen die mogelijk een oorzaak kunnen zijn voor autisme, hier moet nog meer kennis over worden opgedaan.

 

Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

 

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de periode van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

 

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon.

 

De CEASE therapie is vrij van schadelijke bijwerkingen, omdat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische stoffen en kan zonder problemen naast eventuele reguliere medicatie toegepast worden.

 

Ter ondersteuning van de iso-therapie wordt er voedingsadvies gegeven, supplementen voorgeschreven en gebruik gemaakt van Klassieke – en lnspiring Homeopathie. Als ouder kunt u al starten met de belangrijke adviezen die op de site staan.

 

Een beperking in de behandeling is dat het soms moeilijk is om alle oorzaken te vinden, misschien zijn er stoffen waarvan we nog niet weten dat ze een rol kunnen spelen. En bij volwassenen is het vaak moeilijk om alle gegevens nog te achterhalen.

 

ln 2009 heb ik de opleiding tot CEASE therapeut met goed resultaat gevolgd”.

 

De bij de klacht overgelegde afdruk van de uiting is in kopie aan deze uitspraak gehecht.

 

De klacht

 

De klacht wordt als volgt samengevat.

CEASE therapie is een medisch zinloze alternatieve behandelwijze.

Geen enkele kinderpsychiater, kinderarts of huisarts zal deze therapie adviseren of

steunen. Kinderen ontwikkelen zich en verbeteren ondanks, niet dankzij de CEASE therapie. Er is geen enkel fatsoenlijk wetenschappelijk bewijs voor de werkzaamheid en de gepresenteerde theorie is medisch gezien “volstrekt belachelijk”. Deze behandelaar verkoopt valse hoop.

 

De onderstaande, in de bij de klacht overgelegde schermafdruk aangestreepte tekstgedeelten merkt klaagster medisch gezien aan als “100% onzin”. 

“CEASE autism therapie

Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie (…)”

 

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”.

 

“(…) te ontstoren. (…) zijn o.a.: vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik alcohol en drugs”.

 

“Als er in de hersenen als gevolg van een of meerdere stoffen oxidatieve- stress ontstaat, gaan de hersenen minder goed functioneren. Tevens kunnen er blokkades ontstaan waardoor de klachten blijvend zijn. Afhankelijk van de plaats van de blokkades in de hersenen kunnen er verschillende problemen ontstaan. Vaak zie je verminderde motorische- en/of spraakontwikkeling, ook komen sociale en gedragsmatige problemen regelmatig voor. Maar ook gevoeligheid voor ontstekingen, verminderde weerstand en/of een slechte darmfunctie kunnen het gevolg van een of meerdere blokkades zijn.

 

Deze blokkades ontstaan vooral voor het tweede levensjaar. Niet alleen de stoffen waar het kind mee in aanraking komt zijn van belang. Ook waar de moeder mee in aanraking komt, in de perióde van een halfjaar voor de zwangerschap tot en met de borstvoedingsperiode, is belangrijk.

 

Zo’n blokkade kan met behulp van iso-theraple worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

 

“(…) iso-therapie (…) supplementen (….)”

 

 

 

 

 

Het verweer

 

Het verweer wordt als volgt samengevat.

Adverteerder verwijst naar zeven in het verweer opgenomen korte samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken. Hierin wordt, zo stelt adverteerder, bevestigd dat recente studies aantonen dat autisme een “multi-causale oorzaak” heeft en dat inmiddels bekend is dat vervuiling, vaccinaties en andere chemische stoffen invloed kunnen uitoefenen op het ontstaan van autistiforme stoornissen. Ook valt uit deze samenvattingen/onderzoeken op te maken dat er vaak sprake is van “een verstoorde ontgifting en verhoogde darmpermeabiliteit bij mensen met deze stoornis” en dat stress tijdens de zwangerschap de foetale ontwikkeling kan verstoren, en dat dit resulteert in ontwikkelings- en gedragsproblemen. 

Inmiddels zijn er ook ruim voldoende studies die aantonen dat het gebruik van bepaalde supplementen de ontgifting kan ondersteunen en de darmen kan helpen herstellen. 

 

In afwachting van de beslissing van de Commissie heeft adverteerder haar site aangepast en de term “effectieve behandelmethode” verwijderd.

 

Gezien de resultaten die behaald worden met de CEASE therapie kan de behandeling niet gezien worden als het geven van valse hoop, zoals door klaagster gesteld. Verder gaat klaagster voorbij aan het feit dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie.  

 

Omdat klaagster niet op de hoogte is van de laatste medische kennis en ontwikkelingen met betrekking tot autistiforme stoornissen en hun mogelijke oorzaken en als gevolg hiervan, ook niet van de mogelijk effectieve behandelmethoden voor deze stoornissen, acht adverteerder “de onderbouwing van” de “klacht ongegrond”.

 

De mondelinge behandeling

 

Klaagster heeft haar standpunt nader toegelicht en een pleitnota overgelegd. 

Op deze toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.

 

Het oordeel van de Commissie

 

De Commissie stelt voorop dat zij tot taak heeft te beoordelen of reclame wordt gemaakt in overeenstemming met de bepalingen van de NRC. Zij zal zich niet uitspreken over  CEASE Therapie of homeopathie in het algemeen.

 

Klaagster heeft gemotiveerd bestreden dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Zij heeft gesteld dat diverse tekstgedeelten onjuist zijn, waaronder bijvoorbeeld:

“Dit is een nieuwe effectieve behandelmethode voor autisme en aanverwante stoornissen, zoals: ADHD, PDD-NOS, Asperger, epilepsie”

en

“Autisme is (….) een stapelingsziekte”

en

“Zo’n blokkade kan met behulp van iso-therapie worden opgeheven, waarna dat deel van de hersenen weer normaal kan functioneren en de bijbehorende klachten verdwijnen.

 

Bij iso-therapie wordt de oorzakelijke stof, bijvoorbeeld aspartaam, in vier oplopende homeopathisch verdunningen gegeven. Als er een reactie en verbetering volgt op de iso-kuur betekent dit, dat deze stof een deel van de oorzaak is. Als er op de iso-kuur niet (meer) gereageerd wordt betekent dit, dat deze stof geen oorzaak (meer) is voor de klachten van deze persoon”.

Klaagster heeft ook bestreden dat onder andere “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” “veel voorkomende oorzaken” zijn van “autisme”.  

 

Gezien bovenbedoelde gemotiveerde betwisting door klaagster van hetgeen in de uiting over de CEASE Therapie wordt gesteld had het op de weg van adverteerder gelegen om aannemelijk te maken dat de CEASE Therapie de werking heeft die daaraan in de uiting wordt toegeschreven. Daarin is adverteerder naar het oordeel van de Commissie niet geslaagd.

Meer in het bijzonder vormt de verwijzing in het verweer naar 7 samenvattingen van op Pubmed gepubliceerde onderzoeken onvoldoende grondslag voor de conclusie dat “Autisme” een “stapelingsziekte” is en dat “vaccinaties, aspartaam, neusspray, aluminiumchloride, weekmakers in plastik, alcohol en drugs” veel voorkomende oorzaken zijn van autisme.  

In dit kader wijst de Commissie op hetgeen klaagster ter zitting heeft meegedeeld naar aanleiding van deze samenvattingen. Zij heeft gesteld dat de artikelen laten zien dat er nog geen oorzakelijk verband is aangetoond tussen bepaalde factoren, stoffen en/of omstandigheden enerzijds en het ontstaan van autisme anderzijds. Over de verschillende artikelen/onderzoeken heeft klaagster onder meer het volgende opgemerkt.

Ad 1.

Dit gaat over regenboogforellen en het woord autisme valt niet.

Ad 2.

Expliciet is vermeld dat de oorzaken van autisme onbekend zijn.

Ad 3.

Dit gaat over uitlaatgassen.

Ad 4.

Dit gaat over muizen en hieruit blijkt dat erfelijkheid een grote rol speelt bij “Autism spectrum disorder (ASD)”.

Ad 5.

Expliciet is vermeld dat ondanks uitgebreid onderzoek de oorzaken van autisme onbekend zijn. In het betreffende artikel wordt een verband tussen aluminium in vaccins en autisme heel onaannemelijk geacht.

Ad 6.

Het aantal deelnemers aan dit onderzoek over gluten en caseïne (2 x 7) was miniem. Onderzoekers menen zelf dat verder onderzoek daarom nodig is om bevestiging van hun resultaten te krijgen.

Ad 7.

Dit muizenonderzoek betreffende stress in de vorm van constant licht, vossengeur, geluid e.d. heeft niets met de CEASE Therapie te maken.

 

Over de in het verweer gestelde “resultaten die behaald worden met de Cease Therapie” heeft klaagster ter zitting meegedeeld dat kinderen met ASS (Autism Spectrum Stoornis) zich meestal in positieve zin ontwikkelen en dat adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat Cease Therapie iets te bieden heeft bovenop het natuurlijke, meestal positieve beloop van de aandoening.

 

 

 

Naar aanleiding van het verweer dat de therapie is ontwikkeld door een arts en dat er ook arts/homeopaten zijn die gebruik maken van de therapie heeft klaagster ter zitting

onder meer het volgende meegedeeld.

De homeopaat/arts Tinus Smits heeft zich nooit gemeld bij een universitair onderzoeksinstituut, voor onderzoek naar de effectiviteit van de CEASE Therapie. Blijkens een bericht op www.kwakzalverij.nl heeft de Inspectie Gezondheidszorg (IGZ) in 2013 een onderzoek ingesteld naar “homeopatische autisme-artsen”. Een arts die CEASE Therapie toepast of propageert, overtreedt de KNMG-richtlijn. Behoudens uitzonderingsgevallen mogen artsen zich immers niet bezig houden met alternatieve behandelwijzen. 

 

Ter zitting heeft klaagster ook nog meegedeeld dat het menselijk lichaam, enkele uitzonderingen daargelaten zoals DDT, goed in staat is om zichzelf van gifstoffen te ontdoen.

 

Gelet op het bovenstaande is de Commissie van oordeel dat de uiting gepaard gaat met onjuiste informatie ten aanzien van de van het gebruik van de CEASE Therapie te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. Nu de gemiddelde consument er bovendien toe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met de artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken