a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2019/00618

Datum:

28-10-2019

Uitspraak:

RCC Aanbeveling (voor zover nodig)

Product/dienst:

Uitzenden/ICT

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale Marketing Communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op de website van Ziggo over GigaNet, haar “Netwerk van de toekomst”. In de uiting staat, voor zover hier van belang:

“Snelheden tot 1 Gbit/s

We bouwen aan verhoging van onze internetsnelheden. Zo wordt Utrecht de eerste stad in Nederland met internet downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde.”

 

De klacht

De claim van Ziggo dat Utrecht de eerste stad wordt met 1 Gigabit downloadsnelheid is onjuist. Tweak levert al sinds begin 2014 aan consumenten internetabonnementen met snelheden van 1 Gigabit (synchroon) via glasvezel. Tweak heeft een dekkingsgebied van meer dan 650.000 adressen. Ook andere partijen leveren al dergelijke snelheden, aldus Tweak.

 

Het verweer

Op de webpagina www.ziggo.nl/giganet/ wordt de naam GigaNet geïntroduceerd en wordt uitgelegd wat GigaNet is, welke rol GigaNet op dit moment speelt en wat de toekomstplannen van Ziggo met GigaNet zijn. Onderdeel van deze communicatie is het uitspreken van het streven van Ziggo om in de nabije toekomst voor het eerst internetdownloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde aan te bieden. Hoewel Ziggo daarin geen onwaarheid ziet, heeft zij een
nuance in de bestreden mededeling op de webpagina aangebracht. De tekst luidt nu:

“We bouwen aan verhoging van onze internetsnelheden. Zo wordt Utrecht de eerste stad in Nederland waar Ziggo internetdownloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde aanbiedt.”

 

Het oordeel van de Commissie

De klacht stelt aan de orde of de mededeling van Ziggo “Zo wordt Utrecht de eerste stad in Nederland met internet downloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde” onjuist is.

Uit het verweer begrijpt de Commissie dat Ziggo met deze mededeling bedoelt te zeggen dat Utrecht de eerste stad is waar Ziggo op korte termijn internetdownloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde wil gaan aanbieden. Deze bedoeling blijkt naar het oordeel van de Commissie niet duidelijk uit de bestreden tekst. De mededeling dat Utrecht de eerste stad wordt met internetdownloadsnelheden tot 1 Gigabit per seconde wekt veeleer de indruk dat dergelijke downloadsnelheden op dit moment in het geheel nog niet worden aangeboden. Als niet weersproken is echter komen vast te staan dat (in ieder geval) internetprovider Tweak al enkele jaren internetabonnementen aanbiedt met snelheden van 1 Gigabit.

Het voorgaande leidt tot het oordeel dat de bestreden uiting voor de gemiddelde consument onduidelijk is ten aanzien van de voordelen van (de internetdiensten van) Ziggo. Omdat de gemiddelde consument hierdoor ertoe kan worden gebracht een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen, is de uiting misleidend als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b van de Nederlandse Reclame Code (NRC), en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC. In de mededeling van Ziggo dat zij een aanpassing heeft aangebracht in de bestreden uiting, ziet de Commissie aanleiding de aanbeveling te doen ‘voor zover nodig’.

Op grond van het voorgaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

De Commissie acht de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder voor zover nodig aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken