a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0510

Datum:

28-11-2007

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een plastic flesje CoolBest VitaDay Mango & Passion van Friesland Foods, waarop een doorgesneden mango en passievrucht zijn afgebeeld.

De klacht

Het product heet VitaDay Mango & Passion. Op het flesje zijn een mango en een passievrucht afgebeeld. Op de achterzijde staan de ingrediënten en daaruit blijkt dat het product voor slechts 5 % uit mango en 3 % uit passievrucht bestaat. De rest is voornamelijk sinaasappelsap, witte druif en appel maar dit fruit wordt op de voorkant genoemd noch afgebeeld. Aldus wordt ten onrechte gesuggereerd dat het product tropisch is. Om die reden is de uiting in strijd met de artikelen 2, 5 en 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

Mango en passievrucht zijn aromatische vruchten zodat een relatief klein percentage volstaat om de juiste smaakintensiteit te bereiken. Meer sap zou het product te dik resp. te zuur maken.
De uiting is in overeenstemming met artikel 10 van het Warenwetbesluit Etikettering van levensmiddelen. Op het etiket van het product staat het percentage mango en passievrucht.
Volgens de door de werkgroep Etikettering van de Nederlandse Voedingsmiddelenindustrie in overleg met de Voedsel en Warenautoriteit opgestelde Leidraad – die niet verbindend is – geldt als uitgangspunt dat er geen sprake mag zijn van misleiding. De afgebeelde vruchtensoorten moeten karakteristiek zijn voor het product. Nu het vruchtensap de overheersende smaak van mango en passievrucht heeft en daarnaast de hoeveelheid daarvan is vermeld, is de uiting niet misleidend.

De uiting is niet in strijd met de waarheid, omdat er mango en passievrucht in het product zit. Om dezelfde reden schaadt de uiting niet het vertrouwen in de reclame.
In de uiting wordt niet verwezen naar “tropisch”. Overigens is sinaasappel ook een tropische vrucht.
De uiting is niet in strijd met artikel 6 van de Richtlijn Oneerlijke Handelspraktijken waarin is bepaald dat als misleidend wordt beschouwd een handelspraktijk die de gemiddelde consument op enigerlei wijze bedriegt of kan bedriegen (..) en de gemiddelde consument er (..) toe brengt of kan brengen een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet had genomen. De gemiddelde consument kan immers in de ingrediëntenlijst lezen dat er 8% mango en passievrucht in zit en – indien op zoek naar mango- en passievruchtensap – gemakkelijk de keuze op een ander product laten vallen.
Adverteerder wijst op een eerdere uitspraak: dossier 03.0383 van 28 oktober 2003 en op een uitspraak van de Voorzieningenrechter Rechtbank Utrecht van 8 augustus 2002, waarvan kopieën worden overgelegd.

De repliek

Klager handhaaft de klacht.
Ten onrechte wordt de suggestie gewekt dat het product uit mango en passievrucht bestaat. Het zou beter zijn geweest als er op de verpakking had gestaan “met de smaak van mango en passievrucht”.
Het product doet zich aan de voorkant voor als een luxe product, maar blijkt volgens de achterkant voor het grootste gedeelte uit gewoon sinaasappelsap te bestaan. Dit is misleidend. De informatie op de achterkant voldoet aan de regels. Echter de voorkant past niet bij de achterkant. Men mag niet verwachten dat de consument bij elk product dat hij koopt de volledige samenstelling op de achterkant gaat lezen. Voor- en achterkant moeten redelijkerwijs met elkaar in overeenstemming zijn.

De dupliek

Klager gaat er aan voorbij dat de verpakking voldoet aan de relevante warenwettelijke normen.
Klager verliest uit het oog dat een in kwantitatief opzicht geringe hoeveelheid een in kwalitatief opzicht essentieel verschil op kan leveren.
Passievruchtsap en mangosap maken slechts een betrekkelijk klein percentage van het product uit, maar zijn wel de smaakmakende ingrediënten.

Het oordeel van de Commissie

Van de afbeelding van een mango en een passievrucht en de naam VitaDay Mango & Passion gaat niet de suggestie uit dat het product voor een groot deel uit de tropische vruchten mango en passievrucht zou bestaan. Uit de ingrediëntenlijst, die deel uitmaakt van de bestreden uiting, blijkt voldoende duidelijk wat de samenstelling van het product is en in het bijzonder dat het 5 % mango en 3 % passievrucht bevat. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de uiting niet misleidend of in strijd met de waarheid.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken