a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2009/00851

Datum:

10-02-2010

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Overige

Motivatie:

Misleiding (overig)

Medium:

Radio

De bestreden reclame-uiting

 

Het betreft een radiocommercial op BNR Nieuwsradio. Adverteerder maakt reclame voor de nationale tankpas van MKB Brandstof. Er wordt onder meer gezegd:

 

“Wist u dat de fiscus een tankbon niet accepteert als factuur, omdat de afnemer er niet opstaat? Dus is de btw niet aftrekbaar. (…) Ook daarom is er de nationale tankpas van MKB Brandstof. Want dan ontvangt u een maandelijkse verzamelfactuur en is de btw gegarandeerd aftrekbaar.” En: “U leest er alles over op de site mkbbrandstof.nl”.

 

De klacht

 

De stelling dat de belastingdienst niet akkoord gaat met ingediende tankbonnen van ondernemers waar geen afnemer op vermeld staat, is onjuist. Deze tankbonnen worden wel geaccepteerd mits kan worden vastgesteld dat de brandstof aan de betreffende ondernemer is geleverd, bijvoorbeeld door het gebruik van pinpas of creditcard. De commercial is volgens klager in strijd met de waarheid. 

 

Het verweer

 

Adverteerder heeft de in de commercial gebruikte stelling mede gebaseerd op informatie van het Ministerie van Financiën. Daarin staat onder meer dat een ter zake uitgereikte kassabon niet kan worden aangemerkt als factuur en dat zonder factuur geen aftrek mogelijk is. Op grond van vereenvoudigde factuurvereisten is de btw toch aftrekbaar indien de persoonsgegevens van de afnemer traceerbaar zijn door de wijze van betaling. Bij betaling met een zakelijke pinpas of creditcard blijft wel de noodzaak

 

bestaan elke tankbon afzonderlijk te bewaren. Adverteerder biedt als oplossing de tankpas van MKB Brandstof aan, waarbij bovendien een maandelijkse verzamelfactuur voor alle transacties wordt afgegeven. Omdat een radiocommercial onvoldoende ruimte biedt om behalve de kern van de fiscale regeling ook gedetailleerde informatie te verstrekken, wordt verwezen naar de website.  

 

Mondelinge behandeling

 

Adverteerder handhaaft zijn standpunt en licht dit toe. Hij is van mening dat de stelling juist is maar dat uitzonderingen mogelijk zijn op grond van de traceerbaarheid van de afnemers.

 

Het oordeel van de Commissie

 

1) In de radiocommercial wordt zonder voorbehoud gezegd dat de belastingdienst een tankbon niet accepteert als factuur, ‘omdat de afnemer er niet opstaat’. Gebleken is evenwel dat bij de belastingdienst ingediende tankbonnen als factuur voor btw-aftrek worden geaccepteerd, ook wanneer de afnemer er niet opstaat. Voorwaarde is dat de persoonsgegevens van de afnemer traceerbaar zijn door de wijze van betaling. Nu in de radiocommercial deze nuancering niet wordt gemaakt, is de Commissie van oordeel dat de uiting daarmee te absoluut is.

 

2) Blijkens het voorgaande is geen juiste informatie verstrekt over de voornaamste kenmerken van het product als bedoeld onder b van artikel 8.2 van de Nederlandse Reclame Code (NRC), te weten de feitelijke voordelen van de tankpas van MKB Brandstof. Voorts is de Commissie van oordeel dat de gemiddelde consument hierdoor ertoe gebracht kan worden een besluit over een transactie te nemen, dat hij anders niet had genomen. Om die reden is de uiting misleidend en daardoor oneerlijk in de zin van artikel 7 NRC.

 

De beslissing

 

Op grond van het voorgaande acht de Commissie de reclame-uiting in strijd met het bepaalde in artikel 7 NRC. Zij beveelt adverteerder aan om niet meer op een dergelijke wijze reclame te maken.

 

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken