a a a
 

Uitspraken

Alle uitspraken van de Reclame Code Commissie en het College van Beroep vanaf 2007 vindt u hier.

Dossiernr:

2008/08.0140

Datum:

24-04-2008

Uitspraak:

Aanbeveling

Product/dienst:

Motivatie:

Medium:

Omschrijving:

New York Pizza, gevestigd te Tilburg, (hierna NYPT) is franchisenemer van New York Pizza, gevestigd te Amstelveen (franchisegever) (hierna NYPA) en laat in de regio Tilburg reclamedrukwerk in de zin van de Code verspreiding ongeadresseerd reclame­drukwerk (Code VOR) versprei­den.

De klacht

Klager heeft een zogenaamde NEE/NEE sticker op zijn brievenbus geplakt om aan te geven dat hij geen ongeadresseerd reclamedrukwerk wenst te ontvangen. Ondanks deze sticker heeft hij voor de derde keer in vier maanden tijd een reclame­folder van “New York Pizza” ontvangen.

Het verweer

NYPA verklaart dat hij altijd de NEE/NEE stickers eerbiedigt. In dit geval is hij niet verantwoordelijk voor de bezorging van het reclamedrukwerk, omdat het een folder van een Tilburgse franchisenemer betreft. NYPT heeft geen verweer gevoerd.

Het oordeel van de Commissie

De Commissie stelt vast dat klager, ondanks de door hem op zijn brievenbus beves­tigde sticker, ongeadresseerd drukwerk van NYPT heeft ont­vangen. Aldus heeft deze artikel 3.1 van de Code VOR overtreden. Ook eerder heeft klager in strijd met de sticker tot twee maal toe ongeadres­seerd drukwerk van NYPT ont­van­gen. De tegen NYPT gerichte klacht is derhalve gegrond.

De Commissie re­kent het tot de taak van de franchisegever om na­leving van de Code VOR door franchisenemers te eisen. Nu NYPT on­danks her­haal­de klach­ten onge­adres­seerd drukwerk aan klager blijft toezen­den, is NYPA als franchise­gever om die reden mede­verantwoor­delijk voor de onderhavige schending van de Code VOR. Ook ten aanzien van NYPA is de klacht derhalve gegrond.

De beslissing


Op grond van het voorgaande acht de Commissie de verspreiding van het reclame­druk­werk in strijd met artikel 3.1 van de Code VOR. Zij beveelt afzenders aan om niet meer op een dergelijke wijze ongeadresseerd reclamedrukwerk te (doen) verspreiden.


Regeling:

artikel 3.1 VOR

Opnieuw uitspraken zoeken

Op datum, dossiernummer, trefwoord of soort uitspraak of een combinatie van deze zoekopties.

*Verplicht in te vullen velden

Uitgebreid zoeken