a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0486A

Datum:

30-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Vingino Jeans B.V., die op de zender Jetix wordt uitgezonden en waarin kinderen die Vingino broeken dragen rondspringen en dansen. Onder andere wordt gezegd: “Ben jij een vetcoole jumper? Ben jij trendy? Dan past er maar één jeans bij jou. Vingino. Dus trek hem aan en voel je een echt model”.

De klacht

Er komt een kind in beeld dat niet een Vingino broek draagt en dat door iedereen wordt uitgelachen. Kinderen worden zo aangespoord om te gaan pesten. Om die reden is de uiting in strijd met artikel 3 van de Kinder- en Jeugdreclamecode (KJC).

Het verweer

De commercial toont spelende kinderen die Vingino dragen en jumpen, zwaaien en lachen met elkaar.
Er worden alleen kinderen getoond die Vingino dragen en die spelen, plezier met elkaar maken en lachen. Er wordt geen kind uitgelachen omdat dat geen Vingino zou dragen. Dit zou adverteerder ook nimmer in een campagne willen gebruiken. De uiting is dus niet in strijd met artikel 3 KJC.

Het oordeel van de Commissie

In de uiting worden kinderen getoond die op muziek dansen/springen en de aangeprezen broeken tonen. Hiertussen bevinden zich beelden van een groep meisjes die lachen en ergens naar wijzen. Onduidelijk is waarom zij lachen en waarnaar zij wijzen. Niet is gebleken dat het kind in de daarop volgende beelden – die ook een broek van het aangeprezen merk toont – of enig ander kind wordt uitgelachen en door de beelden wordt niet gesuggereerd dat het hebben van een Vingino broek de kinderen sociaal voordeel biedt ten opzichte van andere kinderen of dat het niet hebben daarvan tot het tegenovergestelde effect leidt.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken