a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Terug naar zoekresultaten

(Niet)-commerciele reclame

Status:

Dossiernr:

2016/00775

Datum:

30-11-2016

Uitspraak:

VT (=voorzitterstoewijzing)

Product/dienst:

(Niet)-commerciele reclame

Motivatie:

Bijzondere Reclamecode

Medium:

Direct marketing (niet digitaal)

De klacht

Afzender heeft een door klager gedane gift gebruikt om hem geadresseerde reclame toe te zenden. Klager stelt dat afzender hiermee in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens heeft gehandeld omdat hij hiervoor geen nadrukkelijke toestemming heeft gegeven. Klager heeft slechts geld overgemaakt en zich niet aangemeld als donateur. Klager stelt dat hij staat ingeschreven in het Post Register van Postfilter en dat hij om die reden de brief niet had mogen ontvangen.

 

Het verweer

Dit wordt als volgt samengevat.
Afzender mocht de adresgegevens van klager gebruiken nu deze zijn verkregen doordat klager een gift heeft gedaan. Afzender wil de directe relatie met donateurs goed onderhouden door hen over haar activiteiten te informeren. Afzender is voor haar voortbestaan afhankelijk van giften en benoemt dat in de onderhavige brief. Afzender verwijst naar haar privacy statement waar de gebruiksdoeleinden van persoonsgegevens zijn vermeld. Klager kan vanzelfsprekend gebruik maken van zijn recht van verzet, maar omdat klager een eigen donateur is van afzender, heeft geen ontdubbeling op Postfilter plaatsgevonden. Afzender vat de klacht op als uitoefening van het recht van verzet en zal klager in de toekomst geen post of andere direct mail meer toezenden. Wel stelt afzender dat er een rechtmatige grondslag was om de contactgegevens van klager te gebruiken.

 

De door klager verstrekte inlichtingen

Klager heeft op de website van afzender het bankrekeningnummer voor zijn gift opgezocht, maar op die pagina geen gegevens ingevuld. Klager legt een kopie van een webpagina over.

 

Het oordeel van de voorzitter

1)  Nu klager heeft gesteld dat hij ingeschreven staat in het Nationaal Postregister en deze inschrijving blijkbaar ook de categorie goede doelen betreft, zal de voorzitter beoordelen of afzender ondanks deze registratie aan klager de onderhavige brief (Direct Mail) mocht zenden. Dit is alleen dan het geval, indien sprake is van een bestaande klantrelatie naar aanleiding van de gift die klager eerder had gedaan.

2)  Blijkens de toelichting van artikel 1 sub 8 Code voor het gebruik van Postfilter (Code Postfilter) wordt onder een (bestaande) klantrelatie in ieder geval begrepen het geval dat de gegevens zijn verkregen in het kader van een verkoop van een product of dienst. Daarbij kan rekening worden gehouden met de wijze waarop of de omstandigheden waaronder een betrokken persoon heeft aanvaard dat een afzender zijn gegevens heeft vastgelegd om te worden gebruikt voor Direct Mail in het kader van bijvoorbeeld een donatie, gift of een informatieverzoek in het verleden. Uitgaande hiervan oordeelt de voorzitter als volgt.

3)  Klager heeft onweersproken gesteld dat hij de gegevens voor zijn gift heeft opgezocht op de website van afzender. Het betreft de pagina ‘Directe hulp bij nood’. Op deze pagina staat een formulier dat men voor de donatie kan gebruiken. Hierbij wordt onder meer om de NAW-gegevens van de donateur gevraagd. Klager heeft echter geen gebruik gemaakt van dit formulier maar ervoor gekozen uitsluitend het rekeningnummer van deze pagina te gebruiken voor zijn betalingstransactie. Afzender kan derhalve uitsluitend op basis van deze betalingsgegevens beschikken over de NAW-gegevens van klager.

4)  Het doen van een enkele gift door klager die daarbij ervoor heeft gekozen niet actief persoonsgegevens te verstrekken aan afzender rechtvaardigt naar het oordeel van de voorzitter niet zonder meer dat afzender de transactiegegevens van de betaling gebruikt om Direct Mail aan klager te zenden in weerwil van zijn inschrijving in het Nationaal Postregister. Het feit dat klager ervoor heeft gekozen niet zijn persoonsgegevens actief aan afzender te verstrekken, dient te worden beschouwd als een bewuste keuze om geen klantrelatie met afzender te doen ontstaan. Afzender had deze wens dienen te respecteren. Op de betrokken webpagina, waarvan klager een kopie heeft overgelegd, staat ook niet dat men door op de onderhavige wijze (zonder actieve verstrekking van persoonsgegevens) een gift te doen aan afzender, aanvaardt dat de betalingsgegevens worden gebruikt voor Direct Mail, óók indien men staat ingeschreven in het Nationaal Postregister. Klager hoefde derhalve niet erop bedacht te zijn dat zijn enkele gift vervolgens door afzender zou worden opgevat als het ontstaan van een klantrelatie op grond waarvan zij zijn betalingsgegevens zou mogen gebruiken teneinde hem Direct Mail toe te zenden ondanks zijn registratie in het Nationaal Postregister.

5)  In het privacy statement van afzender staat dat donaties worden gevolgd door onder meer donatieverzoeken via post. Deze enkele vermelding in het privacy statement acht de voorzitter onvoldoende om in de situatie van klager duidelijk te maken dat betaling zonder verstrekking van persoonsgegevens meebrengt dat men Direct Mail ontvangt óók indien men staat ingeschreven in het Nationaal Postregister. Niet kan worden aangenomen dat de consument die geen gebruik wil maken van het donatieformulier op de website deze informatie leest of rekening zal houden met deze mogelijkheid. Voor raadpleging van het privacy statement bestaat immers geen aanleiding in de situatie dat men geen privé-gegevens verstrekt.

6)  Nu de consument onvoldoende op de mogelijkheid van Direct Mail wordt geattendeerd, was afzender niet gerechtigd de onderhavige brief aan klager te verzenden wegens zijn registratie in het Nationaal Postregister. Afzender heeft daardoor gehandeld in strijd met artikel 5.2 Code Postfilter. Bij deze uitkomst hoeft niet meer te worden ingegaan op de vraag of afzender in strijd met de Wet bescherming persoonsgegevens heeft gehandeld.

 

De beslissing van de voorzitter

Op grond van het voorgaande is de voorzitter van oordeel dat afzender heeft gehandeld in strijd met artikel 5.2 Code Postfilter. De voorzitter beveelt afzender aan om niet meer in strijd met dit artikel te handelen.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken