a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0463

Datum:

17-10-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de tekst op de verpakking van Campina UHT (Ultra-High-Temperature) melk, waarop onder meer staat “0% vet”.

De klacht

De mededeling “0% vet” is misleidend aangezien op datzelfde etiket onder “Gemiddelde voedingswaarde/100ml” onder meer staat: “Vet 0,09g”.
Het vetpercentage van 0,09 gram per 100 ml levert 2,3% van de energie per 100 ml. Bovendien bestaat meer dan de helft van het vetgehalte uit verzadigd vet.

Het verweer

De Verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen bepaalt ten aanzien van de aanduiding “vetvrij” het volgende: “De claim dat een levensmiddel vetvrij is, en elke ander claim die voor de consument waarschijnlijk dezelfde betekenis zal hebben, is alleen toegestaan als het vetgehalte van het product maximaal 0,5 g/100 g of 0,5 g/100 ml bedraagt. Claims zoals “X % vetvrij” zijn echter verboden”.
De claim “0% vet” is een claim die voor de consument dezelfde betekenis zal hebben als de claim dat een levensmiddel vetvrij is. Campina UHT bevat 0,09 g vet per 100 ml en derhalve minder dan 0,5 g/100 ml, het maximaal toelaatbare gehalte dat op basis van de Verordening is toegestaan voor het gebruik van een “vetvrij” claim. De bewuste claim is op grond van de Verordening derhalve toegestaan. Melk bevat van nature vet en het is technisch onmogelijk om een zuivelproduct te produceren dat in het geheel geen vet bevat. Dit is de achtergrond van de verordening. Onverplicht heeft adverteerder in de ingrediëntendeclaratie vermeld dat het product “0,09g/100ml” vet bevat. Van misleiding is evenwel geen sprake.

Het oordeel van de Commissie

Ingevolge de Verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims voor levensmiddelen is de aanduiding “0% vet” toegestaan indien het vetgehalte van een voedingsmiddel minder dan 0,5 g per 100 ml bedraagt. Achtergrond van deze bepaling is -naar adverteerder stelt- dat het technisch niet mogelijk is om een zuivelproduct te produceren dat in het geheel geen vet bevat. Onder deze omstandigheden kan niet worden geoordeeld dat de aanduiding “0% vet” misleidend is, ook al is het begrijpelijk dat het feit dat adverteerder onverplicht in de ingrediëntenlijst heeft vermeld dat de melk 0,09 g vet per 100 ml bevat, tot enige verwarring kan leiden.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken