a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/1522/07.0663A

Datum:

06-05-2008

Uitspraak:

bevestiging aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

Het betreft twee geadresseerde reclamefolders van BankGiro Loterij, waarop o.a. staat: “Een héle week, élk uur € 25.000,-!”, “Vanaf 3 september gaan we een week lang elk uur gegarandeerd
€ 25.000,- verloten. Als deelnemer speelt u mee met deze actie, maar u kunt uw kansen vergroten door uw kaart meteen te activeren en extra loten te bestellen” en “Doe dat snel want de inschrijving voor uw extra kans sluit op 29 augustus 16.00 uur” en “Want nu loopt u tijdens de speciale actieweek vanaf 3 september uw kans mis op € 25.000,- elk uur opnieuw”.

De klacht

Klager heeft op 29 augustus 2007 extra loten besteld en deze – na de actieweek – op 12 september weer opgezegd. Het ging klager namelijk om eenmalige extra deelname tijdens de actieweek. Eind augustus werd het inleggeld echter tweemaal afgeschreven: voor de trekkingen van augustus en september. Dit blijkt pas achteraf en dit is niet in overeenstemming met het aanbod in de uitingen waarin wordt uitgenodigd tot deelname in de actieweek. In de uitingen wordt niet vermeld dat men met de extra loten ook deelneemt of dient te nemen aan de augustus trekking.
Om die reden zijn de uitingen misleidend in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code (NRC) en artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen (RVK).

De uitingen zijn in strijd met de waarheid, omdat volgens een schriftelijke reactie van adverteerder op klagers bezwaar, van welke reactie klager een kopie overlegt, de trekking van de actie eind augustus heeft plaatsgevonden en niet vanaf 3 september een week lang elk uur.

Door het gebruik van persoonsgegevens en het gehanteerde taalgebruik wordt de indruk gewekt dat sprake is van een brief in plaats van reclame-uitingen. Dit is in strijd met artikel 10 NRC.

Het verweer

De trekking van de maand augustus heeft plaatsgehad op 31 augustus 2007 en daarin werden eveneens de € 25.000,- prijzen ten behoeve van de actie getrokken. De winnende loten zijn in overeenstemming met het deelnemersreglement binnen twee weken na de trekking bekend gemaakt. Adverteerder ziet niet waarom sprake zou zijn van misleiding.
Voor deelname aan de actieweek diende men in september mee te spelen.
Het is onjuist dat men minimaal twee keer inleg is verschuldigd om aan de actie deel te kunnen nemen. Indien men alleen met extra loten aan de actie wenst deel te nemen, kan men zich voor de volgende trekking schriftelijk afmelden zolang die trekking niet heeft plaatsgevonden.

De uitingen bevatten duidelijk een openbare aanprijzing en zijn dus niet in strijd met artikel 10 NRC.

De mondelinge behandeling

Mr. Thomas licht toe dat automatische incasso plaatsvindt in de maand voorafgaand aan de maand van deelname. Volgens de uitingen dienden mensen zich vóór 29 augustus 2007 voor deelname aan de actieweek in september op te geven. Het gevolg hiervan was dat de automatische incasso voor de loten voor de maanden augustus en september gelijktijdig in augustus plaatsvonden.
De prijzen van de actieweek werden vanaf 3 september bekendgemaakt. Voor deelname aan de actieweek is geen minimale deelname van twee maanden vereist en evenmin wordt onjuist vermeld dat de trekking op 3 september zal plaatsvinden.

Desgevraagd licht mr. Thomas toe dat adverteerder maar één keer per maand een trekking mag houden. Op de achterkant van de uitingen staat de voorwaarde dat deelname aan de BankGiroloterij aanvaarding van het reglement impliceert. Uit het deelnemersreglement blijkt dat men bij aanmelding ook in de maand augustus deelneemt.

Het oordeel van de Commissie (25 januari 2008)

Volgens de uitingen diende men zich uiterlijk op 29 augustus 2007 voor deelname aan de actieweek in september op te geven. Dat men zich hiermee ook voor extra deelname aan de reguliere trekking van augustus opgeeft, staat niet in de uitingen, terwijl dit een belangrijke voorwaarde is die niet in de uitingen had mogen ontbreken. Om die reden zijn de uitingen misleidend in de zin van de NRC en de RVK (met betrekking tot de door deelnemer aan te gane verbintenis). Dat één en ander wel uit het deelnemersreglement zou blijken, doet aan dit oordeel niet af.

In de uitingen staat: “Een héle week, élk uur € 25.000,-!” en “Vanaf 3 september gaan we een week lang elk uur gegarandeerd € 25.000,- verloten” en “Want nu loopt u tijdens de speciale actieweek vanaf 3 september uw kans mis op € 25.000,- elk uur opnieuw”. De trekking voor de actieweek heeft blijkens het verweer echter op 31 augustus 2007 plaatsgevonden. Tijdens de mondelinge behandeling is toegelicht dat de prijzen van de actieweek vanaf 3 september werden bekendgemaakt. Omdat in de uitingen ten onrechte de indruk wordt gewekt dat vanaf 3 september 2007 een week lang elk uur een trekking plaatsvindt, zijn de uitingen in strijd met de waarheid.

De uitingen zijn voldoende duidelijk als (geadresseerde) reclame herkenbaar. Door de opmaak en de inhoud daarvan hebben de uitingen een duidelijk aanprijzend karakter. Dit onderdeel van de klacht wijst de Commissie af.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de uitingen in strijd met de artikelen 2 en 7 van de Nederlandse Reclame Code en artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.
Voor het overige wijst zij de klacht af.


Regeling:

artikelen 2 en 7 NRC

Artikel II.3 RvK

De grieven

Deze kunnen als volgt worden samengevat.

I.
De Commissie is uitgegaan van de veronderstelling dat men zich op kon geven voor deelname aan enkel de “actieweek”. Echter, in de gewraakte mailings van respectievelijk 17 en 23 augustus 2007 staat:
“Als deelnemer speelt u mee met deze actie, maar u kunt uw kansen vergroten door uw kaart meteen te activeren en extra loten te bestellen” respectievelijk
“Want als u uw kaartnummer activeert en dus met een extra lot mee gaat spelen, heeft u nog hogere winkansen”.
Uit beide mailings blijkt duidelijk dat het gaat om het bestellen van (extra) loten voor de BankGiro Loterij en van misleiding is derhalve geen sprake.

BGL wijst er nogmaals op dat het haar, op basis van de haar door de Minister van Justitie verleende vergunning slechts is toegestaan om één maandelijkse trekking te organiseren. Een extra trekking op een ander moment ten behoeve van de actieweek mag BGL niet organiseren. Een onderdeel van de maandelijkse trekking van 31 augustus 2007 was dan ook de trekking van de prijzen ten behoeve van de actieweek.

II.
Ten onrechte heeft de Commissie overwogen dat hetgeen uit het deelnemersreglement blijkt, niet aan haar oordeel afdoet.
Een ieder die met de loterij meespeelt, heeft dit reglement en derhalve de werkwijze van de Loterij uitdrukkelijk aanvaard vóór het bestellen van de loten.
Naast de verklaring dat men akkoord gaat met het deelnemersreglement is op de aanmeldpagina een link aangebracht naar dit reglement.

III.
Ten onrechte heeft de Commissie overwogen:
“Omdat in de uitingen ten onrechte de indruk wordt gewekt dat vanaf 3 september 2007 een week lang elk uur een trekking plaatsvindt, zijn de uitingen in strijd met de waarheid”.

Gezien het systeem van de Loterij kan alleen aan de actie worden deelgenomen op basis van deelname aan de reguliere trekking. In de trekking van augustus werden extra prijzen verloot die in de actieweek van 3 september bekend werden gemaakt. In de gewraakte mailings en in artikel 6 van de algemene voorwaarden is ook vermeld dat vanaf 3 september de winnaars van € 25.000,- bekend werden gemaakt.
Dat de prijzen op 31 augustus werden getrokken en vanaf 3 september ieder uur bekend werden gemaakt in plaats van vanaf 3 september ieder uur werden getrokken, maakt voor de kans op het winnen overigens geen verschil.

Het antwoord in appel

De grieven zijn gemotiveerd weersproken.

De mondelinge behandeling

Het standpunt van BGL is mondeling toegelicht.
Desgevraagd deelt BGL mee dat de gewraakte uitingen, zoals deze in kopie aan de beslissing van de Commissie zijn gehecht, niet volledig zijn. Beide uitingen hebben ook een achterzijde, waarop “Algemene voorwaarden” staan. Afgesproken wordt dat BGL het College na de mondelinge behandeling een kopie van deze algemene voorwaarden zal doen toekomen.

Het oordeel van het College

Het College stelt voorop dat de gewraakte mailings -naar ter vergadering is gebleken- een voor- en een achterzijde hebben, waarbij de achterzijde in beide gevallen “Algemene voorwaarden” bevat. Het College zal de mailings in hun geheel beoordelen.

De grieven lenen zich voor gezamenlijke behandeling.

In de gewraakte mailings wordt de geadresseerde geattendeerd op de mogelijkheid om in de week van 3 september 2007 extra kans te maken om “elk uur € 25.000,-” te winnen, mits hij zijn kaart(nummer) vóór 29 augustus 2007, 16.00 uur activeert en één of meer extra loten bestelt.
Uit de mailings valt niet op te maken dat -naar blijkt uit hetgeen BGL bij de Commissie en het College naar voren heeft gebracht- voor deelname aan de actieweek in september, men reeds in de speelmaand augustus dient mee te spelen met de extra loten, noch dat de trekking van de prijs ten behoeve van de actieweek onderdeel uitmaakt van de maandelijkse trekking van augustus. Sterker nog, door de mededeling “Vanaf 3 september gaan we een week lang, elk uur gegarandeerd
€ 25.000,- verloten”, wordt de indruk gewekt dat de trekking van de prijzen ten behoeve van de actieweek in de week van 3 september zal plaatsvinden.
Gelet op het bovenstaande acht het College de mailings onvolledig en daardoor misleidend in de zin van artikel 7 van de Nederlandse Reclame Code en misleidend met betrekking tot de door de deelnemer eventueel aan te gane verbintenis als bedoeld in de zin van artikel II.3 van de Reclamecode voor Kansspelen.
Dat in de het deelnemersreglement, waarnaar wordt verwezen in artikel 9 van de algemene voorwaarden op de achterzijde van de mailings, informatie wordt gegeven over onder meer het aantal trekkingen per jaar en het moment van afschrijving van de inleg van deelnemers aan de BankGiro Loterij, te weten in beginsel voorafgaande aan de maand van trekking, en anders eventueel in de maand van trekking, leidt niet tot een ander oordeel.

De beslissing

Het College bevestigt de beslissing van de Commissie, met wijziging van gronden.

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken