a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2007/07.0058

Datum:

20-03-2007

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft geadresseerde brievenbusreclame van BankGiro Loterij, waarop niet alleen de naam en adresgegevens van klager staan maar ook die van 4 andere mensen. Naast deze gegevens staat: “Gemiddeld 1-op-de-5 wint! Bent u dat Meneer Strengers?”

De klacht

Klagers naam en adresgegevens zijn naar andere mensen gezonden. Klager vindt het gebruik door de adverteerder van zijn naam en adresgegevens op de uiting onrechtmatig.

Het verweer

Adverteerders reclamebureau heeft met betrekking tot de uiting instructies gekregen om fictieve adressen te plaatsen naast die van de geadresseerden. Adverteerder is onaangenaam verrast nu blijkt dat toch bestaande adressen zijn gebruikt en biedt zijn excuses aan.

Het oordeel van de Commissie

Naar adverteerder heeft erkend, staan in de bestreden uiting naam en adresgegeven van derden. Dit is in strijd met de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Gelet op het vorenstaande is de uiting in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code. Voorts wordt door deze wijze van reclame maken het vertrouwen in de reclame geschaad.

De beslissing

Op grond van het vorenstaande acht de Commissie de uiting in strijd met de artikelen 2 en 5 van de Nederlandse Reclame Code. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.


Regeling:

NRC art. 2

NRC art. 5

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken