a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0293

Datum:

12-07-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een advertentie waarin onder meer staat: “Ben jij al klimaatneutraal?”, “Zo wordt het klimaat niet belast” en “Zo kun je nu al klimaatneutrale muziek beluisteren, klimaatneutrale bloemen kopen, je huis klimaatneutraal met gas verwarmen en klimaatneutraal met de taxi. Er zijn klimaatneutrale campings en hotels. Je kunt zelfs klimaatneutraal autorijden of vliegen!”

De klacht

In de uiting wordt autogebruik, taxigebruik en zelfs vliegen als klimaatneutraal voorgesteld. Het woord ‘neutraal’ wekt de indruk dat elke milieubelasting verdwijnt. Vliegen is de meest vervuilende vorm van mobiliteit. Het is wellicht mogelijk om de milieubelasting van mobiliteit te verminderen, het zal nooit klimaatneutraal zijn. De ingrepen zijn tijdelijk, te laat en te weinig. Om die reden acht klager de uiting misleidend.

Het verweer

De term ‘klimaatneutraal’ wordt in de uiting duidelijk omschreven. In de uiting wordt niet geclaimd dat er geen CO2 uitstoot is. Door uitstoot te compenseren, wordt het effect op het klimaat geneutraliseerd. In de uiting wordt het publiek gewezen op de mogelijkheid om hun impact op het klimaat terug te dringen door een klimaatneutraal product te kiezen of hun uitstoot te compenseren.
In de uiting wordt overigens niet gesteld dat een auto klimaatneutraal is, maar het rijden er in kan dat zijn.

De mondelinge behandeling

Toelichting klager
Vliegen veroorzaakt veel uitstoot en de schakels ervoor dienen hierbij ook meegerekend te worden zoals oliewinning, transport brandstof etc.

Toelichting adverteerder
Adverteerder heeft bedrijven uitgenodigd om klimaatneutrale producten aan te bieden. Zo is er nu één klimaatneutrale vliegmaatschappij en één klimaatneutraal taxibedrijf. Adverteerder kan niet aantonen dat deze vliegmaatschappij daadwerkelijk klimaatneutraal is. Het overgrote (99%) deel van
de milieukosten van vliegen wordt veroorzaakt door kerosine. Hierbij wordt ook naar voorgaande schakels gekeken maar niet zo vergaand dat bijvoorbeeld de milieukosten van de aanleg van Schiphol worden meegerekend.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie leest de klacht aldus dat klager de uiting misleidend acht in de zin van artikel 2 van de Milieu Reclame Code.

Ofschoon de mededeling “Zo wordt het klimaat niet belast” tamelijk absoluut is, wordt naar het oordeel van de Commissie in de uiting voldoende duidelijk uitgelegd wat adverteerder met ‘klimaatneutraal’ bedoelt: “Een klimaatneutraal product is energiezuinig en gemaakt met duurzame energie” en “De alsnog vrijkomende broeikasgassen, die ontstaan bij energieopwekking en die schadelijk zijn voor het klimaat, worden gecompenseerd. Door te investeren in duurzame energie, energiebesparende projecten of het aanplanten van bossen”. Dat elke milieubelasting verdwijnt, wordt in de uiting niet gesuggereerd.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken