a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2014/00217

Datum:

16-06-2014

Uitspraak:

Afwijzing

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Misl. Voornaamste kenmerken product

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft een uiting op www.yangasportswater.com. Daarin staat onder meer:

“Yanga Sports Water is gemaakt van zuiver plantaardige stoffen”.

De klacht

Gesteld wordt:

“Yanga Sports Water is gemaakt van zuiver plantaardige stoffen”. Blijkens de ingrediëntenlijst bevat het product grotendeels synthetische en chemische stoffen zoals E950/952/954/955/202. Deze stoffen kunnen de volgende bijwerkingen hebben:

Kankerverwekkend, toename cholesterolgehalte, allergie risico’s, beschadiging immuunsysteem, aantasting lever en nieren, geboorteafwijkingen, astma, netelroos en darmstoornissen.

Klager vindt de boodschap van puur en gezond misleidend. Er wordt alleen gesproken over de vitamines die het product bevat, en niet over risico’s zoals hiervoor genoemd. In klagers sportschool Fit4Free die het product verkoopt, staat bij de automaten geen waarschuwing voor gezondheidsrisico’s.

Informatie KOAG/KAG

De uiting valt onder de competentie van de KAG. Indien de uiting met de claim “gemaakt van zuiver plantaardige stoffen” aan de KAG was voorgelegd, zou deze niet zonder meer van een toelatingsnummer zijn voorzien. Voor voornoemde claim zou om onderbouwing zijn gevraagd. Ook zou de verpakking en/of gebruiksaanwijzing zijn opgevraagd, om de samenstelling van het product te bekijken.

Het verweer

Namens adverteerder is onder meer het volgende meegedeeld.

“Synthetisch” duidt op de synthetische vervaardiging van producten. Dit betekent dat deze kunstmatig tot stand zijn gekomen door het vermengen van elementen en stoffen, en wel stoffen met een dierlijke of plantaardige oorsprong. Adverteerder gebruikt plantaardige grondstoffen. Synthetisch en plantaardig zijn dus niet tegengesteld, maar kunnen goed samengaan.

De E-nummers 950/952/954/955 zijn algemeen gebruikte zoetstoffen. Deze zijn wettelijk toegestaan binnen de Europese Unie en blijkens puur wetenschappelijk onderzoek absoluut veilig voor consumptie.

Het conserveermiddel kaliumsorbaat (E202) behoort tot de veiligste en meest efficiënte middelen die veel worden gebruikt in de levensmiddelenindustrie.

Er bestaat geen wetenschappelijk bewijs dat bovengenoemde stoffen kanker zouden veroorzaken, sterker nog blijkens uitgebreid onderzoek is er geen enkele bijwerking. Het Voedingscentrum, de Universiteit van Wageningen, het KWF Kankerfonds en de European Food Safety Authority bevestigen de veiligheid van de door adverteerder gebruikte stoffen.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop dat zij haar oordeel zal beperken tot de reclame-uiting waarvan bij de klacht een afdruk is overgelegd, namelijk de uiting op de website. De Commissie zal zich niet uitlaten over “de automaten” genoemd in de klacht, nu zij niet beschikt over een afbeelding daarvan.

Adverteerder heeft bij verweer meegedeeld dat voor de productie van Yanga Sports Water plantaardige grondstoffen worden gebruikt. De Commissie begrijpt dat dit ook geldt voor de in de klacht genoemde stoffen E950/952/954/955/202. Adverteerder heeft bij verweer ook gesteld dat deze stoffen veilig zijn en dat het Voedingscentrum, de Universiteit van Wageningen, het KWF Kankerfonds en de European Food Safety Authority de veiligheid van de door adverteerder gebruikte stoffen bevestigen. Klager heeft geen gebruik gemaakt van de gelegenheid om op het verweer reageren, noch schriftelijk noch door het geven van een mondelinge toelichting ter vergadering. Onder deze omstandigheden ziet de Commissie geen aanleiding om klagers bezwaar dat -kort gezegd- ten onrechte niet wordt gewezen op risico’s, verbonden aan het product Yanga Sports Water, gegrond te achten.

Gelet op het bovenstaande wordt als volgt beslist.

De beslissing

De Commissie wijst de klacht af.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken