a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en drank

Status:

Dossiernr:

2016/00247

Datum:

10-05-2016

Uitspraak:

VT zonder aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en drank

Motivatie:

Misleiding Voornaamste kenmerken product

Medium:

Ongeadresseerd drukwerk

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een reclamefolder van adverteerder voor zover daarin “Palm pils” wordt aangeboden voor € 10,49 en met de mededeling “Krat 24 flesjes à 0.3 liter”.

 

De klacht

Klager stelt dat adverteerder ten onrechte adverteert met flesjes die een inhoud zouden hebben van 0,3 liter. De flesjes blijken namelijk slechts een inhoud van 0,25 liter te hebben.

 

De reactie van adverteerder

Adverteerder heeft helaas moeten constateren dat de uiting een typefout bevat met betrekking tot de inhoud van de flesjes. Adverteerder betreurt dit en zal extra zorgvuldigheid betrachten om dergelijke vergissingen in de toekomst te voorkomen.

 

Het oordeel van de voorzitter

1.  Niet in geschil is dat in de reclame-uiting de inhoud van de flesjes verkeerd is omschreven. Anders dan in de uiting staat, betreft de inhoud van de flesjes immers geen 0,3 liter, maar 0,25 liter. Op grond hiervan heeft adverteerder geen juiste informatie verstrekt over de netto hoeveelheid van het levensmiddel. Hierdoor is sprake van misleiden­de voedselinformatie hetgeen in strijd is met het verbod van artikel 7 lid 1 van Verordening (EU) Nr. 1169/2011. Dit oordeel impliceert dat de uiting niet voldoet aan artikel 2 Nederlandse Reclame Code (NRC), waarin onder meer staat dat reclame in overeenstemming met de wet dient te zijn.

2. De voorzitter is van oordeel dat adverteerder voldoende aannemelijk heeft gemaakt dat zij passende maatregelen heeft genomen om herhaling te voorkomen, zodat ervan kan worden uitgegaan dat sprake is van een eenmalige vergissing. Om die reden zal de voorzitter gebruik maken van zijn bevoegdheid als bedoeld in artikel 12 lid 5 van het Reglement van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep en een aanbeveling achterwege laten.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande acht de voorzitter de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 2 NRC.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken