a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Status:

Dossiernr:

2016/00371

Datum:

20-07-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

Gezondheid

Motivatie:

Strijd met wet

Medium:

Digitale marketing communicatie

De bestreden uitingen

Het betreft de volgende (mededelingen op) subpagina’s van de website www.homeopathieschipper.nl:
1. http://www.homeopathieschipper.nl /Kinkhoest.htm
“Kinkhoest en kinkhoestachtige klachten zijn homeopathisch vaak goed te behandelen.
Het genezingsproces bij kinkhoest wordt door het homeopathisch middel versneld door het stimuleren van het afweersysteem van het kind. Bij elk kind en type hoest kan weer een ander middel passen. Homeopathie is het gelijkende met het gelijkende genezen. Door een passend middel te geven wordt het immuunsysteem van het kind extra geprikkeld en geneest het kind veel sneller. Een ander voordeel is dat het kind na de kinkhoest minder vatbaar blijft. Normaal blijven kinderen na een kinkhoest-episode maanden tot een jaar vatbaarder voor allerlei virussen en bacteriën.”

2. http://www.homeopathieschipper.nl/koemelkallerqie.htm
“Vaccinaties vanaf 2 maanden kunnen de allergische constitutie triggeren. Een homeopathische behandeling kan er ook op gericht zijn om de vaccinaties te ontstoren. (…)
Homeopathie is een diep werkende geneeswijze die het immuunsysteem en de constitutie versterkt waardoor je kind weer beter in balans komt en de klachten weg neemt. Homeopathie helpt bij allergische klachten zoals koemelkallergie, eczeem en astma. Doordat je kind weer beter in balans komt kunnen niet alleen de allergische klachten verdwijnen maar kan je kind ook rustiger worden en beter gaan slapen en krijgt het meer energie. Kortom, door een homeopathische behandeling kan er verrassend veel verbeteren bij je kind.”

3. http://www.homeopathieschipper.nl/hooikoorts.htm
“Wat kan homeopathie voor u betekenen?
Hooikoorts is goed te behandelen met homeopathische middelen. De klassieke behandeling bestaat uit twee fasen, niet alleen worden de acute klachten tot rust gebracht, ook de grondoorzaak wordt aangepakt met een speciale groep middelen. Deze middelen zijn niet geschikt voor zelfmedicatie en worden voorgeschreven door een klassiek werkend homeopaat. Iedereen heeft weer andere specifieke hooikoortsklachten, waardoor iedereen een eigen individueel middel nodig heeft. Om klachten in de komende jaren steeds minder te laten worden is een constitutionele behandeling nodig. Deze vindt plaats als de acute klachten over zijn. Afhankelijk van hoe lang je al last hebt van de klachten, kan je na enkele seizoenen genezen zijn van hooikoorts en geen middelen meer nodig hebben.
Pollenkuur
Een pollenkuur is gemaakt van vele verschillende pollen van bomen en grassen die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Deze kuur bestaat uit 4 potenties namelijk een 30K, 200K, MK en XMK. Door deze kuur wordt de gevoeligheid voor deze pollen veel minder. Een pollenkuur kunt u bij mij bestellen zonder een consult.”

4. http://www.homeopathieschipper.nl/klachten_na_medicijngebruik.htm
“Medicijnen, anesthesie en bestraling kunnen u op een bepaalde manier helpen in uw behandeling. Maar vaak is er daarnaast ook een bijwerking waar niet iedereen even gemakkelijk van af komt. Hiervoor is homeopathie de ideale geneeswijze. Door een homeopathische behandeling, verdwijnen in de meeste gevallen de bijwerkingen van het geneesmiddel. Door deze behandeling ontgift uw lichaam, waardoor het weer functioneert zoals het hoort.”

5. http://www.homeopathieschipper.nl/Overgangsklachten.htm
“Meestal zullen de overgangsklachten niet al te veel hinder geven en snel over gaan. Maar bij sommige vrouwen geeft het veel klachten die niet willen verminderen. Homeopathie kunt u in deze situatie goed van uw klachten verhelpen. Door een uitgebreid gesprek zoek ik samen met u uit wat uw klachten precies zijn. Uw persoonlijk verhaal zal de keuze bepalen welk homeopathisch geneesmiddel ik voor u uitkies. Een groot voordeel van een homeopathische behandeling is, dat u geen hormonen nodig heeft om deze overgang in uw leven te reguleren.”

6. http://www.homeopathieschipper.nl/tandheelkundige_ingrepen.htm
“Wat kan homeopathie voor u betekenen?
Homeopathie heeft een ideaal middel voor deze klachten, dat het bloeden helpt te stoppen en de zwelling en pijn voorkomt. Vaak zijn er dan geen of minder pijnstillers meer nodig, Het beste werkt het als u de dag voor of net voor de tandextractie dit middel inneemt. Hierdoor treden er al direct minder bloedingen op bij de tandextractie. De dagen er na neemt u ook nog dit homeopathisch geneesmiddel, zodat het lichaam de wond en de zwelling sneller kan herstellen.
Pijn na het boren
Door het boren kan de zenuw van uw kies geïrriteerd raken. Dit kan soms lastige pijnklachten geven. Homeopathie verlicht deze pijn van de zenuw.”

7. http://www.homeopathieschipper.nl/ziekte_van_lyme.htm
“Homeopathie
Als u door een teek gebeten bent kunt u meteen met een homeopathische behandeling beginnen. Als u hier snel mee begint kunt u meestal ernstige klachten voorkomen. Komt u in een later stadium bij een homeopaat en zijn er al klachten aanwezig of heeft u nog klachten na een antibioticakuur, dan is een homeopathische behandeling zeker niet te laat. Een homeopaat zal in eerste instantie via een gesprek alle symptomen in kaart brengen. Hierna zal besloten worden welke behandeling gestart wordt. Dit kan een behandeling zijn met een enkelvoudig homeopathisch geneesmiddel passende bij de symptomen en/of een ontstoringskuur van de Borrelia bacterie. Ook als de bacterie op plaatsen zit die voor antibiotica moeilijk te bereiken zijn is homeopathie zeer effectief.”

8. http://www.homeopathieschipper.nl/ziekte_van_pfeiffer.htm
“Bij de meeste kinderen en volwassenen verdwijnt Pfeiffer weer uit zichzelf. Maar soms kunnen klachten blijven aanhouden, zoals bijvoorbeeld de vermoeidheid. Homeopathie kan in deze gevallen vaak hulp bieden. De homeopathische behandeling is er op gericht om een passend constitutiemiddel te vinden, waardoor de patiënt weer gaat herstellen. Ook kan het Epstein Barr virus ontstoord worden.”

9. http://www.homeopathieschipper.nl/zwangerschap.htm
“Homeopathie kan tijdens de zwangerschap uitstekend ondersteuning bieden en deze tijd zo prettig mogelijk maken. (…) Ook na de bevalling kan homeopathie veel betekenen, zoals bijvoorbeeld het herstel van jezelf na de bevalling, veel bloedverlies, pijnlijke naweeën, gekneusd gevoel na de bevalling eventueel met weefselschade, problemen rond de borstvoeding of als het met je baby niet zo lekker loopt. (…) Sommige vrouwen hebben moeite om zwanger te worden. Vaak zijn er al vele maanden over heen gegaan en blijft een zwangerschap uit. Dit leidt tot verdriet, frustratie en onmacht. Homeopathie helpt uw lichaam weer in balans te brengen, zodat een grotere kans op zwangerschap ontstaat. (…) Veel vrouwen hebben jarenlang de pil geslikt. Het lichaam heeft door de anticonceptie hierdoor jarenlang de boodschap gekregen dat er geen zwangerschap mag ontstaan. Na het stoppen van de pil kan het lichaam nog steeds in deze modus blijven staan, waardoor zwangerschap uit blijft. CEASE-therapie, een prachtige methode waarbij op een homeopathische wijze de negatieve effecten van pilgebruik ontstoord wordt, kan dan uitkomst bieden. Het lichaam reinigt zichzelf door deze homeopathische behandeling en komt weer helemaal in balans. Een andere methode is om een Fertiliteítsprogramma te volgen bestaande uit verschillende homeopathische geneesmiddelen. Dit programma grijpt in op verschillende aspecten zoals ovulatie, emoties en ziektegeschiedenis.”

10. http://www.homeopathieschipper.nl/kinderen.htm
“Homeopathie is speciaal voor kinderen de ideale geneeswijze, omdat ze zacht en doeltreffend werkt.(…) Kinderen reageren vaak goed op homeopathische geneesmiddelen. Ze knappen weer op, raken in balans en krijgen meer weerstand, worden rustiger en gaan zich beter ontwikkelen.”

 

De klacht

Ten aanzien van uiting 1 (kinkhoest)
Er is geen bewijs dat kinkhoest ‘vaak goed homeopathisch te behandelen is’, noch dat het genezingsproces door een homeopathisch middel versneld wordt. Het is verder onjuist dat een kind na een homeopathische behandeling of toediening van een homeopathisch middel minder vatbaar zou zijn voor virussen en bacteriën. De databank PubMed met ongeveer 25.000.000 artikelen bevat geen artikelen die deze uiting zou kunnen ondersteunen. De Australische National Health and Medical Research Council (NHMRC) vond voor geen van de onderzochte aandoeningen voldoende bewijs van effectiviteit van homeopathie en stelt dat “Homeopathy should not be used to treat health conditions that are (…) serious, or could become serious”. Het is gevaarlijk om te beweren dat kinkhoest vaak goed homeopathisch te behandelen is. Dat is het niet, ook niet met een reguliere behandeling. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend over de te verwachten resultaten en dus oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 2 (koemelkallergie)
Voor geen van de in deze uiting gebruikte claims (“diep werkende geneeswijze”, “versterking immuunsysteem”, “homeopathie helpt bij allergische klachten zoals koemelkallergie, eczeem en astma” en “door een homeopathische behandeling kan er verrassend veel verbeteren”) bestaat overtuigend wetenschappelijk bewijs. Verder maakt klager bezwaar tegen de mededeling dat vaccinaties vanaf 2 maanden de allergische constitutie kunnen ‘triggeren’ en dat een homeopathische behandeling vaccinaties kan ontstoren. Het is onjuist dat vaccinaties ‘de allergische constitutie kunnen triggeren’, in elk geval als daarmee bedoeld wordt dat vaccinaties allergieën kunnen veroorzaken, in het bijzonder koemelkallergie. Dat een homeopathische behandeling vaccinaties zou kunnen ‘ontstoren’ is des te meer onjuist. Deze passage is misleidend en jaagt mensen angst voor vaccinaties aan. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 3 (hooikoorts)
De bij adverteerder te bestellen ‘pollenkuur’ moet worden aangemerkt als een geneesmiddel in de zin van artikel 1 onder b Geneesmiddelenwet. Het gaat om een kuur die wordt gepresenteerd als zijnde geschikt voor het genezen van een ziekte bij de mens. Adverteerder spreekt ook van “genezen” van hooikoorts. Het feit dat de kuur zonder consult besteld kan worden, vergroot de indruk dat het hier om kant-en-klare door een bepaalde apotheek bereide middelen gaat. Reclame maken voor niet-geregistreerde geneesmiddelen is verboden en hetzelfde geldt voor reclame maken voor wel geregistreerde homeopathische middelen indien een indicatie wordt genoemd. Dit deel van de reclame is in strijd met artikel 84 Geneesmiddelenwet en daarmee met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC). Niet-geregistreerde geneesmiddelen in voorraad hebben of verkopen is overigens in strijd met artikel 40 Geneesmiddelenwet. Los daarvan betreft het middelen die zo sterk verdund zijn dat daarvan geen enkele werkzaamheid is te verwachten. Voor de beweerdelijke werking ontbreekt overtuigend bewijs. Adverteerder beweert dat een patiënt ‘na enkele seizoenen genezen’ kan zijn, en spiegelt patiënten hiermee een verkeerd beeld voor. Deze uiting is op grond van het voorgaande deels in strijd met de wet, deels misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 4 (klachten na medicijngebruik)
Niemand zal ontkennen dat medicijnen en zeker ingrijpende behandelingen als chemotherapie en bestraling bijwerkingen kunnen hebben. Dat homeopathie echter ‘de ideale geneeswijze’ is om van bijwerkingen af te komen en het lichaam kan ‘ontgiften’, is onjuist, want niet wetenschappelijk te onderbouwen. Bijwerkingen van geneesmiddelen stoppen doorgaans nadat met het middel gestopt wordt. Ontgiften is iets dat de lever doet, het detox-orgaan bij uitstek. Er is geen bewijs dat een homeopathische behandeling door adverteerder bijwerkingen doet verdwijnen. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 5 (overgangsklachten)
Averteerder bedoelt met deze uiting mee te delen dat homeopathie personen van overgangsklachten kan afhelpen. Hiervoor ontbreekt overtuigend wetenschappelijk bewijs. Klager acht het kwalijk dat adverteerder haar homeopathische behandeling aanprijst boven een hormoonbehandeling. Zij lijkt hiermee een aantrekkelijk alternatief te bieden boven een niet in alle opzichten aangename reguliere behandeling. De homeopathische behandeling is echter geen werkelijk alternatief, zodat adverteerder potentiële patiënten op het verkeerde been zet. Er is geen betrouwbaar bewijs dat homeopathie beter presteert dan een placebo bij de behandeling van opvliegers bij vrouwen die borstkanker gehad hebben. Dat homeopathie dan wel effectief zou zijn bij ‘gewone’ opvliegers of andere overgangsklachten, ligt niet voor de hand. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 6 (tandheelkundige ingrepen)
Het is misleidend om te stellen dat homeopathie een ‘ideaal middel’ heeft bij klachten na tandheelkundige ingrepen en dat homeopathische middelen bloeden helpen te stoppen en zwelling en pijn voorkomen of verlichten. De preventieve inname die de adverteerder aanprijst, is niet op wetenschappelijk bewijs gebaseerd. Hetzelfde geldt voor het sneller doen herstellen van wonden en zwellingen. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 7 (ziekte van Lyme)
Klager maakt bezwaar tegen de mededelingen waarin homeopathie wordt gepresenteerd als een effectieve behandeling voor de ziekte van Lyme. Hiervoor ontbreekt overtuigend wetenschappelijk bewijs. Adverteerder stelt dat snel beginnen met een homeopathische behandeling meestal ernstige klachten kan voorkomen. Dat is onaannemelijk. Dat geldt ook voor de mededeling dat homeopathie ‘zeer effectief is als de bacterie op plaatsen zit die voor antibiotica moeilijk te bereiken zijn’. De reclame-uiting bevat hiermee onjuiste informatie ten aanzien van de te verwachten resultaten en is daarom misleidend en oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 8 (ziekte van Pfeiffer)
Er is geen bewijs dat welk homeopathisch (constitutie)middel dan ook ‘vaak hulp’ kan bieden of ervoor zorgt dat een patiënt gaat herstellen bij klachten na of als gevolg van Pfeiffer. De bewering “Ook kan het Epstein Barr virus ontstoord worden”, is nergens op gebaseerd en wordt niet gedragen door wetenschappelijk onderzoek. Deze uiting is op grond van het voorgaande misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 9 (zwangerschap)
Deze uiting komt erop neer dat homeopathie uitstekend ingezet kan worden bij allerhande problemen rondom zwangerschap en bevalling. Daarvoor ontbreekt ieder bewijs. Homeopathie werkt volgens onderzoek niet beter dan een placebo, ongeacht welk middel wordt gebruikt. De formulering “Uitstekend ondersteuning bieden en deze tijd zo prettig mogelijk maken” ‘ is veel te sterk aangezet en daarmee misleidend. Bij veel bloedverlies – een ernstige aandoening na de bevalling – is het bovendien heel onverstandig om voor een homeopathische behandeling te kiezen. Wie hier last van heeft moet naar een echte dokter, of een specialist. Er is geen bewijs dat een homeopathische behandeling een grotere kans op zwangerschap kan doet ontstaan. Het aanprijzen van de CEASE-therapie is misleidend. Deze therapie is gebaseerd op pseudowetenschap en er bestaat geen enkele wetenschappelijke basis voor. Overtuigend bewijs dat CEASE-therapie bij fertiliteitsproblemen uitkomst kan bieden, is er niet. Adverteerder kan niet aannemelijk maken dat zij daadwerkelijk de negatieve effecten van pilgebruik kan ‘ontstoren’. Ook van een homeopathisch fertiliteitsprogramma kan worden aangenomen dat er geen wetenschappelijk bewijs van effectiviteit bestaat. Het aanprijzen daarvan is dan ook misleidend. De niet bij naam genoemde ‘homeopathische geneesmiddelen’ zijn vermoedelijk niet geregistreerd en het aanprijzen daarvan is wettelijk verboden. Deze uiting is op grond van het voorgaande tevens misleidend en daarmee oneerlijk.

Ten aanzien van uiting 10 (kinderen)
Het staat adverteerder vrij te vermelden dat zij kinderen behandelt met homeopathische middelen. Aanprijzingen als ‘speciaal voor kinderen de ideale geneeswijze’, gevolgd door de claim dat homeopathie ‘zacht en doeltreffend werkt’ en dat kinderen ‘vaak goed’ reageren op homeopathische geneesmiddelen zijn echter misleidend en in strijd met de NRC, nu overtuigend bewijs hiervoor ontbreekt. Aangezien het om een kwetsbare doelgroep gaat (kinderen), is terughoudendheid bij het doen van dit soort uitlatingen een eerste vereiste.

 

Het standpunt van de Keuringsraad KOAG/KAG

Dit wordt als volgt samengevat. De uitingen vallen onder de competentie van de KOAG. De uitingen zijn niet ter preventieve toetsing aan de KOAG voorgelegd en niet van een toelatingsnummer voorzien. Indien deze wel waren voorgelegd, had de KOAG gevraagd of het om een geregistreerd geneesmiddel gaat nu dit vooralsnog onduidelijk is. Indien het geen geregistreerd geneesmiddel is, zijn de uitingen in strijd met artikel 84 Geneesmiddelenwet en met artikel 4 Bijzondere Reclamecode CPG. Bovendien is sprake van strijdigheid met artikel 5 Bijzondere reclamecode CPG. Indicaties zoals kinkhoest, koemelkallergie en ziekte van Pfeiffer kunnen niet door een consument zelf worden vastgesteld.

 

De reactie van adverteerder

De website van adverteerder is volledig aangepast waardoor de klacht niet meer relevant is. Er zijn veel wetenschappelijke artikelen beschikbaar waarin de effectiviteit van homeopathie bij veel aandoeningen wordt bewezen boven dat van een placebo. Adverteerder stelt dat deze discussie met de betreffende beroepsverenigingen moet worden gevoerd.

 

De nadere reacties

Klager handhaaft de klacht. Partijen verschillen verder van mening over de toelaatbaarheid van de gewijzigde uiting.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Ten aanzien van uitingen 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 en 10, waarin niet specifiek een bepaald geneesmiddel wordt aangeprezen maar adverteerder per ziektebeeld of gebrek een bepaalde door haar te verrichten homeopathische behandeling aanprijst, heeft klager uitdrukkelijk gesteld dat adverteerder daarin beweringen doet over de resultaten van die behandelingen die niet worden waargemaakt. Het betreft, samengevat, de mededelingen dat adverteerder met behulp van de door haar te verrichten homeopathische behandelingen: kinkhoest en kinkhoestachtige klachten vaak goed kan behandelen waardoor het immuunsysteem van kinderen extra wordt geprikkeld en het kind veel sneller geneest en na de kinkhoest minder vatbaar blijft; het immuunsysteem en de constitutie versterkt waardoor allergische klachten verdwijnen, kinderen rustiger worden en meer energie krijgen, waarbij een behandeling er ook op gericht kan zijn om vaccinaties te ontstoren; bijwerkingen van medicijnen, anesthesie en bestraling kan genezen; overgangsklachten bij vrouwen kan verhelpen en een behandeling met hormonen overbodig maakt; bloeden bij tandheelkundige ingrepen helpt te stoppen en de zwelling en pijn voorkomt, waarbij het lichaam de wond en de zwelling sneller kan herstellen, terwijl pijnklachten bij boren worden verlicht; ernstige klachten kan voorkomen bij besmetting bij de ziekte van Lyme door een beet van een teek waarbij de Borrelia bacterie effectief wordt “ontstoord”, ook als de bacterie op plaatsen zit die voor antibiotica moeilijk te bereiken zijn; hulp kan bieden bij aanhoudende klachten bij de ziekte van Pfeiffer door van het zoeken van een “passend constitutiemiddel”, waardoor de patiënt weer gaat herstellen, waarbij ook kan het Epstein Barr virus ontstoord kan worden; tijdens de zwangerschap “uitstekend ondersteuning” kan bieden en deze tijd zo prettig mogelijk kan maken, en na de bevalling kan bijdragen aan het herstel na de bevalling bij bloedverlies, pijnlijke naweeën, gekneusd gevoel na de bevalling eventueel met weefselschade, bij problemen rond de borstvoeding of problemen ten opzichte van de baby, alsmede dat de CEASE-therapie de negatieve effecten van pilgebruik kan ontstoren of kan voorzien in een fertiliteitsprogramma dat ingrijpt op onder meer ovulatie, emoties en ziektegeschiedenis; kinderen de ideale geneeswijze biedt omdat de behandeling doeltreffend werkt waardoor kinderen weer opknappen in balans raken en meer weerstand krijgen, rustiger worden en zich beter gaan ontwikkelen.”

2)  Nu klager gemotiveerd de juistheid of de eerlijkheid van de hiervoor bedoelde uitingen heeft betwist, ligt het op de weg van adverteerder om voldoende aannemelijk te maken dat haar behandelingen tot de genoemde resultaten (kunnen) leiden. Adverteerder heeft dit nagelaten. Zij heeft volstaan met te verwijzen naar het feit dat haar website is aangepast en in het algemeen te stellen dat er veel wetenschappelijke artikelen beschikbaar zijn waarin de effectiviteit van homeopathie bij veel aandoeningen wordt bewezen boven dat van een placebo. Dit verweer is onvoldoende specifiek. Anders dan adverteerder stelt, kan de wijziging van de uiting verder niet tot het oordeel leiden dat de klacht niet meer “relevant” is. Klager heeft de klacht immers gehandhaafd en bovendien gesteld dat de wijziging ontoereikend is. Ook heeft hij erop gewezen dat adverteerder niet heeft meegedeeld dat de oorspronkelijke uiting onjuist is. De voorzitter oordeelt niet over de gewijzigde tekst en kan daarmee, mede gelet op de door partijen gevoerde discussie, verder geen rekening houden.

3)  Nu adverteerder niet aannemelijk heeft gemaakt dat haar behandelingen leiden tot de in de uitingen 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 en 10 omschreven resultaten, wordt geoordeeld dat deze uitingen daardoor onjuiste informatie bevatten over de van die behandelingen te verwachten resultaten als bedoeld in artikel 8.2 aanhef en onder b NRC. De gemiddelde consument kan hierdoor ertoe gebracht worden een besluit over een transactie te nemen dat hij anders niet zou hebben genomen. Het ligt immers voor de hand dat deze consument zal vertrouwen op de stellige mededelingen die adverteerder op haar website doet over de resultaten van haar behandelingen, te meer nu deze, naar klager stelt, deels zien op behandelingen voor kwalen waarvoor geen reguliere behandeling bestaat, te weten kinkhoest.

4)  Voor zover klager ten aanzien van uiting 2 stelt dat deze angst aanjaagt, waarmee hij blijkbaar bedoelt te stellen dat deze uiting zonder te rechtvaardigen redenen appelleert aan gevoelens van angst in de zin van artikel 6 NRC, oordeelt de voorzitter dat op deze kwestie niet afzonderlijk hoeft te worden ingegaan, nu bedoelde uiting reeds op grond van het voorgaande in strijd met de Nederlandse Reclame Code wordt geacht. Om dezelfde reden acht de voorzitter het niet nodig nader in te gaan op de vraag of adverteerder zich terughoudender had dienen op te stellen bij uiting 10, die specifiek ziet op een behandeling van kinderen.

5)  Ten aanzien van uiting 3 is van belang dat daarin specifiek wordt verwezen naar “homeopathische middelen” ter “behandeling” van hooikoortsklachten. Deze middelen zijn volgens de uiting niet geschikt voor zelfmedicatie en worden voorgeschreven door een klassiek werkend homeopaat. Verder wordt onder meer gezegd: “Afhankelijk van hoe lang je al last hebt van de klachten, kan je na enkele seizoenen genezen zijn van hooikoorts” waarna wordt verwezen naar een “pollenkuur” die men bij adverteerder kan bestellen. Door het voorgaande typeert adverteerder de door haar aangeboden pollenkuur in feite als een geneesmiddel. De voorzitter oordeelt dat deze pollenkuur wordt gepositioneerd als geneesmiddel, nu door de aanprijzingen bij de gemiddelde consument de indruk gewekt dat deze pollenkuur bepaalde therapeutische eigenschappen heeft bij een ziekte of gebrek. Er wordt immers over medicatie gesproken waarmee men hooikoorts kan genezen. Volgens het aandieningscriterium als bedoeld in artikel 1 aanhef en onder b Geneesmiddelenwet dient de in uiting 3 bedoelde pollenkuur hierdoor als een geneesmiddel te worden gekwalificeerd. Ook het in uiting 6 bedoelde middel dient om vergelijkbare redenen als een geneesmiddel te worden gekwalificeerd. Dit middel wordt specifiek aangeprezen als “homeopathische geneesmiddel”.

6)  Voor reclame voor een geneesmiddel is vereist dat hiervoor een handelsvergunning is verleend als bedoeld in artikel 84 lid 1 Geneesmiddelenwet. Niet gesteld of gebleken is dat voor de pollenkuur en het in uiting 6 bedoelde middel een handelsvergunning is verleend. Om die reden zijn uitingen 3 en 6 in strijd met het verbod van artikel 84 lid 1 Geneesmidde-lenwet en daardoor in strijd met artikel 2 NRC. Tevens zijn uitingen 3 en 6 daardoor in strijd met artikel 4 Code Publieksreclame voor Geneesmiddelen (CPG) 2015. Het feit dat deze uitingen in strijd met de wet zijn, impliceert dat niet wordt toegekomen aan beantwoording van de vraag of de aangeprezen middelen werkzaam kan zijn.

7)  Derhalve wordt beslist als volgt.   

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van hetgeen onder 1) tot en 4) is vermeld, acht de voorzitter de uitingen 1, 2, 4, 5, 7, 8, 9 en 10 in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC.

De voorzitter acht op grond van hetgeen onder 5) en 6) is vermeld de uitingen 3 en 6 in strijd met artikel 2 NRC en met artikel 4 CPG 2015.

De voorzitter beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken