a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/06.0567A

Datum:

25-01-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een televisiereclame van Unilever Nederland Holdings B.V., waarin oud-schaatser Evert van Benthem in Canada naar het postkantoor gaat om een pakket Unox rookworsten op te halen. De uiting eindigt met beelden van een tegeltje op de muur in het huis van Van Benthem waarop staat “Unox blijft Unox”.

De klacht

Worst mag in veel landen niet ingevoerd worden. De douane in de Verenigde Staten en Canada neemt pakketten met worst in beslag. Om die reden vindt klager de uiting misleidend.

Het verweer

Adverteerder stelt dat de klacht niet-ontvankelijk dient te worden verklaard omdat de Commissie op 2 januari 2006 (dossier 05.0527) reeds heeft geoordeeld dat dezelfde uiting niet misleidend was ten aanzien van de beschikbaarheid van boerenkool in het buitenland.

Het is een feit van algemene bekendheid dat men geen levensmiddelen, in het bijzonder vleeswaren, mag uitvoeren naar landen zoals Canada. Dit geldt temeer sedert de BSE-crisis en de MKZ-crisis. Klager had zich ter zake van te voren moeten laten informeren. Nu klager zich niet heeft laten informeren, voldoet klager niet aan de omschrijving van een gemiddeld geïnformeerde omzichtige en oplettende gewone consument.
Unox producten zijn bedoeld om op de Nederlandse markt te worden verkocht en geconsumeerd.

De mondelinge behandeling

De gemiddelde consument verstuurt geen rookworsten naar het buitenland, zonder eerst te informeren naar de ter zake geldende regels.
Bij het postkantoor dient men een douaneverklaring in te vullen. Daarop staat dat er geen goederen in het pakket mogen zitten die in het bestemmingsland verboden zijn. Desgevraagd bevestigde de heer De Jongh dat een pakje zonder douaneverklaring ook door TNT wordt aangenomen.
Er ligt een brochure in het postkantoor waarop uitgebreid informatie wordt gegeven met per land een lijst van producten die niet mogen worden ingevoerd. Deze informatie staat ook op de website van TNT.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt vast dat zij op 2 januari 2006 (dossier 05.0527) een klacht over de verkrijgbaarheid van boerenkool in het buitenland heeft behandeld. Deze klacht was gericht tegen de tag-on die destijds is gebruikt bij de thans aan de orde zijnde uiting. Het betrof een inhoudelijk andere klacht dan waarvan thans sprake is, zodat het verweer dat de klacht reeds door de Commissie is beoordeeld, wordt afgewezen. Dat (deels) sprake zou zijn van dezelfde uiting, doet hieraan niet af.

In de uiting wordt door Evert van Benthem in Canada weliswaar een pakket rookworsten in ontvangst genomen, doch de uiting wekt niet de suggestie dat rookworsten in Canada ingevoerd kunnen c.q. mogen worden. Een gemiddelde consument zal na het zien van de uiting niet zonder meer aannemen dat hij rookworsten naar Canada mag opsturen. De Commissie overweegt hierbij dat de uiting humoristisch is bedoeld aangezien daarin op humoristische en absurdistische wijze wordt getoond hoe Evert van Bethem in de Canadese samenleving is geïntegreerd, maar daar in een oer-Hollandse eetkamer een oer-Hollandse maaltijd eet.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken