a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0376

Datum:

16-09-2008

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft de verpakking van Schuitema’s “Scharrelei-salade” die onder het merk C1000 op de markt wordt gebracht. Hierop staan als ingrediënten van de salade onder meer: ”51% kippeneieren (50% scharreleieren), saus (sojaolie, water, azijn, glucose-fructosestroop, tarwe- en maïszetmeel, gemodificeerd maïszetmeel, zout, suiker, eigeel, (…)”.

De klacht

Het gebruik van de aanduiding scharreleisalade is misleidend. De onderhavige salade wordt uitdrukkelijk als scharreleisalade gepresenteerd, hoewel er ook eieren uit een legbatterij in zijn verwerkt. Het betreft de eidooier die apart is gedeclareerd. 88% van de consumenten geeft de voorkeur aan producten waarin scharreleieren zijn verwerkt. De consument moet daarom erop kunnen vertrouwen dat in scharreleisalade uitsluitend scharreleieren zijn verwerkt. Dit is haalbaar en betaalbaar voor fabrikanten.

Het verweer

De naam scharreleisalade voldoet aan de eisen van het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen, omdat in de salade scharreleieren als ingrediënt aanwezig zijn.
Dit besluit bevat geen voorschriften voor de minimale hoeveelheid scharreleieren voor scharreleisalade. In de ingrediëntendeclaratie staat dat er naast scharrelei ook andersoortig ei in de salade is verwerkt. Dit andersoortig ei is als “eigeel” gedeclareerd. De consument wordt op juiste wijze geïnformeerd, zodat er geen sprake is van misleiding.

De mondelinge behandeling

Het feit dat de etikettering voldoet aan de eisen van het Warenwetbesluit Etikettering levensmiddelen neemt volgens klager niet weg dat de uiting strijdig met de Nederlandse Reclame Code moet worden geacht. De gemiddelde consument zal niet begrijpen dat de gedeclareerde eidooier in de scharreleisalade niet van scharreleieren afkomstig is. In dat kader is van belang dat er inmiddels door de supermarkten geen eieren meer worden verkocht die afkomstig zijn van een legbatterij. De consument zal daardoor veronderstellen dat ook de als ingrediënt genoemde eidooier van scharreleieren afkomstig is.

Het oordeel van de Commissie

Niet in geschil is dat de etikettering en de ingrediëntendeclaratie van de onderhavige salade voldoen aan de wettelijke eisen. Dit sluit, zoals klager terecht stelt, toetsing aan de bepalingen van de Nederlandse Reclame Code niet uit.

Klager stelt dat de aanduiding “scharreleisalade” misleidend is, omdat voor de onderhavige salade niet uitsluitend scharreleieren zijn gebruikt. Dienaangaande is van belang dat adverteerder heeft toegelicht dat de aanduiding “scharreleisalade” is gebruikt om aan te geven dat in de salade onder meer scharreleieren als ingrediënt aanwezig zijn. Niet in geschil is dat dit correct is en dat de salade voor in totaal 50% uit scharreleieren bestaat, waardoor de scharreleieren het hoofdingrediënt van de salade zijn. De consument die de salade koopt, krijgt derhalve een product met als hoofdingrediënt eieren die van scharrelkippen afkomstig zijn.

Voorts is van belang dat het eigeel niet als los ingrediënt aan de salades wordt toegevoegd, maar blijkens de overgelegde producties wordt gebruikt als bestanddeel van de saus die nodig is voor de bereiding van de salade. Het eigeel in de salade is derhalve een ondersteunend ingrediënt en geen hoofdingrediënt. Daarbij dient het percentage ei (eigeel) in de salades dat van een legbatterij afkomstig is naar het oordeel van de Commissie zeer gering te worden geacht. De Commissie begrijpt dat het hier om 1% van het totale product gaat, nu dit percentage volgens het etiket is gedeclareerd als ei dat niet afkomstig is van scharrelkippen. Op grond van dit alleset meieren.de ment wordt imemrs ft derhalve geen doel.ig si . correct op de ingredinetendeclaratie , en nu op de verpakking geen claim staat dat het product uitsluitend met scharreleieren is bereid, kan het gebruik van de aanduiding scharreleisalade in dit geval niet misleidend worden geacht.

Klager stelt dat de consument wordt misleid over het feit dat de eidooier die in de ingrediëntendeclaratie wordt genoemd niet van scharrelkippen afkomstig is, met name omdat niet met zoveel woorden in de ingrediëntendeclaraties staat dat de eidooier afkomstig is van legbatterijkippen. De Commissie overweegt dienaangaande het volgende. De redelijk geïnformeerde, omzichtige en oplettende consument die de ingrediëntendeclaratie leest, zal uit het feit dat enerzijds bij het hoofdingrediënt uitdrukkelijk staat dat het om scharreleieren gaat, en anderzijds een dergelijke of vergelijkbare toelichting bij de apart vermelde eidooier ontbreekt, afleiden dat de aanduiding eidooier betrekking heeft op eieren die niet van scharrelkippen afkomstig zijn. Dit volgt impliciet ook uit het feit dat uit het etiket blijkt dat 1% van de eieren niet van scharrelkippen is. De Commissie acht het aannemelijk dat de consument vervolgens zal begrijpen dat de eidooier afkomstig is van eieren uit een legbatterij, nu dit het meest voor de hand liggende alternatief is. De benaming “scharreleisalade” doet daaraan niet af. De gemiddelde consument wordt immers verondersteld de ingrediëntendeclaratie te lezen en zal zich blijkens het voorgaande voldoende bewust zijn dat het eigeel afkomstig is van eieren uit een legbatterij. Ook in zoverre is geen sprake van misleiding. De klacht treft derhalve geen doel.

De beslissing


De Commissie wijst de klacht af.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken