a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2010/00856

Datum:

23-03-2011

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Overige

De bestreden uiting

           

Het betreft de literverpakking van Campina halfvolle melk, waarop onder meer het volgende staat:

            “Campina melk, lekker gezond!

  Bij Campina vinden we dat gezond leven en lekker eten prima samen gaan.

  Deze halfvolle melk bijvoorbeeld heeft een betere vetzuursamenstelling en dus    

  een betere voedingswaarde. Lekker en gezond en boordevol belangrijke

  voedingsstoffen.”

en:      “ Campina melk heeft een betere voedingswaarde door betere voeding van de                  koe.”

en:      “ Probeer ook een van de andere gezonde producten van Campina.”

 

De klacht

 

De voedingswaarde representeert de samenstelling van een voedingsmiddel. Het is daarom onjuist te spreken van een betere voedingswaarde. Wat goede voeding is, wordt bepaald door het samenspel van de constitutie van een individu, zijn leefwijze en zijn consumptiepatroon. De formulering “betere voedingswaarde” wekt valse verwachtingen met betrekking tot het product. Die verwachting wordt versterkt door de tekst  “Probeer ook een van de andere gezonde producten van Campina”. Met betrekking tot “een betere vetzuursamenstelling en dus een betere voedingswaarde” wordt niet aangegeven waarmee wordt vergeleken. Ten onrechte wordt door de verpakking de indruk gewekt dat Campina halfvolle melk gezond is en gezonder dan andere vergelijkbare melkproducten.

 

Het verweer

 

Het standpunt van adverteerder wordt als volgt samengevat.

 

Adverteerder verwijst naar de beslissingen van de Commissie naar aanleiding van  eerdere klachten over de televisiecommercial voor Campina melk (dossiernummers 2010/00679 en 2010/00679A). Hierin heeft de Commissie geoordeeld dat voldoende aannemelijk is dat de Campina melk door de productiewijze en de eisen die daaraan worden gesteld ten opzichte van melk van andere producenten die niet aan deze eisen voldoen gemiddeld genomen een betere voedingswaarde heeft, op grond waarvan hetgeen hieromtrent in de reclame-uiting wordt gezegd, te weten dat Campina melk “een betere voedingswaarde” krijgt doordat deze van Nederlandse koeien komt die “we optimaal verzorgen en voeren”, niet onjuist of misleidend wordt geacht.

 

Voor ieder voedingsmiddel geldt dat mede van de constitutie van een individu, zijn leefstijl en consumptiepatroon afhangt wat goede voeding is. De gemiddelde consument zal begrijpen dat in de uiting wordt uitgegaan van een normaal consumptiepatroon van melk. Op de verpakking van de Campina halfvolle melk is aangegeven waarom deze gezond is,  onder meer door de verbeterde voedingswaarde. Vermelding van deze informatie is niet misleidend of oneerlijk.

 

Het is ook duidelijk waarmee de voedingswaarde van Campina halfvolle melk wordt vergeleken. In de op de verpakking opgenomen voedingswaardetabel wordt de Campina halfvolle melk expliciet per voedingswaarde vergeleken met andere halfvolle melk.

 

Op de verpakking wordt niet gezegd dat Campina halfvolle melk gezonder is dan andere melkproducten. Wel wordt gesteld dat Campina halfvolle melk gezond is. Deze stelling is juist, omdat adverteerder haar eigen halfvolle melk vanaf het begin van de keten (de voeding van de koe) tot aan het melkpak controleert op kwaliteit en om die reden de consument uitgebreid kan informeren over de voedingsstoffen en vitamines die Campina halfvolle melk gezond maken. Hierdoor kan de consument beslissen of Campina halfvolle melk een waardevolle aanvulling vormt op zijn of haar voedingspatroon. Dat halfvolle melk gezond is wordt ondersteund door het Ministerie van Volksgezondheid en door het Voedingscentrum.

 

De repliek

 

Klager verwijst naar de EG-verordening nr. 1924/2006 inzake voedings- en gezondheids-claims voor levensmiddelen, waaruit blijkt dat het voeren van voedings- en gezondheids-claims aan strenge beperkingen onderhevig is en dat toetsing vereist is door de EFSA (European Food Safety Authority). Volgens klager is over halfvolle melk door de EFSA geen advies uitgebracht en heeft adverteerder geen advies aangevraagd, zodat de claim dat halfvolle melk gezond is niet is toegestaan. De claim “betere voedingswaarde” komt niet voor in de limitatieve opsomming van mogelijke voedingsclaims.

Klager vindt steun voor zijn standpunt dat een vergelijking met andere producten geëxpliciteerd moet worden in de volgende bepaling in de EG-verordening: “Verder is het voor vergelijkende claims nodig dat de consument duidelijk kan zien welke producten met elkaar worden vergeleken.”

 

 

 

 

De dupliek

 

De onderhavige claims zijn geen voedingsclaims, maar vallen onder de procedure voor generieke gezondheidsclaims als bedoeld in artikel 13 van de EG-verordening nr. 1924/2006 (zgn. Claimsverordening).

 

(Een van de rechtsvoorgangers van) adverteerder heeft op 29 oktober 2007 een adviesaanvraag ingediend voor een aantal generieke gezondheidsclaims als bedoeld in artikel 13 Claimsverordening. Hieronder bevinden zich de volgende claims:

•         milk and dairy products with an improved fatty acid composition fit better in a healthy diet

•         milk and dairy products with 20% more unsaturated fatty acids fit better in a healthy diet

•         milk and dairy products with an improved fatty acid composition have a higher nutritional value.

 

Deze claims zijn in wezen gelijk aan de op de verpakking van Campina halfvolle melk gedane mededeling “Deze halfvolle melk bijvoorbeeld heeft een betere vetzuursamenstelling en dus een betere voedingswaarde. Lekker en gezond en boordevol belangrijke voedingsstoffen” waartegen de klacht is gericht.

 

Op grond van de overgangsregeling die is opgenomen in artikel 28 lid 6 van de Claimsverordening mogen gezondheidsclaims die al werden gebruikt voor inwerkingtreding van de verordening (1 juli 2007) en die niet eerder in een lidstaat zijn beoordeeld en goedgekeurd, worden gebruikt mits voor 19 januari 2008 een adviesaanvraag is ingediend. Als de EFSA de claims uiteindelijk niet toestaat, mogen die claims nog tot 6 maanden na het besluit gebruikt blijven worden.

Equivalenten van eerdergenoemde claims (“Betere voedingswaarde door evenwichtige voeding van de koeien” en “Gezondere vetzuursamenstelling door evenwichtiger voeding van de koe”) zijn door Campina al voor 1 juli 2007 gebruikt in respectievelijk België en Nederland.

 

De mondelinge behandeling

 

Klager handhaaft zijn standpunt en voegt daaraan toe er kennis van te hebben genomen dat voor de claims “betere voedingswaarde” en “betere vetzuursamenstelling” door Campina een adviesaanvraag is ingediend bij de EFSA. Voor de claim “lekker gezond” geldt dit echter niet. Gezond is het eten volgens de schijf van vijf, alles met mate. Gelet daarop mag niet worden gezegd dat halfvolle melk gezond is.

 

Het standpunt van adverteerder wordt gehandhaafd en nader toegelicht. Mr. Reeskamp maakt bezwaar tegen de vorenstaande uitbreiding van de klacht met een zelfstandige klacht over de ontoelaatbaarheid van de claim ”gezond”. In de oorspronkelijke klacht is “gezond” gekoppeld aan “betere voedingswaarde” en aldus heeft adverteerder op de klacht gereageerd. Het begrip “gezond” is te ingewikkeld om  daarop thans in het kader van de onderhavige klacht, zonder voorbereidingsmogelijkheid, in te gaan.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Vooropgesteld wordt dat de Commissie de klacht beoordeelt zoals deze in eerste instantie aan haar is voorgelegd. Daarin heeft klager weliswaar zijdelings bezwaar gemaakt tegen de mededeling “(lekker) gezond”, maar dit alleen gekoppeld aan zijn bezwaar tegen het gebruik van de claim “betere voedingswaarde”. Nu tegen de claim “(lekker) gezond” geen aparte klacht is ingediend en adverteerder de klacht ook niet in die zin blijkt te hebben opgevat, zal de Commissie in de onderhavige beslissing niet op klagers bezwaar tegen de mededeling “lekker gezond” ingaan.

 

De klacht die thans wordt beoordeeld betreft de mededeling dat Campina halfvolle melk “een betere vetzuursamenstelling en dus een betere voedingswaarde” heeft. Naar het oordeel van de Commissie moet deze mededeling, waarin het bestaan van een verband tussen een (bestanddeel van een) levensmiddel en de gezondheid wordt gesteld, worden aangemerkt als een gezondheidsclaim in de zin van artikel 3 lid 1 Reclamecode voor voedingsmiddelen (RVV) in verbinding met artikel 2 lid 5 van EG-verordening nr. 1924/2006 (zgn. Claimsverordening). De onderhavige claim wordt immers geplaatst in het kader van de mededeling dat het om een gezond product gaat en dat gezond leven en lekker eten prima samen gaan, waardoor de consument de claim met betrekking tot de betere vetzuursamenstelling en de betere voedingswaarde op de gezondheid zal betrekken.

 

Ten aanzien van deze gezondheidsclaim is de overgangsregeling van artikel 28 lid 6 aanhef en onder b van EG-verordening nr. 1924/2006 van belang. Ingevolge deze bepaling mogen gezondheidsclaims die nog niet in een lidstaat zijn beoordeeld en zijn toegestaan verder worden gebruikt, mits voor 19 januari 2008 een aanvraag als bedoeld in die verordening is ingediend. De Commissie acht voldoende aannemelijk gemaakt dat adverteerder met betrekking tot de claim “milk and dairy products with an improved fatty acid composition have a higher nutritional value” tijdig de in deze bepaling bedoelde aanvraag heeft ingediend en dat daarop nog niet is beslist. Dit brengt mee dat op het moment dat de onderhavige reclame-uiting werd gepubliceerd het aan adverteerder was toegestaan de bestreden gezondheidsclaim te gebruiken.

 

Klagers bezwaar dat niet duidelijk is waarmee de “betere vetzuursamenstelling en betere voedingswaarde” van Campina halfvolle melk worden vergeleken, treft geen doel. De Commissie acht voor de gemiddelde consument voldoende duidelijk dat in de op de verpakking opgenomen voedingswaardetabel de gemiddelde voedingswaarde per 100 ml van Campina halfvolle melk wordt vergeleken met de voedingswaarde van andere halfvolle melk.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken