a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0527

Datum:

21-11-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft een geadresseerde reclame van Handelsvertretung Jens Studt h.o.d.n. Vital/Painflex, waarin klager er op wordt gewezen dat “na controle van de administratie van verschillende firma’s” is gebleken dat klager enkele tegoedbonnen en reischeques niet heeft gebruikt en dat adverteerder de rekening wil opheffen. Klager wordt éénmalig de mogelijkheid geboden om dit tegoed alsnog te gebruiken. In een restaurant in de buurt zal een adviseur klager persoonlijk begroeten. “Hier wordt uw tegoed aan u overhandigd tijdens een gezellige en informatieve show”. “Uw tegoed ontvangt u in zijn geheel”. Ook ontvangt klager een lunch en 5 KG levensmiddelen of een cadeau. In de uiting staat verder: “U kunt uw tegoed van 198,00 Euro en uw cadeau afhalen”.

De klacht

In de uiting staat dat klager nog recht zou hebben op een tegoed, dat adverteerder de rekening wil opheffen en dat klager het tegoed van 198,00 Euro en het cadeau kan afhalen. Telefonische navraag wees uit dat het bedrag niet kan worden afgehaald, maar dat het verrekend kan worden met aan te schaffen producten. Adverteerder lokt onder valse voorwendselen klanten.

Het verweer

Er staat geen onjuiste informatie in de brief. De klant krijgt een tegoed. Nergens wordt gesproken over contante uitbetaling.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie acht het niet aannemelijk dat daadwerkelijk sprake zou zijn van een bestaand tegoed en dat er een rekening zou worden opgeheven. Naar adverteerder in het verweer stelt, “krijgt” klager een tegoed. Volgens de uiting wordt klager éénmalig in de gelegenheid gesteld om dit tegoed te gebruiken. Echter hoe dit in zijn werk gaat, wordt niet vermeld. Wel staat in de uiting dat klager het tegoed kan afhalen, dat het overhandigd wordt tijdens een “interessante informatieshow” en “uw tegoed ontvangt u in zijn geheel”. Hierdoor kan de indruk ontstaan dat het tegoed in contanten wordt uitbetaald. Het tegoed kan, naar door klager onweersproken is gesteld, echter alleen worden verrekend met aan te schaffen producten. In feite wordt in de uiting dus een verkoopdemonstratie onder de aandacht gebracht en wordt klager hierbij een korting aangeboden. Dit blijkt echter onvoldoende duidelijk uit de uiting. Gelet op het voorgaande acht de Commissie de uiting misleidend omtrent de eigenschappen van hetgeen wordt aangeboden.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uiting in strijd met artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

artikel 7 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken