a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/07.0719

Datum:

24-09-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

In maart 2007 zijn de persoonsgegevens van klager door RDC Datacentrm verstrekt aan NIMAG B.V., gevestigd te Vianen. Laatstgenoemde heeft met gebruikmaking van die gegevens een mailing verzonden aan het adres van klager.

De klacht

Klager heeft aan verweerder gemeld dat hij geen geadresseerde reclame wenst te ontvangen. Desondanks heeft verweerder zijn adresgegevens aan derden verstrekt, waardoor hij geadresseerde reclame van NIMAG B.V. heeft ontvangen.

Het standpunt van verweerder

Als gevolg van een “hick-up” in de programmatuur van verweerder, die verband houdt met een gewijzigde manier van gegevensverstrekking per 1 maart 2007, zijn gegevens van klager verstrekt aan derden. Verweerder biedt hiervoor excuses aan.

De repliek

Verweerder heeft pas actie ondernomen, nadat klager de onderhavige klacht had ingediend. De adverteerder NIMAG B.V. is daardoor in een kwaad daglicht geplaatst.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt voorop, dat zij de adverteerder NIMAG B.V. niet als partij in deze pro­cedure beschouwt. Blijkens de e-mail van klager van 4 decem­ber 2007, waarin de klacht is verwoord, en het standpunt van klager bij repliek is de klacht uit­slui­tend tegen RDC Datacentrum B.V. gericht. Abusievelijk is NIMAG B.V. dan ook in deze procedure als medeverweerder aangemerkt.

RDC Datacentrum B.V. heeft erkend dat zij de gegevens van klager niet aan derden had mogen ken. Volgens RDC Datacentrum B.V. waren deze gegevens “geblok­keerd”. De Commissie begrijpt dat deze blokkade het gevolg was van het feit dat klager geen toestemming heeft gegeven zijn gegevens aan derden te verstrekken. Daardoor is niet voldaan aan de voorwaarde voor de verwerking van persoonsgegevens als be­doeld in artikel 8 aanhef en onder a Wet bescherming persoonsgegevens. Door desondanks de gegevens aan Nimag B.V. te ver­strekken, heeft RDC Datacentrum B.V. gehandeld in strijd met deze wettelijke bepaling en daarmee in strijd met artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw)).

De beslissing


Verstaat dat NIMAG B.V. geen partij in deze procedure is.
Op grond van het voorgaande acht de Commissie de hiervoor omschreven handelwijze van RDC Datacentrum B.V. in strijd met het bepaalde in artikel 2 van de Nederlandse Reclame Code (nieuw). Zij beveelt RDC Datacentrum B.V. aan om niet meer op een dergelijke wijze te handelen.


Regeling:

artikel 2 NRC

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken