a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0104

Datum:

24-04-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Albert Heijn heeft in een reclamefolder voor levensmiddelen onder meer een adver­tentie geplaatst met de volgende tekst:
“L’Enclave des Papes
Côtes du Ventoux
Franse wijn
fles 0,75 liter
2.99 2.24”

Bij deze tekst is een foto van een fles wijn geplaatst met een etiket waarop staat vermeld: “L’Enclave des Papes Côtes du Rhône”.

De klacht

In de advertentie staat een afbeelding van een fles wijn. De bijbehorende tekst betreft echter een ander soort wijn. De afgebeelde fles wijn is aanzienlijk duurder. Er is hier sprake van een lage, maar toch aannemelijke prijs. De reclame-uiting is misleidend en daarom in strijd met de artikel 7 en 8.1 van de Nederlandse Reclame Code (NRC).

Het verweer

In de advertentie is een drukfout gemaakt. Bij de tekst die betrekking heeft op L’Enclave des Papes Côtes du Ventoux is per abuis een foto geplaatst van een fles wijn met het etiket L’Enclave des Papes Côtes du Rhône. De tekst en de daarbij genoemde prijs zijn wel correct weergegeven. Het maken van een drukfout betekent niet dat de Nederlandse Reclame Code is overtreden. Adverteerder merkt bovendien op dat op de achterzijde van de folder is vermeld: ”Prijswijzigingen en fouten voor­behouden.” Adverteerder meent dat de klacht daarom moet worden afgewezen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie is van oordeel dat sprake is van een voor de gemiddelde consument duidelijke en direct herkenbare drukfout. De tekst op de afgebeelde fles wijn corres­pondeert immers niet met de daar­onder vermelde omschrijving van de wijn waarop de aanbieding betrekking heeft. De gemiddelde con­sument zal daarom rekening moeten houden met de mogelijkheid dat hij het afgebeelde product niet kan kopen voor de daaronder staande prijs. Van een misleidende of oneer­lijke advertentie in de zin van de Nederlandse Reclame Code is onder deze om­stan­dig­heden geen sprake. Op grond hiervan wordt de klacht afgewezen.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken