a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2013/00575

Datum:

12-09-2013

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Verpakking en etikettering

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft de verpakking van Coop vastkokende aardappelen.

 

De klacht

 

Op de verpakking is een grote foto afgebeeld van een Nederlandse aardappelakker met op de achtergrond een Nederlandse molen. Hierdoor wordt de indruk gewekt dat de aardappelen uit Nederland komen. In kleine letters is echter vermeld dat het Nicola aardappelen uit Spanje betreft.

 

Het verweer

 

Het verweer wordt als volgt samengevat.

 

De Nicola aardappel is een ras van Nederlandse oorsprong, die vanaf half september tot begin november wordt geoogst en lang kan worden bewaard. Omdat het klimaat in Nederland niet geschikt is om het gehele jaar aardappelen te kweken en als aanvulling op de voorraad, wordt de Nicola gedurende een periode van ongeveer drie maanden uit het buitenland geïmporteerd. Dit betreft door middel van Nederlandse pootaardappelen in het buitenland gekweekte en geoogste aardappelen, die dezelfde eigenschappen hebben voor wat betreft smaak, kleur, afmetingen, kooktype etc. als de in Nederland geoogste aardappelen. In de periode dat de Nicola in Nederland wordt geoogst, bevat de verpakking de toevoeging: “Van Hollandse bodem”. Als de Nicola in het buitenland is geoogst, bevat de verpakking deze toevoeging niet en staat op de voorzijde van de verpakking wat het land van herkomst is. Dit laatste wordt ook vermeld boven het aardappelschap in de winkel. De verpakking bevat geen onjuiste informatie en is voor de gemiddelde consument niet onduidelijk of dubbelzinnig ten aanzien van de herkomst van het product. Overigens hoeft de op de verpakking afgebeelde aardappelakker niet in Nederland gelegen zijn, zoals klaagster stelt.

 

De mondelinge behandeling

 

Het standpunt van adverteerder is gehandhaafd en nader toegelicht.

 

Het oordeel van de Commissie

 

Vooropgesteld wordt dat, zoals ook niet in geschil is, de verpakking van het aangeprezen product voldoet aan de geldende regelgeving, in het bijzonder de toepasselijke bepalingen in

het Warenwetbesluit Etikettering van Levensmiddelen betreffende vermelding van het land van herkomst van een product. Klaagster acht de verpakking niettemin misleidend omdat de afbeelding daarop de indruk wekt dat sprake is van uit Nederland afkomstige aardappelen, terwijl in werkelijkheid Spanje het land van herkomst blijkt te zijn.

 

Naar het oordeel van de Commissie wekt de afbeelding van een bloeiend aardappelveld met op de achtergrond een molen, een boerderij, zwart-witte koeien in een wei en populieren, weliswaar een associatie met Nederland en daardoor met een Nederlands product, maar maakt dit de verpakking niet misleidend. Voor zover de consument door de afbeelding de indruk mocht hebben dat sprake is van in Nederland in plaats van in het buitenland geoogste Nicola aardappelen, wordt die onjuiste indruk voldoende weggenomen door de goed zichtbaar op de voorzijde van de verpakking opgenomen vermelding van het land van herkomst, in het onderhavige geval “L.v.H.: Spanje”.

 

Gelet op het vorenstaande wordt als volgt beslist.

 

De beslissing

 

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken