a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Dossiernr:

2014/00272

Datum:

20-05-2014

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Voeding en niet- alcoholhoudende dranken

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden reclame-uiting

Het betreft reclame voor het “FormaSlim proteïne dieet” op www.formaslim.eu.

Daarin staat onder meer “Slank worden en slank blijven met uw gewichtscoach”.

De klacht

De reclame is op diverse punten in strijd met artikel 10 lid 1 van de EG-verordening 1924/2006 inzake voedings- en gezondheidsclaims (hierna de Claimsverordening) en misleidend. Klager maakt in het bijzonder bezwaar tegen de volgende mededelingen.

a.

In de uiting staan onderstaande mededelingen die verband houden met afvallen/afslanken:

– “Slank worden en slank blijven” en

– “Gebruik de producten om slanker te worden en om slank te blijven”.

Voornoemde claims zijn gezondheidsclaims als bedoeld in artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Ingevolge artikel 10 lid 1 van de Claimsverordening zijn gezondheidsclaims verboden, tenzij (onder meer) is voldaan aan de voorwaarde dat de claim is opgenomen in de lijst c.q. Annex van toegestane gezondheidsclaims.

De gezondheidsclaim “afvallen/afslanken (c.q. draagt bij tot gewichtsverlies”) in relatie tot een product voor gewichtsbeheersing (zoals de producten van FormaSlim) is conform voornoemde Annex uitsluitend toegestaan indien er sprake is van een maaltijdvervangend product als bedoeld in artikel 1 lid 2 onder b van Richtlijn 96/8/EG en indien er dagelijks twee maaltijden door een maaltijdvervangend product worden vervangen. Dit moet bovendien ergens worden vermeld.

Onduidelijk is hoe kan worden onderbouwd dat men kan afvallen met de producten van adverteerder. De producten worden niet neergezet als maaltijdvervangers. Aldus wordt onvolledige en onjuiste informatie verstrekt over de aard van het product en de van het gebruik van het product te verwachten resultaten.

b.

In de uiting staan onderstaande mededelingen die een verband leggen tussen eiwitten en afvallen/afslanken/verzadigd gevoel:

-“Proteïne dieet”

-“Het FormaSlim is een eiwitrijk afslankprogramma”.

-“verzadigend” en

-“Het dieet beperkt de opname van koolhydraten en vetten en is samengesteld uit proteïnen (eiwitten). Het dieet bestaat uit eiwitten en aminozuren met een zuiverheid van 100% om ervoor te zorgen dat u alleen vet massa verliest en dat uw spiermassa wordt behouden”.

De Annex met toegestane gezondheidsclaims voor eiwitten dan wel aminozuren bevat geen claim met betrekking tot afvallen/afslanken/gewichtsverlies dan wel verzadigd gevoel. De claims zijn door de European Food and Safety Authority (EFSA) afgewezen (ID 414 en ID 730), omdat hiervoor geen wetenschappelijke grondslag bestaat.

Klager concludeert dat bovenstaande mededelingen in strijd zijn met de Claimsverordening en dat onvolledige en onjuiste informatie wordt verstrekt over de van het gebruik van het product te verwachten resultaten.

Het verweer

Adverteerder heeft gemotiveerd op de klacht gereageerd. Op deze reactie zal -voor zover voor de beoordeling van de klacht van belang- worden teruggekomen in het oordeel.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van klager is nader toegelicht. Op die toelichting zal worden teruggekomen in het oordeel.

Het oordeel van de Commissie

Bij verweer is meegedeeld dat de bestreden uiting de gemiddelde consument er niet toe kan brengen een besluit over een transactie te nemen, omdat FormaSlim een groothandel is die niet aan consumenten levert, maar uitsluitend aan wederverkopers, bedrijven en eenmanszaken, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Dit verweer kan niet slagen, om de volgende redenen.

De bestreden uiting op de website www.formaslim.eu is voor eenieder, waaronder de gemiddelde consument, toegankelijk, althans niet is gebleken dat dit niet geval is. Voorts bevat de site een onderdeel “Verkooppunten”. Waar adverteerder zelf niet levert aan consumenten, worden consumenten aldus in de gelegenheid gesteld producten van adverteerder elders aan te schaffen.

Bij verweer is ook meegedeeld dat “richtlijnen voor claims” worden weergegeven onder de koptekst “Health and consumer” en dat -samengevat- de desbetreffende klacht van klager ongegrond is, omdat adverteerder zich niet richt op consumenten. Ook dit verweer wordt verworpen, aangezien de bestreden uiting, om de hiervoor genoemde redenen, moet worden geacht mede tot consumenten te zijn gericht.

Met betrekking tot de verschillende bestreden mededelingen overweegt de Commissie het volgende.

Ad a.

De mededelingen “Slank worden en slank blijven” en “Gebruik de producten om slanker te worden en om slank te blijven”, die in de bestreden uiting worden gedaan in relatie tot het FormaSlim proteïne dieet, zijn gezondheidsclaims als bedoeld in artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Ingevolge artikel 10 lid 1 van de Claimsverordening zijn gezondheidsclaims verboden, tenzij (onder meer) is voldaan aan de voorwaarde dat

-voor zover hier relevant- de claim is opgenomen in de in artikel 13 Claimsverordening bedoelde lijst van toegestane claims. Dit laatste is niet het geval.

Ingevolge de EU-verordening 432/2012 (tot vaststelling van een lijst van toegestane gezondheidsclaims voor levensmiddelen die niet over ziekterisicobeperking en de ontwikkeling en gezondheid van kinderen gaan) is, waar het betreft gewichtsverlies, voor een “Maaltijdvervangend product voor gewichtsbeheersing” de navolgende claim toegestaan:

“De vervanging van twee dagelijkse maaltijden van een energiebeperkt dieet door een maaltijdvervangend product draagt bij tot gewichtsverlies”. Als voorwaarde voor het gebruik van die claim geldt onder meer dat het betreffende levensmiddel voldoet aan de in Richtlijn 96/8/EG vastgestelde specificaties voor levensmiddelen als bedoeld in artikel 1, lid 2 onder b), van die richtlijn.

Adverteerder heeft niet weersproken dat de producten van adverteerder “niet worden neergezet als maaltijdvervangers”. In de uiting staat onder het kopje “Hoe werkt het Proteïne Dieet?” weliswaar: “Met maaltijdvervangers op weg naar ketose”, maar niet is komen vast te staan dat er sprake is van één of meer maaltijdvervangende producten als bedoeld in Richtlijn 96/8/EG, welke richtlijn is geïmplementeerd in de Warenwetregeling Energiebeperkte diëten.

Voor zover er overigens al sprake zou zijn van één of meer maaltijdvervangende producten, stelt de Commissie vast dat voornoemde toegestane claim of een daarmee overeenstemmende claim niet voorkomt in de bestreden uiting.

Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de uiting, voor wat betreft de mededelingen “Slank worden en slank blijven” en “Gebruik de producten om slanker te worden en om slank te blijven” in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening en daardoor in strijd met de wet als bedoeld in artikel 2 NRC.

Nu de uiting reeds gelet op het voorgaande in strijd is met de NRC, komt de Commissie niet toe aan beoordeling van de vraag of de mededelingen “Slank worden en slank blijven” en “Gebruik de producten om slanker te worden en om slank te blijven” de uiting tevens misleidend doen zijn.

Ad b.

De in relatie tot het FormaSlim proteïne dieet gedane mededelingen:

-“Proteïne dieet”

-“Het FormaSlim is een eiwitrijk afslankprogramma”.

-“verzadigend” en

-“Het dieet beperkt de opname van koolhydraten en vetten en is samengesteld uit proteïnen (eiwitten). Het dieet bestaat uit eiwitten en aminozuren met een zuiverheid van 100% om ervoor te zorgen dat u alleen vet massa verliest en dat uw spiermassa wordt behouden”

zijn gezondheidsclaims als bedoeld in artikel 2 lid 5 van de Claimsverordening. Ingevolge artikel 10 lid 1 van de Claimsverordening zijn gezondheidsclaims verboden, tenzij (onder meer) is voldaan aan de voorwaarde dat -voor zover hier relevant- de claim is opgenomen in de in artikel 13 Claimsverordening bedoelde lijst van toegestane claims. Dit laatste is niet het geval. Meer in het bijzonder bevat deze lijst geen toegestane claims voor eiwitten in relatie tot afvallen/afslanken/gewichtsverlies dan wel verzadigd gevoel. Integendeel, blijkens de bij de klacht overgelegde lijst met “Non-authorised” claims zijn dergelijke claims niet toegestaan. Evenmin is gebleken dat voornoemde lijst toegestane claims bevat voor “aminozuren” in relatie tot afvallen/afslanken/gewichtsverlies dan wel verzadigd gevoel.

Gelet op het bovenstaande acht de Commissie de uiting, voor wat betreft de mededelingen

-“Proteïne dieet”

-“Het FormaSlim is een eiwitrijk afslankprogramma”.

-“verzadigend” en

-“Het dieet beperkt de opname van koolhydraten en vetten en is samengesteld uit proteïnen (eiwitten). Het dieet bestaat uit eiwitten en aminozuren met een zuiverheid van 100% om ervoor te zorgen dat u alleen vet massa verliest en dat uw spiermassa wordt behouden”

in strijd met artikel 10 lid 1 Claimsverordening en daardoor in strijd met de wet als bedoeld in artikel 2 NRC.

Nu de uiting reeds gelet op het voorgaande in strijd is met de NRC, komt de Commissie niet toe aan beoordeling van de vraag of de mededelingen

-“Proteïne dieet”

-“Het FormaSlim is een eiwitrijk afslankprogramma”.

-“verzadigend” en

-“Het dieet beperkt de opname van koolhydraten en vetten en is samengesteld uit proteïnen (eiwitten). Het dieet bestaat uit eiwitten en aminozuren met een zuiverheid van 100% om ervoor te zorgen dat u alleen vet massa verliest en dat uw spiermassa wordt behouden”

de uiting tevens misleidend doen zijn.

De beslissing

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met de artikel 2 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken